StoryEditorOCM

RATOVI ZVIJEZDA EPIZODA I: FANTOMSKA PRIJETNJA 3D Sila u nastajanju

Piše PSD.
23. veljače 2012. - 19:18
Film: STAR WARS EPISODE I: THE PHANTOM MENACE 3D; SF akcija; SAD, 1999./2012.
Režija: George Lucas
Uloge: Liam Neeson, Ewan McGregor;
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

Ekspoloatacija “Ratova zvijezda” od strane idejna tvorca franšize Georgea Lucasa popela se već svim fanovima na vrh glave. Uistinu je uzrujavajuće gledati kako Lucas konstantno čeprka po “Star Wars” ostavštini, umjesto da napokon krene dalje i snimi nešto posve novo. Sada, očekivano, Lucas uz naslov kronološki prvog “SW” filma dodaje broj tri i slovo “D”. No, koliko god joj na čelu pisalo “papilova”, pomodna konverzija “Ratova zvijezda” u 3D tehnologiju, kao i nadolazećih starih-novih hitova poput “Titanica”, za prave je sinefile idealna prilika da na velikom ekranu obnove gradivo pojedinog više ili manje značajnog blockbustera koji će se, eto, teško zavrtjeti u “kinotečnim” dvoranama.

Osobno, razočaravajuću “Fantomsku prijetnju” nisam gledao od svibnja 1999., kad se film premijerno prikazivao u kinima. Mali ekran ionako ne trpi megaspektakle kalibra “Star Warsa”. Baš zbog toga, veselio sam se novom teleportiranju u “galaxy far, far away”, nadajući se, znatno smanjenih očekivanja, ponešto boljim dojmovima od prilično slabašnih prvotnih.

Na (n)ovo gledanje u oči najprije upada Lucasova još uvijek raskošna, svojedobno prijelomna vizualnost. Razuzdani specijalni efekti i njihove eskapade forte su “Epizode I” kao Sile u nastajanju. Lucas je pionir u miješanju prave i digitalne scenografije. Podvodni gradovi koji plutaju u prozirnim membranama, naselja sagrađena od pustinjskog pijeska, megalopolisi nalik futurističkom Rimskom carstvu sa zračnim prometom i letjelicama što brode iznad krovova... redom oduzimaju dah.

Scenografija “Fantomske prijetnje” nadmašila je čudesa viđena, primjerice, u “5. elementu” (1997.) i utrla put (računalnim) kulisama “Gladijatora” (2000.), “Gospodara prstenova” (2001.-2003.) itd. Iako je “bullet-time” efekt u “Matrixu” (1999.) revolucionarniji, neko novo doba (CGI) kinematografije Lucas je najavio i na akcijskom planu sa zadivljujućom “utrkom lebdjelica” kroz kanjone, svojevrsnom “Ben Huru” digitalije (šifra: jurnjava četveroprega).

Publika na desetak minuta, koliko traje utrka, sluša samo zvukove zujanja lebdjelica, kršenja metala, a zbivanja gleda i u prvom licu “izabranog” Anakina Skywalkera (Jake Lloyd), budućeg Dartha Vadera, što joj omogućava punu osjetilnu doživljajnost u solidnoj, ne i iznimnoj, “trećoj dimenziji” koju uglavnom karakterizira uzdržljiva iluzija dubine. Jednako tako, Lucas je prvi unutar kadra ravnopravno kombinirao likove od krvi i mesa s onima stvorenim od piksela.

Alienski lik Jar Jar Binks, u potpunosti stvoren pomoću kompjutora, poslužio je kao inspiracija za digitalne tvorevine na potezu od Golluma (“LOTR”) do Na’vija (“Avatar”). Binks je uspješan na tehničkom planu, no nepotreban i krajnje iritantan u svojoj nespretnosti. Stječe se dojam kako ga je Lucas uveo samo da vidi koliko može upregnuti računalne servere.

Nedopustivo je da djetinjasti “side-kick” karakter poput Jar Jara ima veću minutažu od impresivna, nedovoljno iskorištena negativca, ratnika tame Dartha Maula (Ray Park), aktera druge ključne akcijske scene filma i ponajbolje koreografiranog dvoboja svjetlosnim mačevima u čitavom serijalu - protiv Qui-Gon Jinna (Liam Neeson) i Obi-Wan Kenobija (Ewan McGregor). Nažalost, kad akcija predahne, vidljivo je kako Lucas teškom rukom režira dramske scene, a u ušima zvone tanašni dijalozi.

Ni odlični glumci poput Neesona i Iana McDiarmida ne uspijevaju pojedine Lucasove rečenice načiniti uvjerljivima. Zanimljivo, spominjući baš McDiarmida, “Fantomska prijetnja” je i u podtekstu političkih makinacija ispala razmjerno vizionarska. Prilikom kreiranja McDiarmidova senatora Palpatinea s frizurom Slobodana Miloševića, Lucas je naslutio skorašnja nedjela Georgea Busha.

“Obećavam da ću, ako budem izabran za vrhovnog kancelara, ponovno uspostaviti demokraciju”, govori Palpatine kraljici Amidali (Natalie Portman). U nadolazećim epizodama, Palpatine se proglasio imperatorom, čije je carstvo, među ostalim, utemeljeno na “tiraniji i konstantnom strahu”. Daleka galaksija, ne tako daleko doba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 01:43