StoryEditorOCM

PUT OSLOBOĐENJA: Brodolom života

Piše PSD.
13. veljače 2009. - 12:59

Film: REVOLUTIONARY ROAD; drama; SAD, 2008.
Režija: Sam Mendes
Uloge: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet
Distribucija: Blitzv
Ocjena: *****

Kako bi izgledao brak Kate Winslet i Leonarda DiCaprija da je potonji preživio kalvariju “Titanica”, teško je reći. Međutim, nije isključeno da bi ga načela santa leda “beznadne ispraznosti” američke suburbije koju prikazuje “Put oslobođenja”, ekranizacija romana Richarda Yatesa.

Utoliko da bi potonuo spektakularnije od čuvena transantlantika. Naizgled savršenom američkom suburbijom pozabavili su se mnogi redatelji u posljednje vrijeme.

Tamo se, ionako, uvijek nešto događa, bilo da se kućanica zaljubljuje u crnca i usput otkriva da joj je suprug homoseksualac (“Daleko od raja”) ili se hranitelj obitelji seksualno napali na najbolju prijateljicu vlastite kćerke tinejdžerice (“Vrtlog života”).

A izazovno je i prikazati začarani vremenski krug sreće i nesreće - vjenčanja, kućice u cvijeću, djece, mirovine i smrti. Opet, dakle, vrijeme, odnosno njegova neumitna prolaznost kao u “Benjaminu Buttonu”. Mogli bi se reći kako “Put oslobođenja” služi kao refleksija u zrcalu “Benjamina Buttona”.

Brad Pitt i Cate Blanchett, tako čemerni u “Babelu”, dobili su napokon svojih pet minuta ljubavi u “Benjaminu Buttonu”, dok dvoje nekoć sretnih ljubavnika (DiCaprio-Winslet) sada proživljavaju deveti krug bračnoga pakla.

Na trenutak izlaz, zanimljivo, vide ukrcajem na prekooceanski brod u suprotnom smjeru od onoga kojim su, sretni, putovali u filmu Jamesa Camerona jer “treba imati hrabrosti da bi se uvidjelo beznađe”, kako u jednoj sceni kaže paranoidni shizofrenik Michael Shannon (zasluženo nominiran za Oscara), a gledatelj uviđa tko (ni)je ovdje lud.

No, redatelj Sam Mendes (“Road to Perdition”), inače Katein “pravi” suprug, opsjednut američkom suburbijom unutar čijih zidova obitelji naprosto implodiraju, jednostavno im ne dopušta da se izvuku. Mendes, tako, ovaj put, ne poseže za magičnim filmskim scenama na tragu “Vrtloga života” koje uključuju ružine latice.

Ista je samo crvena boja krvi čije će kapljice, namjesto bijeloga zida, ovaj put umrljati savršeni tapet i odnijeti još najmanje jedan život, a drugi prepustiti na milost i nemilost bezizlazna vrtloga poput one vrećice iz “American Beauty”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 21:29