StoryEditorOCM

PRLJAVA IGRA: Football ‘screwball’

Piše PSD.
17. svibnja 2008. - 14:35

Film: LEATHERHEADS; romantična komedija; SAD, 2008.
Režija: George Clooney
Uloge: George Clooney, Renee Zellweger
Distribucija: Blitz
Ocjena:  *** 1/2

Romantične “screwball” komedije o brbljavu ratu spolova još su od kraja tridesetih zahvalan filmski proizvod. Prije nego što je postao običan čovjek u neobičnoj situaciji kod Hitchcocka, na njima je karijeru izgradio jedan Cary Grant ratujući s Katherine Hepburn u klasicima “Silom dadilja” i “Philadelphijska priča”, odnosno s Rosalind Russell u “Njegova djevojka Petko”.

Nakon što je, često okarakteriziran titulom “nasljednika Caryja Granta”, i sam (“spolno”) ratovao u “Daleko od očiju” (Jennifer Lopez) i “Razvedi me, zavedi me” (Catherine Zeta-Jones), George Clooney je svome uzoru sada uputio direktan “hommage”. U trećem redateljskom projektu, “Prljavoj igri”, Clooney tumači isprana dodavača tima Duluth Bulldogs koji pokušava i uspijeva (američki) football, predmet javne sprdancije, pretvoriti u jedan od najomiljenijih nacionalnih sportova.

Usput, jasno, brzinom strojnice izmjenjuje rafalne verbalne dvosmislice s jezičavom (novinarkom) Renee Zellweger, bivšom dragom iz “stvarnoga” života koja je sličnu romantičnu bitku ne tako davno vojevala i s Ewanom McGregorom (“K vragu i ljubav”). “Prljava igra” podbacila je na blagajnama, a i kritičari se nisu pretjerano smijali na Clooneyjev “football screwball”. Razlog za neodlazak u kino? Ne baš. Identično je 1939. primljena i “Silom dadilja” pa danas uživa reputaciju najboljeg primjerka “screwballa” uopće. Clooney bi se također mogao posljednji smijati kao i onomad Howard Hawks.

Jer, stvorio je doista finu posvetu žanru. Izvrsno je rekonstruirao eru dvadesetih s kričavim kostimima, “jazzy” tonovima i zlatnim uvojcima Zellwegerice koji zovu u sjećanje stare filmske dive, te uskladio komediju s društvenim komentarom. A iz njegove priče o počecima footballa dade se uhvatiti i odraz sjete za ranim Hollywoodom. Onim koji nije bio toliko iskomercijaliziran kao ovaj danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:51