StoryEditorOCM

PRIČA O PRVAKU Gluma iznad filma

Piše PSD.
11. ožujka 2010. - 17:01

Film: THE BLIND SIDE; drama, SAD, 2009.
Režija: John Lee Hancock
Uloge: Sandra Bullock, Quinton Aaron
Distribucija: Blitz
Ocjena:  ***

And the Oscar goes to... Sandra Bullock. Malo je tko bio iznenađen kad je Sean Penn neku večer izgovorio ove riječi u kontekstu Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu “Priča o prvaku” Johna Lee Hancocka (“The Rookie”, “The Alamo“), utemeljenom na istinitoj priči. Sandra Bullock jedna je od “ljubimica Amerike”. Miss simpatičnosti (nije slučajno glumila u filmovima naslovljenima “Miss Congeniality 1&2”). Sveamerička djevojka poput Julije Roberts i Reese Witherspoon koje su za rijetke dramske izlete (“Erin Brockovich”, “Hod po rubu”) odmah nagrađene Oscarom. Iako širem puku omiljena po nizu romantičnih komedija kakva je, recimo, “Prisila za brak”, drama Sandri nije strana (“Hope Floats”, “28 Days”, “Crash”). Postoji nešto u njezinim slatkim očima - u kojima se izgubio Ben Affleck u “Silama prirode” - što mogu tiho kriti bol.

Bullockičina uloga u “Priči o prvaku” nije bila najbolja među nominenticama (ta titula ipak pripada Carey Mulligan iz “Sve o jednoj djevojci”), no bilo bi nepravedno reći kako je njezin Oscar nezaslužen (mogao je, možda, doći i ranije da nije odbila Eastwoodovu “Djevojku od milijun dolara”). Glumica se oslobodila okova “djevojke iz susjedstva” i sjajno utjelovila jednu snažnu ženu, majku s porivom za pravdu i naizglednim manjkom osjećaja koji samo vješto skriva njezin nježni unutarnji život.

Uspjela je Sandra ono najteže. Promatrajući je u ulozi Leigh Anne Tuohy, koja usvaja “extra large” crnca Michaela Ohera i pomaže mu da ostvari (sportske) snove, često zaboravljamo da gledamo hollywoodsku zvijezdu i jednu od najpopularnijih glumica na svijetu. Bullockica je najbolja stvar “Priče o prvaku”. Toplu, staromodnu ljudsku dramu o iscjeljujućoj moći sporta kakva je “The Blind Side” vidjeli smo više puta. Izvrsna uloga poput Sandrine u američkom filmu ovakvog tipa prava je rijetkost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 13:34