StoryEditorOCM

PLAĆENICI 3 Braća po smrtonosnom oružju

Piše PSD.
25. kolovoza 2014. - 10:45
Film: THE EXPENDABLES 3; akcija; SAD, 2014.
Režija: Patrick Hughes
Uloge: Sylvester Stallone, Mel Gibson
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

“Ja sam Haag!“ – “Plaćenici 3“ (2014.)

Lokomotiva u punoj brzini probija kadar galopirajući prugom prema publici. Nije ovo “Ulazak vlaka u stanicu“ (1895.) braće Lumiere da će se lokomotiva zaustaviti na kolodvoru. Ovo su “Plaćenici 3“ Patricka Hughesa. Vlak je oklopni zatvorski transport, njegova posljednja stanica je utvrda nekakvih kvazi-balkanskih negativaca kad lokomotiva poljubi ulazna vrata, a helikopter sa Sylvesterom Stalloneom, Wesleyjem Snipesom, Jasonom Stathamom i Dolphom Lundgrenom u zadnji tren izbjegne eksploziju. Booooom! Doajeni akcijske kinematografije vratili su se po još jednu rundu junačenja u “The Expendables 3“.

Ekran neće rasjeći “terminatorska“ parafraza “We're back“, višekratno ispaljena u “Plaćenicima 2“ (2012.) s usana samoga Terminatora Arnolda Schwarzeneggera u ulozi Trencha. Uzvik “Get to the chopper“ je zato u optjecaju kad ga već Schwarzenegger nije “potrošio“ prošle godine u finalu “Plana za bijeg“. Helikopterom upravlja Drummer (Harrison Ford), prema njemu, na Trenchov poklič, hitaju Barney Ross (Stallone) Doc (Snipes), Lee Christmas (Statham), Galgo (Antonio Banderas)... bježeći od bombe koju je tempirao supernegativac Stonebanks, suosnivač Plaćenika, u velikoj povratničkoj ulozi Mela Gibsona.
Terminator, Indiana Jones, Rambo, Blade, Transporter, Desperado i Mad Max u jednom filmu, čak i istom kadru? Pa to je akcijski san snova. Primarna privlačnost “The Expendablesa“ od prvog filma iz 2010. upravo i leži u efektnom konceptu naguravanja veteranskih megazvijezda žanra (Stallone, Schwarzenegger, Bruce Willis...) i njihovih nasljednika (Statham) ispred kamera. Unutar jedne minute “Plaćenika 3“ Stallone će podijeliti scenu sa Schwarzeneggerom i Fordom. Nešto kasnije verbalno i fizički sučelit će se s Gibsonom.

Bude vam nekako toplo oko srca na jednom mjestu vidjeti živuće legende uz koje ste odrastali, ali ne možete prestati razmišljati kako bi “The Expendables 3“ u akcijskom smislu izgledao da je snimljen 20 godina ranije. Tad bi ga snimali dva Johna, McTiernan ili Woo i načinili najboljim (akcijskim) filmom svih vremena. Danas ga beskrvno, s predikatom PG-13, režira Patrick Hughes (“Red Hill“) koji je, parafrazirajmo Snipesa iz “EX3“, “još učio jesti žlicom“ kad je McTiernan gurnuo Willisa s eksplodirajućeg krova nebodera u “Umri muški“. Ljepota akcijskog kadra i čiste zanatske režije jedva da obitava u “Plaćenicima 3“.
Patrick Hughes ne usporava scene s helikopterom kako se prikrada tenkovima i zasipa ih raketama ili bliski susret teškaške vrste dva akcijska PTSP-ovca, Ramba (Stallone) i Riggsa (Gibson), na čekanju sinefila od 1989. godine. Usporeni pokreti centralno su izražajno sredstvo akcijskog filma, služe da se gledatelj nadivi viđenom i prođu ga trnci. U “EX3“ nabrojali smo ih svega tri-četiri, nijedan ni približno impresivan kao, recimo, košenje zlikovca s motora “mawashijem“ Van Dammea (“Teška meta“), inače sjajna negativca iz “EX2“.

Vratimo se na uvodnu scenu s vlakom. Nitko na njegovoj posljednjoj stanici ne očekuje revoluciju u kinodoživljaju mjerljivu s pionirskom projekcijom Lumierovaca, pa da gledatelji skaču sa strane, bježe glavom bez obzira i traže spas u sakrivanju iza stolice misleći da će ih lokomotiva pregaziti. No, očekuje da film s akcijskim megazvijezdama podigne letvicu unutar žanra kao što su to radili njihovi mnogi zasebni projekti (serijali “Rambo“ i “Smrtonosno oružje“, “Cliffhanger“, “Bjegunac“, “Istinite laži“...).
Ili barem priželjkuje da ga eksplozija vlaka nostalgično odnese unatrag kroz vrijeme do prvoklasnog visokobudžetnog akcijskog spektakla osamdesetih i devedesetih s raskošnom produkcijskom glazurom Carolca, Warner Brosa, Universala ili 20th Century Foxa. Ovo potonje djelomično je postignuto. Patrick Hughes se s “hrpom veterana koji još žele biti opaki“ vraća u prošlost i teškom artiljerijom napada akcijsku videoteku rečene epohe, no na policama pogađa jeftinije žanrovske naslove tipa “Invazija na SAD“ ili “Delta Force“ kao da Plaćenike predvodi “B-lister“ iz “EX2“ Chuck Norris ili Michael Dudikoff, a ne Stallone.

“The Expendables 3“ je, još više u odnosu na prethodnike, vizualno bliži akcijnosti Cannona nego Carolca. Dali bismo sve da posjeduje patinu koprodukcije s Warnerom (“Kobra“), ali film je Cannonovo čedo upareno s prljavom estetikom direktno-na-video akcića novog milenija snimljenih na zgarištima Istočne Europe. U nekoliko navrata fotografija “Plaćenika 3“ projicira (ne)kvalitetu VHS kopije, međutim to nije postignuto namjerno u postmodernom, samosvjesnom “Grindhouse“ ključu, što bi napravio Quentin Tarantino da je dobio priliku režirati film, već prije odraz manjka proračuna, možda i kompetencije.


S Tarantinom iza kamere bolje bi do izražaja došle i potentne “meta“ referencije akcijskih i stvarnih persona braće po “smrtonosnom oružju“, junaka koji su napravili glupost s “izbjegavanjem poreza“ (Snipes), postali “mračni“ (Gibson) ili  jednostavno stari, potroš(e)ni. “Ništa nije vječno, nismo budućnost, na kraju ćemo završiti u rupi u zemlji, a nikog neće biti briga“, refleksivan je Stalloneov lik na temu smrtnosti akcijske zvijezde i (be)smisla junačenja u današnjem Hollywoodu. Hollywood indirektno napada i Gibsonov odmetnuti plaćenik Stonebanks i u izvrsnom monologu uspoređuje ga s Washingtonom koji “jede vlastitu djecu“.

Uvođenje nove generacije u priču trojke, koja omalovažava “razvaliti vrata i zasuti mecima“ filozofiju seniora (“Bio bi to dobar plan 1985.“), može se između redaka pročitati kao britak komentar na aktualnu hollywoodsku “igru za mlade“ i forsiranje nezanimljivih akcijskih junačića naspram dokazanih filmskih zvijezda stare škole, “nedovoljno plaćenih“ za herojstva. Britkost tog komentara ponešto blijedi kad shvatite da Kellan Lutz i ekipa “deletablesa“ (“izbrisanih“) zauzimaju čitav centralni dio filma, iako nisu ni izbliza karizmatični kao “expendablesi“ Gibson ili Snipes, no svejedno je to najinteresantnija stavka filma. Sjeta naspram ostavštine klasične akcijske kinematografije uokvirene u onom “dobrom planu iz 1985.“ koji danas nema tko izvršiti.


MARKO NJEGIĆ

Willis ispao iz igre

“Trebao sam se naći s Churchom“, Ross veli operativnom časnku Drummeru. “Church je ispao iz igre“, sasiječe ga Drummer. U prvim i drugim “Plaćenicima“ Churcha je igrao Bruce Willis. Akcijski junak odbio je reprizirati ulogu u “EX3“ nezadovoljan ponuđenim honorarom od tri milijuna dolara (tražio je četiri). S obzirom na to da je Willis iznevjerio Stallonea, dobro je Church i prošao. Mogao je npr. i stradati na Bora Bori, kao Vin Dieselov Xander Cage u “xXx 2“. Ovako je ostavljen prostor da se vrati u igru za potencijalni četvrti dio serijala pomire li se Sly i Bruce, dva donedavno najbolja prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 09:56