StoryEditor

OTMICA Prvi se junačići u vodu bacaju

Piše PSD.
8. listopada 2011. - 22:48

Film: ABDUCTION; akcijski triler; SAD, 2011.
Režija: John Singleton
Uloge: Taylor Lautner, Lily Collins
Distribucija: Blitz
Ocjena: **

Prekooceanski mediji nedavno su plasirali vijest da bi mladi Taylor Lautner dogodine mogao zaigrati u “Plaćenicima 2“. Metroseksualna zvjezdica “Sumraka“ rame uz rame s prebildanim “macho“ muškarčinama kao što su Stallone, Willis, Schwarzenegger, Van Damme, Norris, Statham, Lundgren...? Na svu sreću, napisi nisu zaživjeli. U suprotnom, već vidim(o) njegovu “ulogu“ u filmu.

Lautnera bi, kao malog od akcijske kužine, ekipa klepnula iza ušiju i poslala po cigare(te), a kad bi poželio poći s njima na (samo)ubilački zadatak, prizemljili bi ga “one-linerom“ tipa “Stick around!“ (“Predator“) ili čak ispalili iz gaća uz poklič “You're Fired“ (“Istinite laži“). Nekako čisto sumnjamo da bi malac bio kadar "skupiti muda" i usprotiviti se, prosuti “Takni me još jednom i ubit ću te!“ (“Prljavi igraju prljavo“). Toga je, duboko u sebi, svjestan i Lautner.

No, kad je glumački limitirani momak već solidno nabildao torzo, leđa i ruke za ulogu vukodlaka Jacoba u superpopularnom serijalu “Twilight“, naglas razmišljaju hollywoodski producenti, zašto od njega ne pokušati načiniti akcijskog junaka nove generacije koji bi u dogledno vrijeme možda mogao ponijeti franšizu o Jasonu Bourneu, ako već nije dostojan jednoga Johna McClanea, Johna Ramba ili Cheva Cheliosa (“Crank“).

S pričom o potrazi za identitetom, konspirativni akcijski triler “Otmica“, glumčev prvi projekt izvan “Sumraka“, uistinu baštini od “Bourneova identiteta“ (2002.), “Bourneove nadmoći“ (2004.) i “Bourneova ultimatuma“ (2007.), premda ima tu motiva poznatih iz “Sjever-sjeverozapad“ (1959.), “Malog Nikite“ (1987.), pa i “Hanne“ (2011.). Lautner je, dakle, tinejdžer Nathan koji jednog dana slučajno otkriva svoje ime na internetskoj stranici za nestale osobe. Portal, naime, prikazuje kako bi nestala djeca danas izgledala.

Jedna od prvih fotki prikazuje klinca koji izgleda kao "Statham u kombinaciji s Justinom Bieberom“. Ubrzo, eto pljunutog Nathana u kombinaciji s - Mattom Damonom (još jedan "link" s Jasonom Bourneom). Momak na slici i Nathan imaju identičnu bradu, majicu, čak i mrlju na ramenu koju malac pamti iz djetinjstva. Ostalo mu je sve mutno u sjećanju, uključujući i san o ženi koja mu pokušava otpjevati uspavanku, ali prije toga biva napadnuta. Je li Nathan usvojen i ostavljen pred vratima? Tko su ljudi s kojima živi? Kako to da nema “sramotne obiteljske fotke“?

Nakon nasilne smrti njegovih odgajatelja (Jason Isaacs, Maria Bello), koji su ga, shvatit će nešto kasnije, treniranjem, hrvanjem i spariranjem samo pripremali za košmar što će uslijediti, Nathan se daje u bijeg kako bi otkrio tko je, dok mu se za petama nalaze agenti CIA-e (Alfred Molina) i neke sjenovite organizacije, kao i bivši srpski operativac, sadašnji samostalni obavještajac Kozlow (Michael Nykvist iz “Millenium“ trilogije).

Odjednom svi oko njega umiru, a Kozlow, zgodno, prijeti da će mu, osim ljubavi Karen (Lily Collins, lijepa Philova kći), “pobiti i sve prijatelje na Facebooku“. “Abduction“ je okrenut “teen“ populaciji koja na društvenim mrežama “lajka“ sve vezano za “Twilight“ i zgodnoga Jacoba. U prvim sekundama "Otmice", mišićavi Lautner leži na haubi jurećeg vozila i viče “gas do daske“, da bi u petoj minuti već bio u “toplessu“, podsjećajući na ugovorne klauzule Matthewa McConaugheyja.

Nathanova karakterizacija razmjerno je slična Jacobovoj pa, tako, čujemo kako se “ponekad osjeća kao čudak“ ili “stranac u svom životu“, a impluzivan je i jedva “obuzdava bijes“. Tračak tinejdžerskog angsta i alijenacije od roditelja i svijeta zamjetan je u priči, no nedovoljno dobro sproveden za film kojeg potpisuje John Singleton (“Žestoki momci“, 1991.), premda je nekadašnji oskarovski nominent u međuvremenu pobjegao iz crnačkog geta u elitne hollywoodske kvartove (“Prebrzi prežestoki“).

“Najbolji akcijski redatelji, poput Camerona, znaju da svaki veliki akcijski spektakl mora imati osjećaje“, izjavio je Singleton naizgled svjestan žanrovskih limitacija, međutim “Abduction“ je lišen emocija nauštrb Lautnerovog sve samo ne neviđenog junačenja. Film dopušta Lautneru da ponešto upregne mišiće, skače u bazen ispred kuće koja leti u zrak, izbaci dvostruko težeg tipa iz vlaka, kliže niz ostakljene plohe itd., praćen vriskom raspomamljenih članica “teama Jacob“.

Za njih je “Otmica“ i snimljena, nipošto za fanove dokazanih žanrovskih heroja. U nastupnom akcijskom izdanju Lautner pred njima pokazuje bolnu nemoć. Prvi se junačići bacaju u vodu. "Team Edward" likuje.

David protiv Golijata

I sljedeći film Taylora Lautnera trebao bi biti akcijski. Za 2013. najavljuje se "Goliath" u kojem Lautnera čeka uloga Davida, a njegova mitskog protivnika mogao bi utjeloviti Dwayne "The Rock" Johnson. U međuvremenu, vidjet ćemo ga u ostalim dvama filmovima iz "Sumrak" franšize – "Praskozorje 1 & 2" (2011., 2012.).

item - id = 144946
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 01:00