StoryEditorOCM

ORKANSKI VISOVI Zabranjena ljubav prohujala s vihorom

Piše PSD.
21. listopada 2012. - 21:54
Film: WUTHERING HEIGHTS; romantična drama; Velika Britanija, 2011.
Režija: Andrea Arnold
Uloge: Kaya Scodelario, James Howson
Ocjena: ****

Prokleta ljubavna priča iz pera Britanke Emily Brontë nagnala je brojne filmaše da se maše kamere i spisateljičine riječi upare s pokretnom slikom. Napomenete li romantičnim dušicama “Wuthering Heights“, od barem 15 ekranizacija romana za veliki ili mali ekran, stariji naraštaji sjetit će se crno-bijele ekranizacije Williama Wylera iz davne 1939. s Laurenceom Olivierom i Merle Oberon u ulogama tragičnih ljubavnika Heathcliffa i Catherine Earnshaw. Srednje generacije šapuću imena Ralpha Fiennesa i Juliette Binoche u “Orkanskim visovima“ (1992.) Petera Kosminskog.

Mlađe, međutim, nisu imale neki epohalniji “Wuthering Heights“ film. Bilo je pojedinih pokušaja (modernizirana inačica s Erikom Christensen i Mikeom Vogelom, pa i jedna s Tomom Hardyjem i Charlotte Riley), ali ništa značajno da bi se suvremenoj publici neki novi Heathcliff i Cathy zauvijek zavukli u srce. Tim tragom, “Orkanske visove“ za 21. stoljeće spremalo je nekoliko filmaša unatrag nekoliko godina, od Johna Mayburyja (“Na rubu ljubavi“) do Petera Webbera (“Djevojka s bisernom naušnicom“), s glumcima kao što su Abbie Cornish, Gemma Arterton, Natalie Portman, Jessic Albe, Lindsay Lohan, odnosno Michael Fassbender i Henry Cavill.
Nakon što se iza kamere pozicionirala britanska art redateljica Andrea Arnold ("Crvena cesta", “Akvarij“), angažirala je širem puku nepoznata imena. Pretvorivši usput Heathcliffa, “ciganina tamne kože“, u crnca, Arnoldica je nemalo šokirala, poput Olivera Parkera svojedobno u Shakespearovom “Othellu“ (1995.) s Laurenceom Fishburneom. No, s obzirom da predrasude i ponižavanja koja kao beskućnik/posvojeni sin/sluga/“crnjo“ doživljava na farmi Earnshawovih, redateljica je pogodila žicu. Heathcliffeu (Solomon Glave) govore da spava u štali s životinjama gdje mu je i mjesto, šibaju ga bičem, u čemu prednjači Cathyn (Shannon Beer) brat Hindley (Lee Shaw). Heathcliffove rane od bičevanja senzualno će polizati Cathy, a prije toga, u introdukcijskim scenama, tinejdžerski par valja se u mulju i redateljica podmazuje blato s njihovom krvlju i mokrom odjećom.

Misteriozni brdsko-planinski krajobraz Yorkshirea ovdje igra bitnu ulogu u opisivanju tajnovitog “byronovskog junaka“ Heathcliffa. “Možda ti je otac bio afrički kralj, netko te oteo i doveo u Englesku“, veli mu Cathy, kasnije romantično ispalivši “nalik mi je više i od mene same“. Ipak, riječi su suvišne u poetskom filmu “Wuthering Heights“ koji preferira atmosferu u odnosu na melodramu. Priča je ispričana impresivnom vizualizacijom, intuicijama i govorima tijela (npr. pramen kose u šaci, kasnije pušten na milost i nemilost vjetra), ponajviše kad Arnold izvuče adolescentski par iz natmurenih, zadimljenih interijera i uperi objektiv u divlje eksterijere gorovita zemljišta, totale maglovitih baruština, mraznih pustopoljina, zagleda se u kapljice kiše na vlatima trave i tome slično. Praćeni kamerom iz ruke, Cathy i Heathcliff, “pravi nevaljalci“, neobuzdano jurcaju ispod sivog neba u ranu zoru i bijeloga mjeseca u predvečerje, a njihovo neobično prijateljstvo raste i intenzivna ljubav pupa u cvatu (auto)destrukcije.


Korijeniti prikaz romanse spletom okolnosti razdvojenih ljbavnika, Cathy (odraslu je igra Kaya Scodelario) i Heathcliffa (James Howson), osvježavajuć je u Arnoldičinoj adaptaciji književnog klasika. “Orkanski visovi“ nisu karakteristična povijesna romantična drama s Keirom Knightley u glavnoj ulozi ili u produkciji dvojca Merchant/Ivory, ulickane kostimografije i scenografije, raskošnih glazbenih orkestracija itd. Realističnim, pa i naturalističnim pristupom u slici i tonu, Arnold uspijeva uhvatiti sirovu muško-žensku emociju i rubovitu tamu Brontëičine deskriptivne i destruktivne romantične proze, uspijevajući je prilagoditi svojoj autorskoj poetici.

Već je u “Fish Tanku“ Arnold pokazala empatiju za bunilo (mladih) uraganski uskovitlanih osjećaja, a “Wuthering Heights“ predstavlja logičan korak dalje. Vjetar je u Arnoldičinu novom filmu sve. Orkani fijuču u srcu likova i napolju, tužno zavijajući engleskim visoravnima zbog jedne zabranjene ljubavi prohujale s vihorom.

'Prije bih zaboravio na sebe nego na tebe'

U novom filmu junaci izgovaraju niz romantičnih rečenica. Evo nekih od najdojmljivijih...

- Gdjegod da duša bila, mislim da duboko u njoj griješim.

- Život je bio gorak otkako sam zadnji put čuo za tebe.

- Bilo je pa prošlo, postoji samo sadašnjost.

- Prije bih zaboravio na sebe nego na tebe.

- Ne ostavljaj me ovdje gdje te ne mogu pronaći.

Kaya i Nichola u akciji

- Kaya Scodelario proslavila se ulogom u kontroverznoj seriji “Skins“, a bila zamijećena u “Mjesecu“ i “Sudaru Titana“. Nakon “Wuthering Heights“ dobila je priliku parirati Jessici Biel u nadolazećem filmu “Emanuel And The Truth About Fishes“.

- Sporednu ulogu Isabelle Linton, sestre Cathyna supruga Edgara Lintona, vrlo dobro igra Nichola Burley, domaćoj publici poznata po plesnom hitu “StreetDance“. Moguće da će i njoj “Orkanski visovi“ odškrinuti vrata značajnijih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 19:29