StoryEditor

NIM NA OTOKU MAŠTE: Mala miss avanture

Piše PSD.
19. lipnja 2008. - 14:31

Film: NIM’S ISLAND; obiteljska pustolovina; SAD, 2008.
Režija: Mark Levin i Jennifer Flackett
Uloge: Abigail Breslin, Jodie Foster
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

Kathleen Turner ostvarila je jednu od najboljih uloga u “Lovu na zeleni dijamant” (1984.) kao Joan Wilder, spisateljica romantičnih bestselera čiji alter ego, junakinja Angelina, proživljava sve ono za čim ona čezne.

Kad, međutim, upozna Jacka Coltona (Michael Douglas), njezini uzbudljivi snovi pretvorit će se u opipljivu javu. Dvadeset i četiri godine kasnije,identičnu “od romana do stvarnosti” transformaciju proći će Jodie Foster u filmu “Nim na otoku mašte”, ekranizaciji dječje knjige Wendy Orr nastaloj u režiji para Levin-Flackett (“Little Manhattan”), odnosno produkciji Walden Medije (osrednje “Kronike iz Narnije”, odlični “Most za Terabithiju”).

Jodie je Alexandra Rover, agorafobična autorica romana o Alexu Roveru, heroju na tragu Indiane Jonesa koji putuje svijetom u potrazi za pustolovinama i nevoljama.

Roverove avanture guta Nim (Abigail Breslin - “Mala miss Amerike”) koja s ocem Jackom (Gerard Butler - “300”) , izrazito istreniranim tuljanom, pelikanom i računalno animiranim gušterom živi na izoliranom pacifičkom otočiću.

Nakon što joj pape nestane u nevremenu na pučini, Nim će upomoć dozvati Alexa, a odazvat će joj se - Alexandra. S obzirom da Rover u Niminoj/Alexandrinoj mašti izgleda kao pljunuti Gerard Butler, nije teško pogoditi da će stvar skrenuti u smjeru “Lova na zeleni dijamant”... za djecu.

Alexandra će pronaći istinsko uzbuđenje i pravu ljubav u ovom šarmantnom spoju romaneskne mašte i “stvarnosti”, svojevrsnom “Nimdiani Jonesu”, koji izgleda bolje nego zvuči.

I to unatoč određenim scenarističkim p(r)opustima. Jer, kad se sjetimo da Orr, uostalom kao Roverica i Wilderica, ne piše realno o ljudima što jedre u zalaz sunca na kraju dana, oni ionako padaju u drugi plan.

A što se događa “dan poslije”, u ovakvom tipu filma oduvijek je bilo manje bitno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 23:58