StoryEditorOCM

NESTALA Prizori iz mračnog života

Piše PSD.
3. listopada 2014. - 20:37
Film: GONE GIRL; triler; SAD, 2014.
Režija: David Fincher
Uloge: Ben Affleck, Rosamund Pike
Distribucija: Blitz
Ocjena: **** 1/2

Pronašavši Nicka (Ben Affleck) i Amy (Rosamund Pike u ulozi za Oscara) usred biblioteke u jednoj sceni “Nestale“, redatelj David Fincher otkriva korijene filma, jednog od najboljih ove godine. “Gone Girl“ je nastao prema istoimenom megabestseleru Gillian Flynn, donedavno najtraženijem naslovu na policama knjižnica. Dakako, Nick i Amy neće se dodavati imenom spisateljice Gillian Flynn, ujedno autorice scenarija, no spomenut će, zanimljivo, Jane Austen, autoricu “Ponosa i predrasuda“. Zašto zanimljivo?

U ekranizaciji tog romana glumila je Rosamund Pike, zvijezda “Nestale“, ali kad se Nick i Amy poseksaju u knjižnici, publici je kristalno jasno kako film nema veze s literarnom kraljicom romantičnih komedija, premda Fincher gradi uvod kao da snima svoj prvi rom-com. Gledatelj je na oprezu čim nježno prolaženje Nickovih prstiju kroz Amynu kosu u neobično kadriranom uvodnom krupnom planu biva upareno njegovim riječima kako bi joj najradije razbio glavu da sazna “iskonska pitanja svakog braka“ (što osjeća i razmišlja), te u prvih pet minuta, na dan njihove pete godišnjice, doznaje se da je ona nestala.
Ipak, romantičarski “flashbackovi“ prikazuju “bajkovite rane dane“ veze naizgled savršenog para, primjerice njihovo upoznavanje na domjenku prije magičnog poljupca na “šećernoj oluji“ u zamračenoj aleji zahvaljujući bijelom propuhu iz obližnje pekare, što Fincher nije režirao ni u “Neobičnoj priči o Benjaminu Buttonu“ (2008.), njegovom jedinom ljubavnom filmu. Prilikom Nickove prošnje kužite Amyne misli kad kasnije veli “Tako smo slatki da bi nas udarila šakom“ otvarajući sa suprugom darove za godišnjicu. Pa opet, protagonisti romantičnih komedija ne prakticiraju oralni seks na njihovim partnericama, a one pogotovo ne kupuju pištolj za Valentinovo u naizglednom trenutku probuđenog (makar dvojbenog) feminizma.

Ovo je jedan veoma poremećeni rom-com, pomišljamo u sebi dok Fincher prošlosnu “rekla-kazala“ naraciju iz Amyne perspektive isprepleće sa sadašnjom sagledanom iz Nickovih očiju, baš kao prste ženske i muške ruke na prvom spoju. Dakle, film s jedne strane prikazuje začetke veze, od uspona iste do njezina raspada garnirana i zajedničkim gubitkom posla, a s druge istragu Amyna nestanka pod vodstvom iskusne detektivke Boney (Kim Dickens) i mladog pozornika Jima (Patrick Fugit). Razbijeno staklo i tragovi krvi u kući, poglavito na kuhinjskom podu, upućuju na mjesto zločina, no Nick tvrdi sestri (odlična Carrie Coon, vrijedna Oscara za sporednu ulogu) i svima ostalima kako nema veze s Amynim nestankom, kamoli da ju je ubio.
Nickovo ponašanje je neobično i mediji uočavaju kako se čovjek “ceri od uha do uha“ nakon što mu je supruga isparila, a njegovi kosturi iz ormara počnu ispadati vani da ga od smrtonosne injekcije možda neće moći odvojiti ni odvjetnik Tanner Bolt (Tyler Perry), spasitelj ubojica žena. Nimalo ne pomažu ni saznanja da je Amy njegov “kreditni izvor“, “kuja s predbračnim ugovorom“ koja, pak, u dnevnik zapisuje kako je “shvatila da se boji vlastitog supruga“, kao i to da je u trenutku nestanka bila u šestom tjednu trudnoće, jer “Amerika voli trudnoću“, kako u jednoj sceni ponosito proklamira voditeljica TV vijesti (Missi Pyle).

Medijsku manipulaciju gledateljima po shemi “od krivca do celebrityja“ i stvaranje “istinitih laži“ Fincher satirički promatra sa strane, ali i preuzima prilikom upravljanja kinopublikom u seciranju jednog zločina i, još više, raspadnutog braka. “Nestala“ na određeni način vrti Bergmanove “Prizore iz bračnog života“ (1973.) ispod fasade punokrvnog mračnog trilera, Fincherovog “trade-mark“ žanra kojega takoreći samo on danas drži na životu. Fincher je na domaćem terenu filma izvrsne atmosfere, kirurški preciznih i stilski ispeglanih kadrova koji se napeto “listaju“ poput stranica knjige.


Redateljev autorski pečat je tu: otkrivanje tragova s baterijama uperenima u neosvjetljene prostore i um proračunata psihopata (“Sedam“), inscenirana psihološke igra “izrežiranih postupaka“ za hladne “igrače“ lišene osobnosti (“The Game“), misterij nestanka i zamaskirana moralna trulež bogataša (“Muškarci koji mrze žene“), odnosno beskrajna krim-istraga pod povećalom javnosti i nemogućnost otkrivanja istine (“Zodijak“).

Istina o Amynu nestanku isplivat će na površinu već na polovini filma, no Fincher trilerskim “rollercoasterom“ nastavlja iznenađivati sve do otvorenog kraja koji bi mogao podijeliti publiku. Ništa zato. Film o kojemu se sada s pravom najviše priča od svakog će gledatelja izvući nekakvu reakciju i “true lies“ preokretima ga navesti da očekuje neočekivano u vrijeme dominantne predvidljivosti u žanru i šire.

MARKO NJEGIĆ

Veliki interes publike

“Nestala“ je privukla 1427 posjetitelja na prvu pretpremijernu projekciju u “Cinestarovim“ kinima. Zbog velikog interesa dodavale su se predstave u trima zagrebačkim “Cinestarovima“, kao i onima u Rijeci i Varaždinu. Film se na jednoj projekciji može pronaći u “Cinestarovima“ i “Cineplexxima“ do 9. listopada, kad kreće u široku redovnu kinodistribuciju.

Affleck 'meta' medija

“Svi me prosuđuju“, drekne Nick u jednoj sceni filma s “meta“ konotacijama dok ga mediji i javnost “guze na sve strane“. Ben Affleck se, poput njegova lika iz filma, također našao na udaru medija kad je postao Čovjek-šišmiš u spektaklu “Batman protiv Supermana“. Fincher je to odlično iskoristio i omogućio Afflecku možda najbolju ulogu karijere, a u jednom momentu se i ironično osvrnuo na njegovu “drvenu glumu“. Pripremajući Nicka za gostovanje u talk showu Tanner Bolt će klijentu reći da glumi “malo manje drveno“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 10:04