StoryEditorOCM

NESALOMLJIVI Angelina, redateljica u carstvu sjena

Piše PSD.
21. siječnja 2015. - 09:16
Film: UNBROKEN; drama; SAD, 2014.
Režija: Angelina Jolie
Uloge: Jack O'Connell, Takamasa Ishihara
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** 1/2

Nijednu nominaciju za Zlatni globus nije osvojio “Nesalomljivi“, drugi redateljski projekt glumice Angeline Jolie, nakon prvijenca “U zemlji krvi i meda“ (2011.). Film je nešto više sreće imao s Oscarima, osvojivši tri nominacije, ali u tzv. tehničkim kategorijama. No, podcijenjenoj Angelini ostaje utjeha da je film gledan u Americi (njegova trenutna zarada broji 108,6 milijuna dolara) i da zvjezdana glumica znade kako skrenuti pozornost kinogledatelja i iza kamere. “Unbroken“ popularna glumica otvara visokobudžetnim prizorom jata zrakoplova u zoru kakav se mogao naći u nekom od njezinih akcijskih filmova.

Svitanje dana u “Nesalomljivom“ ubrzo zamjenjuje svjetlo eksplozije. Saveznici će zemaljske mete “obasjati kao Božić“ i zatim se naći na nišanu neprijateljskih aviona-lovaca. U novonastalom metežu, koji zanatski ubjedljivo spaja klasičnu i modernu režiju, mehaniku i računalne zahvate, kamera najviše gleda u bombardera Louisa Zamperinija (glumac u zasluženom usponu Jack O'Connell), junaka filma o trijumfu ljudskog duha. U odsudnom trenutku zračni napad biva montažno prekinut i priča se tad vraća natrag u Zamperinijevo djetinjstvo.
Pratimo kako je malac prošao maratonski put od problematičnog klinca (sitne krađe, ispijanje alkohola) do najbržeg srednjoškolskog trkača u Americi. To je posljednja prilika da Zamperinija vidimo kao lika s nekakvim manama. Jolie ga idolizira i tretira kao anđeoskog, nevjerojatno izdržljivog “jobovskog“ junaka. Je li on baš bio tako idealan kao čovjek, teško je reći. No, Angelina nas želi uvjeriti da jest i redateljičino divljenje njegovom konstantnom psihofizičkom iskušenju/prkošenju nepravdama, gotovo nadljudskom u izdržljivosti, prilično je zarazno u filmu koji radije pripovijeda o opstanku i oprostu namjesto patnji i gorčini.

Prkos Louis pokazuje zarana i opire se imperativu vršnjačkih zlostavljača da ne ustane s poda, gdje ga je poslala šaka jednog od njih. “Ako možeš podnijeti, možeš uspjeti“, prva je od dvije mantre koje mu je usadio stariji brat trasiravši ga trkaću stazu. Druga glasi “Trenutak bola vrijedan je doživotne slave“. “Unbroken“ je osovljen oko obje mantre. Do odjavne špice Zamperini će “podnijeti“ raznorazno paćenje i preživjeti brojne “trenutke bola“, računajući njegov iscrpljujući rad na teglenicama za ugljen i to da ga je svaki zarobljenik japanskog logora udario šakom u lice po naputku mladog zapovjednika Watanabea (dojmljivi Takamasa Ishihara).
Akcijsko-dramsku štafetu početne zračne bitke preuzima rušenje Zamperinijeva aviona nad Pacifikom, dvoipolmjesečno plutanje oceanom i višegodišnja zarobljenička patnja u japanskom vojnom logoru. Jolie je zadala tempo maratonske utrke i taman kad se čini da će posustati, poput junaka, film pokaže kako ima još snage u sebi da izdrži dugoprugašku disciplinu. Tročinski narativ Angelina za svaki slučaj povremeno “flashbackovski“ presijeca prikazima razdoblja prije rata, kad se “mali Louie“ kalio u atletskoj momčadi, zavrijedio nadimak “tornado iz Torrancea“ i pobijedio na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine.

“Nesalomljivi“ na taj način biva dobrodošlo dezodoriran s obzirom da dijelovi Zamperinijeva života podsjećaju na mnoge filmove (plutanje u čamcu za spašavanje tipa “Pijev život“ ili “Sve je izgubljeno“, sadizam u vojnom kampu nedavno viđen u “Tragovima prošlosti“...) koji su se zavrtjeli u kinima dok je Hollywood godinama i desetljećima čekao preseliti njegovu “nevjerojatnu istinitu priču“ na veliki ekran. U Zamperinijevu slučaju život, dakle, piše i romane i (hollywoodske) scenarije. Ipak, nije čovjek kriv što je takav život u prvom licu proživio jedan od prvih, a došao je na red jedan od posljednjih, kad se njime već kinematografija naveliko okoristila.


Nije kriva ni Jolie što je poželjela njegovu priču ispričati, premda nekako čisto sumnjamo da se libila zamišljati s Oscarom u ruci za režiju kad je udarila prvu klapu na setu. Redateljica zaslužuje pohvalu što “štreberski“ scenarij braće Coen, prepun općih oskarovskih mjesta, želi načiniti maksimalno filmičnim, pa i gledateljski poticajnim. Padovi aviona, napadi morskih pasa... U jednoj sceni japanski avion-lovac otvara paljbu po čamcima za spašavanje sa Zamperinijem i njegovim prijateljima (Domhnall Gleeson, Finn Witrock) kojima ne preostaje ništa drugo nego da spas potraže u skoku u ocean gdje na njih vrebaju ralje.

Zamperini će plivajući udariti nogom morskog psa i zbuniti ga, što je Angelina napravila šakom u ulozi akcijske heroine Lare Croft u drugom “Tomb Raideru (2003.). Općenito, redateljičini su vizualni motivi u ovom filmu kudikamo intrigantniji u odnosu na “In The Land Of Blood And Honey“. U oko upadaju avioni i brodovi prema kojima čak i Zamperini ispada malen i beznačajan. S izvrsnim direktorom fotografije Rogerom Deakinsom avione i brodove Jolie često hvata u siluetama koje golemošću natkriljuju likove tvoreći estetski impresivne kadrove redateljice iz sjene.

MARKO NJEGIĆ

Pogledao film pa izdahnuo

Epilog filma prikazuje pravog Zamperinija kako kao 80-godišnjak trči Japanom s olimpijskom bakljom. Zamperini je umro 2. srpnja 2014., no uspio je pogledati prvu verziju filma na Angelininom laptopu netom prije nego što je izdahnuo. Hollywood je o njemu planirao snimiti film još od 1957. kad ga je trebao utjeloviti Tony Curtis. Godinama kasnije, za jednog od mogućih glumaca u ulozi Zamperinija spominjao se Nicolas Cage. Projekt je definitivno dobio zeleno svjetlo nakon što je knjiga o Zamperiniju spisateljice Laure Hillenbrand postala bestseler.

Japanska pop zvijezda

Zapovjednika japanskog logora Watanabea koji je testirao Zamperinijevu izdržljivost glumi Takamasa Ishihara, u svojoj domovini poznat kao pop zvijezda Miyavi. Da ostvari distanciju, Ishihara se nije družio s Jackom O'Connellom na snimanju filma. A jedna scena bila mu je toliko mučna da je povratio na setu - radi se o trenutku kad Watanabe traži od onemoćala Zamperinija da drži tešku dasku iznad glave, inače će u protivnom biti strijeljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 07:37