StoryEditor

MADAGASKAR 3 Cirkuske akrobacije i ‘tri de’ atrakcije

Piše PSD.
25. lipnja 2012. - 20:13

Film: MADAGASCAR: EUROPE’S MOST WANTED; animirana pustolovina; SAD, 2012.
Režija: Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon
Glasovi: Boris Mirković, Zrinka Cvitešić
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** 1/2

Nadrealna sekvenca “vremešnog“ košmara lava Alexa iz “Madagaskara 3“, animirana u crno-bijeloj tehnici, obraća se starijoj publici i potvrđuje kako vizualizacija DreamWorksovih crtića postaje sve sofisticiranija (šifra: “Kung Fu Panda 2“).

Redatelji se zgodno igraju s crno-bijelo-u-koloru paletama u nekoliko navrata suprotstavljajući boje pruge zebre bogatom (neonskom) šarenilu u nizu prizora veoma propošne dinamike, najizglednije u sceni kada Marty proleti kroz dugu. Vatromet boja, čijoj eksploziji u čast na soundtracku pjeva Katy Perry (“Firework“), evidentan je već u prvoj trećini filma, u spektakularnoj akciji u Monte Carlu.

Lav Alex, zebra Marty i njihovi najbolji prijatelji, nilska “konjica“ Gloria i žirafa Melman, odbijaju zaglaviti u Africi i odlučuju se vratiti doma u newyorški ZOO. Prva stanica je, dakle, mondeno mjesto u Francuskoj, kamo se nalaze simpatični pingvini, “trade-mark“ serijala, koji im mogu pomoći oko prijevoznog sredstva, ručno sklepanog aviona.

Četvorka, pingvini i ostatak škvadre (lemuri i co.) napravit će kaos u casinu, na cestama i krovovima Monte Carla dok im za petama juri neuništiva Chantel Dubois iz životinjske službe kao noćna mora PETA-e, moderna Cruella DeVil, opsjednuta lovom na kralja životinja.

Akcijnost u tom segmentu akrobatske je kinetike najvišeg budžeta (“E, ovo je vrijedilo svake kune...“, kaže jedan pingvin i u ime gledatelja), stoga je nekako očekivano da će, kad im avion doživi totalku, naši junaci utočište potražiti u posrnulom ruskom cirkusu, predvođenom sibirskim tigrom i jaguaricom, na proputovanju po Europi s New Yorkom kao finalnom destinacijom.


Alex i ekipa uvest će novi stil i promijeniti bit značenja riječi cirkus koji nudi klasičnu obiteljsku zabavu, poput “Madagaskara 3“. DreamWorksov hit nema dubinu Pixarovih uspješnica, no nešto je više od cirkuske atrakcije - ne uklapa se u blockbuster kolotečinu i daleko od toga da mu nedostaje animirane strasti u tri dimenzije. “Pogodilo me“, kričali su klinci u kinu u trenu kad su s platna u publiku izlijetali 3D objekti, potom posežući rukama ka ekranu kako bi pomazili simpatične životinjske likove. Zadovoljnim roditeljima ne preostaje ništa drugo doli ponoviti: “E, ovo je vrijedilo svake kune...“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:24