StoryEditor

LUZERI Zoe, bazuka, balet metaka i pirotehnika

Piše PSD.
13. kolovoza 2010. - 13:59

Film: THE LOSERS; akcija; SAD, 2010.
Režija: Sylvain White
Uloge: Jeffrey Dean Morgan, Zoe Saldana;
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

Crtač Mark Simpson (“Judge Dredd“) i scenarist Andy Diggle (“Hellblazer“) otvoreno priznaju da je tijekom stvaranja stripa “The Losers“ na njih najveći utjecaj izvršio Shane Black. Pravi filmofili znaju da je Black specijalac sa cvikama (Hawkins) koji prvi strada u “Predatoru“, odnosno britko pero scenarija akcijskih spektakala “Smrtonosno oružje“ ili “Pakleni poljubac“.

I sukladno navedenim naslovima, otprilike znaju što mogu očekivati od ove ekranizacije, naročito kad se spomene ime megaproducenta Joela Silvera. Treba naglas reći: “Luzeri“ Sylvaina Whitea ispunjavaju očekivanja, iako ih bitno ne premašuju. Zapravo, kako u CV-ju francuskog filmaša stoji treći dio hororčića “Znam što si radila prošlog ljeta“, zlobnici bi rekli da su očekivanja već premašena što ni “Luzeri“, s formulaičnim “deja vu“ zapletom o timu plaćenika željnih osvete tipu koji ih je namagarčio, nisu završili “direktno-na-video“.

U međuvremenu, istina, White se režijski iskazao s hitom “Stomp the Yard“. Prilično uzbudljivu plesnu koreografiju iz prethodnika sada je primijenio na posljednjem filmu koji, jureći sto na sat, ostavlja dojam 90-minutna foršpana. “The Losers“ prljavo “pleše“ u ritmu klasične akcije, onako kako su svirali eksplozivni akcići s Blackovim potpisom, ali i “petorica protiv tvrđave“ kultovi (npr. “Divlja horda“), te Bond-filmovi koje je White također premotavao naprijed-natrag na VHS-u. Negativac iz “Luzera“, vidi vraga, ima upečatljiv monolog na istom mjestu gdje se odvijalo finale “Zlatnog oka“.

Svakako, Max (Jason Patric) izgleda kao da je došetao iz nekog od nastavaka Bondiane: njegov je cilj sa “zelenim“ oružjem iduće generacije (uništava metu poput čitava otočića bez da zagađuje atmosferu) izazvati međunarodni sukob.

Toliko je opak da će upucati sluškinju kad je ovoj vjetar na trenutak izmakao kišobran protiv sunca iznad njegove glave, a opet duhovit da se upušta u raspravu s osobnim čuvarom koji je krivo shvatio uputu i bacio nekog nesretnika sa zgrade umjesto da mu je slomio prst, odnosno da se požali kako je to kad daš pištolj 16-godišnjaku (“... ne znaš kako će završiti...“).

“Luzeri“ su “laki na obaraču“ akcije poput 16-godišnjaka. Dovoljno je vidjeti sjajnu scenu sa seksi Zoe Saldanom koja puca u staklo poviše sebe kako bi se njime zaštitila od napadača, dok White u odrazu jedne od padajućih krhotina naknadno hvata njezino bacanje na pod ili prizor gdje će se, također u bogatu “slow-motionu“, eksplodirajući motocikl zabiti u kljun zrakoplova, a njegov vozač skončati u raljama turbine. Balet metaka, pirotehnika, Zoe i bazuka... Sasvim solidan ljetni “fiks“ za akcijske “đankije“ u krizi.

item - id = 108169
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 07:23