StoryEditor

LJUBAV NA FRANCUSKI NAČIN Seksi MILF-ici mlađe je slađe

Piše PSD.
5. kolovoza 2013. - 23:21
Film: 20 ANS D'ECART; romantična komedija; Francuska, 2013.
Režija: David Moreau
Uloge: Virginie Efira, Pierre Niney
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

Izvrstan francuski film “Oni“ (2006.) i korektni hollywoodski remake “Oka“ (2008.) potpisao je redatelj David Moreau. Dakle, dva ostvarenja strave i užasa svedena na tri opaka slova. Razlika između horora i romantične komedije je nebo-zemlja, no tu je diferenciju Moreau uspio premostiti u najnovijem projektu “Ljubav na francuski način“, nastalom u produkciji čuvenog Luca Bessona (“Peti element“, “Ivana Orleanska“). Prikladno, francuski filmaš odabrao je uradak s likovima koji su sušta suprotnost, kontrastni gotovo kao scary movie i rom-com.

Ona je Alice (Virginie Efira; izgleda kao spoj Kim Basinger, Julije Ormond i Jennifer Lawrence), perfekcionistička urednica u modnom časopisu “Rebelle“, fiktivnu odgovoru na “Elle“ i “Cosmopolitan“, razvedena majka i buržujka na pragu četrdesete. On je Balthazar (Pierre Niney), simpatični, ali pomalo traljavi i neuredni student arhitekture. Među njima je, ukoliko niste išli za tim, blizu dvadeset godina razlike, kao što uredno ističe izvorni naslov filma (“20 ans d'ecart“), izgubljen u hrvatskom prijevodu “Ljubav na francuski način“. Kako su se Alice i Balthazar sreli?
U zrakloplovu. Sudbina je htjela da on sjedne pored nje. Zahvaljujući prijetećim turbulencijama, Alice i Balthazar ostvaruju nekakvu povezanost. “Bilo je zadovoljstvo zamalo umrijeti do vas“, šarmira Balthazar. Dakako, on mladenački naivno smatra da je među njima posrijedi možda “nešto više“, s obzirom da mu je stisnula ruku u naletu panike, ona se, pak, drži na distanciji. Ipak, nakon što Alice ostavi važni USB stick u avionu, Balthazar sa njom ugovori primopredaju prigodom čega će njih dvoje biti snimljeni u kompromitirajućoj poziciji kvazi-francuskog poljupca i njoj nametnuti titulu žderačice muškaraca, da ne kažemo mladića. Eto zapleta.

Naime, Alicein šef Vincent (Gilles Cohen) smatra da ona previše igra na sigurno i nedostaje joj faktor rizika, “buntovni duh“ koji prepoznaje u njezinoj priči s “tim malim“. Kako šef upravo razmatra koga će odabrati za glavnu urednicu, a na to mjestu tipuje Lisa (Amelie Glenn), ležernija i otkačenija kolegica s prošlošću striptizete (!), Alice odluči zaglumiti staru koku, MILF-icu (kratica za “Mom I'd Like To Fuck“), ševiti tinejdžera da udovolji nadređenome i dobije promaknuće. Šminka usne žarko crveno, uskače u “terminatorsku“ kožnu jaknu i usku suknju, te praćena kulerskim riffovima pjesme “Bad To The Bone“ stiže u seksepilnu “slow-motionu“ na faks po Balthazara koji se ne može načuditi od sreće, jasno nakon što s poda pokupi vilicu.
Romantično-komična postavka je klasična hollywoodska i “20 ans d'ecart“ vjerno kopira stil američkog rom-coma, kao mnogi noviji slično žanrirani francuski filmovi (“Srcolomac“, “Jack i Jill“, “Savršen plan“), koji uključuje živopisne sporedne likove, poput Balthazarova oca (Charles Berling). Ispostavit će se da Alice ispod stamene vanjštine “chic“ novinarke profesionalke, koja u prvoj sceni od voditelja tiskare četvrti put zaredom traži da promijeni boju na naslovnici kako bi odgovarala zacrtanoj, skriva želju za pravom ljubavi, slično većini romantično-komičnih heroina.

Takva, nakon što žedna preko vode provoda Balthazara na trendovske art izložbe i slične “evente“, past će na neiskvarenu iskrenost i zaigranu, nevinu ljupkost “malog Dujardina“, njegov “spontani heroizam“. Jer, teško da bi je neki muškarac Aliceinih godina iznenadio romantičnim uputama od krede nasred ulice za njihov spoj i spasio je od učmale svakodnevice, recimo ginekolog (Scali Delpeyrat) kojeg joj je njezina sestra (Camille Japy) pokušala namjestiti na večeri, uprskanoj njezinom napušenošću.


Balthazar i Alice, zahvaljujući glumcima par postojeće kemije, proći će utabani rom-com obrazac, režijski pogođenog ritma i šačice zgodnih scena (šifra: prvi seks tijekog kojeg mladić spominje imena Angele Merkel i Hilary Clinton da duže izdrži). No, za promjenu, priča je ispričana iz gledišta ljepšeg spola – djevojka, zapravo žena sreće dečka, gubi ga kad ovaj skuži njezinu “igru“ i u posljednjem činu jedva vraća natrag/nanovo osvaja. Posljednji čin ponešto izvrće standarde time što se ne odvija u avionu, mjestu gdje su se Alice i Balthazar upoznali. Umjesto unutrašnjosti zrakloplova Alice ulijeće na fakultet, biva zamijenjena za profesoricu i (o)drži predavanje. Arhitekt Moreau na tom je temelju dovršio arhitekturicu jedne filmske ljubavi.

MARKO NJEGIĆ

Hollywoodski remake

“Ljubav na francuski način“ zaradio je na matičnom tlu preko 1.5 mlijuna eura. Nije isključeno da ćemo vidjeti američki remake, u kojem bi glavnu žensku ulogu možda mogla igrati Kim Basinger, a mušku Robert Pattinson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2022 11:16