StoryEditor

KRVAVO VALENTINOVO 3D: Krampom u čelo

Piše PSD.
19. veljače 2009. - 13:03

Film: MY BLOODY VALENTINE; horor; SAD, 2009.
Režija: Patrick Lussier
Uloge: Jaime King, Jensen Ackles
Distribucija: Blitz
Ocjena:  ***

Hororski maestro John Carpenter rekao je uoči premijere “Noći vještica” (1978.) da su filmovi strave i užasa idealni “date-movies”. Tri godine kasnije, Kanađanin George Mihalka poslušao je njegove riječi i snimio “My Bloody Valentine”, “slasher” usko povezan s Danom zaljubljenih koji se, začudo, nije nastavljao u nedogled kao “Halloween”, iako su ga parovi u osamdesetima i te kako gledali, ali je i on, evo, dobio svoj remake.

Patrick Lussier (“Dracula 2000”) omiljenom je “slasheru” Quentina Tarantina podario trodimenzionalni “facelifting”. “Krvavo Valentinovo 3D” neobična je sinergija novog i starog. To “staro” odnosi se na tipizirane obrasce “slashera”, gotovo jednako loše kao, recimo, u “Maturalnoj večeri”. Međutim, njih uzdiže inventivna uporaba grafičkih efekata u okviru treće dimenzije koja scene klanja čini prilično stvarnima.

Od prvoga trenutka kad se sagnete od oštrice krampa koja vam, zajedno s nečijim okom na vrhu, doleti ravno u glavu, dok krv kaplje s odsječene ruke na centimetar od vašeg nosa, postat ćete svjesni snage 3D-a. Suprotno nedavnom “Scar 3D”, ovaj film doista rasteže mogućnosti tehnologije pa će gledatelja u jednoj sceni umalo pogoditi i metak u “slow-motionu”, a u drugoj će ga negativac u rudarskom odijelu s gas-maskom, ispod koje diše kao Darth Vader, nabosti na ukopani kramp zajedno s žrtvom. Lussier nema srama i udara ispod pojasa.

Taman kad pomislite ono “Ma neće valjda...?”manijak (ho)će krampom zavitlati u smjeru jedne patuljčice, njime za zid zakucati atraktivnu plavušu koja mu je izmicala dobrih pet minuta posve naga... i na kraju ga plasirati ravno u čelo lažnom moralu. Napravit će to snažno, kao da mu na uho vrišti LET 3(D).

item - id = 41051
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2021 00:55