StoryEditor

KRIVOTVORITELJI: Falsifikatori (za) Oscara

Piše PSD.
19. lipnja 2008. - 14:17

Film: DIE FALSCHER/THE COUNTERFEITERS; ratna drama; Austrija, 2007.
Režija: Stefan Ruzowitzky
Uloge: Karl Markovics, August Diehl
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

Stanoviti 40-i-nešto godišnjak stiže u Monte Carlo s koferom u ruci. Ulijeće u prvi casino. Sjeda za stol. Do kraja večeri tamo kupi silan novac. I atraktivnu crnku koja s njime svrši u krevetu.

Pa ipak, nešto ne štima. Za nekoga tko je osvojio “jack-pot”, tip je poprilično “udaljen”. Umjesto da slavi naglas, on šuti kao zaliven.  A onda mu kamera prolazi preko ruke i otkriva razlog njegove bezizražajnosti - niz brojeva tetoviran na podlaktici...

Upoznajte Sallyja Sorowitscha (izvrsni Karl Markovics), čovjeka koji je, zajedno s šačicom Židova, namjesto plinske komore Auswitza izabrao krivotvoriti funte i dolare za naciste kojima su ovi namjeravali uništiti savezničku ekonomiju, iskoristiti ih za poslovne transakcije širom svijeta.

Njihova priča ekranizirana je u “Krivotvoriteljima”, dobitniku Oscara 2008. u kategoriji najboljeg “stranog” filma i još jednom angažiranom austrijskom mračnjaku, nakon “Sophie Scholl: Posljednji dani”, koji je u “aktualnom” obračunu s ne tako davnom njemačkom poviješću (“Hitler: Konačni pad”, “Život drugih”) preoteo nominaciju i možebitni zlatni kipić boljim ostvarenjima kao što su “Požuda, oprez” i “4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana”.

Suprotno navedenima, “The Counterfeiters” nije remek-djelo, nego “samo” odličan film. Vjerojatno radi naslova “Krivotvoritelji”, koji zvuči kao hollywoodski “caper movie” u kojem falsifikatori operiraju Amerikom ili Europom, jasno uvijek korak ispred autoriteta, uradak Stefana Ruzowitzkog “oblikovno” se doista ponaša kao “hollywoodski” triler.

Ruzowitzky, međutim, ne zaboravlja da mu je film - umjesto casina - smješten u koncentracijski logor gdje nema Boga jer “ne može proći pored kostura”.

Oči “krivotvoritelja”, s njima i gledatelja, redatelj, tako, možda zaštićuje od pogleda na torturu skeletnih zatvorenika, za razliku od brutalnošću eksplicitnije “Schindlerove liste”.

Ali, njihovi su vriskovi dovoljno zastrašujući da podsjete na svu “značenjsku” stvarnost ovog dojmljivog dramskog horora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 00:22