StoryEditor

KINGSMAN: TAJNA SLUŽBA 007 na kvadrat

Piše PSD.
19. veljače 2015. - 17:24
Film: KINGSMAN: THE SECRET SERVICE; akcija; Velika Britanija, 2015.
Režija: Matthew Vaughn
Uloge: Colin Firth, Taron Edgerton
Distribucija: Blitz
Ocjena: **** 1/2

“Ovo nije takav film, buraz.“ – “Kingsman: Tajna služba“ (2015.)

Ne pamtimo kad je neki “villain“ zadnji put imao tako impresivan “ulazak“ u film. Agent tajne službe Kingsman biva prepolovljen i njegovo rascvjetano tijelo na trenutak savršeno “uokviri“ negativku s metalnim oštricama na nogama prije nego što padne izvan kadra. Ona, Gazelle (Sofia Boutella), desna ruka Valentinea (Samuel L. Jackson), uočena je na jednom od plakata filma čiji je motiv u toj sceni suludo parafrazirao britanski redatelj Matthew Vaughn (“Kick-Ass“, “X-Men: Prva generacija“). Gazelleine raširene noge nalaze se u prvom planu tvoreći okvir slike, a u drugom, između njih, Colin Firth s pištoljem u ruci.

Već je taj plakat signalizirao da se od filma “Kingsman: Tajna služba“, ekranizacije stripa Marka Millara, može očekivati neočekivano. U jednom kutu ringa, naoružani Colin Firth, oskarovac i mr. Darcy, najpoznatiji po ulogama u dramama i romantičnim komedijama. U drugom, Gizelleina seksi poza kao parafraza iskonskog “Bond“ postera za “Samo za tvoje oči“ (1981.), samo što umjesto sa štiklama njezine duge noge završavaju naoštrenim protezama. “Twist“ je, dakle, dvostrukog karaktera – na Firthovu glumačku personu i klasičnu špijunsku akciju “bondovskog“ tipa.
U ulozi Harryja Harta, lika nalik špijunu Harryju Palmeru od kojeg je pozajmio naočale, Firth ima vatreno akcijskojunačko krštenje u prvoj trećini. Događa se to prilikom vrbovanja mladog Garyja “Eggsyja“ Unwina (Taron Edgerton) da postane “sljedeći Lancelot“, agent nezavisne agencije Kingsman koja stvara “nove vitezove“. Eggsyja dolaze prebiti neki tipovi, a Harry samo želi popiti pivo i popričati s mladićem. “Imao sam emotivan dan i ne želim otići dok ne završim guiness“, kulerski će Harry reći protuhama.

Kad vidi da se ne povlače, zakračunat će ulaz u pub, voljan da ih pouči kako “pristojnost čini čovjeka“. “Hoćemo li ovdje stajati cijeli dan ili se boriti“, zagrmi Harry i drškom kišobrana, posuđenog od špijunskog “osvetnika“ Johna Steeda, pošalje kriglu ravno u čelo jednome od njih, drugome izbije zub koji poleti zrakom u usporenom pokretu... “Morao sam se ispuhati“, lakonski će on nakon što čopor završi na podu, a gledatelj smjesta zaboravlja na Firthovu traljavu tučnjavu s Hughom Grantom iz drugog “Dnevnika Bridget Jones“ (2004.).
Odlična scena je mačji kašalj prema nevjerojatnoj sekvenciji u crkvi, kad Harry postane agresivan zahvaljujući valovima SIM kartice koji, izumom (megalo)manijaka Valentinea, odlučna da “riješi problem populacije“, pretvaraju ljude u ubojice. Harry puca, ubada, nabija na kolce i diže u zrak desetke ljudi nalik pomahnitalim živim mrtvacima iz zombi-apokalipse, a ekstremnu radikalnost scene potiče virtuozno režirana akcija u jednom kadru, s kamerom iz ruke, nerijetko “gamerski“ sagledana u prvom licu jednine i ozvučena pjesmom “Free Bird“ grupe Lynyrd Skynyrd.

Od samog pogleda na gospodina Darcyja u akciji, Bridget Jones bi zasigurno svršila u “bapske“ gaćice. Jesmo li malčice nepristojni? Nipošto! “Kingsman: The Secret Service“ je projekt Matthewa Vaughna, akcijskog punkera i novog Tarantina koji je stavio riječ “cunt“ u usta 11-godišnje curice sekundu uoči njezina rastavljanja zlikovaca na proste faktore (“Kick-Ass“). Ako ste očekivali da će junak “Kingsmana“ završiti u naručju neke zgodne dame i ona zagugutati nevino “Oh, Eggsy!“, promislite još jednom. “Ovo nije taj tip filma“, čujemo u barem dva navrata tijekom njegova trajanja sa usana Valentinea i Harryja.


Negativac i pozitivac imaju zanimljivu konverzaciju. Dodiruju se “starih špijunskih filmova koje volimo“, “dobrih koliko je dobar i negativac“, odnosno novih koji su postali “preozbiljni“. “Šteta što smo obojica morali odrasti“, zaključuju, a iz ove rečenice se nazire stav redatelja. Dijete u Vaughnu još se uvijek divi starim “Bondovima“ sa Seanom Conneryjem i pogotovo Rogerom Mooreom i proklinje nove Daniela Craiga, manje zabavne po uzoru na filmove o Jasonu Bourneu. No, shvaća da je i sam morao odrasti i prilagoditi se svijetu koji se mijenja. Zato donosi vlastitu viziju “Bonda“ evoluiranog u “skladu s vremenom“ ekstremne akcije i ironične, (samo)svjesne “meta“ postmoderne.

U Vaughnovoj “007 na kvadrat“ akcijskoj subverziji oteta švedska princeza Tilde (Hanna Alström) obećava Eggsyju da je može ševiti u guzu ako spasi svijet. Rječnik Bond-djevojaka nije dozvoljavao ljepoticama da se junaku tako obrate, niti bi filmovi o tajnom agentu s dozvolom za ubojstvo završavali kadrom plavuše gole stražnjice spremne ispuniti dano obećanje i zahvaliti se spasitelju uz taktove “valentinovskog“ sentiša “Slave To Love“ Briana Ferryja. U novom filmu (p)osvete Vaughn radi za špijunsku akciju ono što je s “Kick-Assom“ napravio za superjunačku - udara u dupe.

MARKO NJEGIĆ

JB inicijali

Eggsy je svojeg psa mopsa u filmu nazvao JB. 'James Bond? Jason Bourne?' pita ga 'kingsmanovac' Arthur (Michael Caine). 'Ne', odgovara. 'Jack Bauer.' Michael Caine je, inače, glumio Harryja Palmera, jednu od inspiracija za Firthov lik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 17:04