StoryEditor
KolumneDe Facto De Jure

Jurica Pavičić: Molimo HDZ-ove domoljube da od sada s Mađarima razgovaraju samo uz svjedoke

Piše PSD.
15. srpnja 2015. - 23:19
Kad se ove jeseni ili zime budu održavali parlamentarni izbori, HDZ će na tim izborima predvoditi grozd stranaka preuzetno nazvan “domoljubna koalicija”. Implikacije tog naziva prilično su jasne. U retorici novog, Karamarkovog HDZ-a stranke današnje vlasti nisu samo nesposobne, dezorijentirane ili neodlučne (što jesu).Te su stranke naprosto “nedomoljubne”. A ta “nedomoljubnost” u shematičnom se poimanju svijeta hrvatske konzervativne ideologije najčešće svodi na samo jedno. Naime, “kukurikavci” su odviše popustljivi prema susjedima.

Taj stav manje je ili više iznijela i nova predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je prošlog tjedna dala za ovaj list. U njemu, ona je optužila Vladu i svojeg prethodnika da su u Beogradu previše jeli, plesali i pili, a da se otvorena pitanja nisu rješavala.

Pa ipak, kad HDZ-ovi političari govore o otvorenim pitanjima sa susjedima, nekako uvijek govore o susjedima s istoka. Njihov gorljivi žar neočekivano splasne kad su posrijedi katolički i srednjoeuropski susjedi s tri preostale strane busole. Uključujući i one s kojima Hrvatska zaista ima krupna otvorena pitanja. Uključujući - recimo - Mađarsku.

Velika očekivanja

Maknemo li, naime, na stranu stare historicističke zavade, Nazorove pjesmarice i Arpade ti si vjetrina što hara, ostaje činjenica da je današnja mađarska vlast ozbiljan europski problem, a pogotovo problem Republike Hrvatske.

Mađarska je u eri Viktora Orbana - da se ne lažemo - u mnogočemu postala europski gubavac. To je zemlja u kojoj su učestali antisemitski incidenti i antiromsko nasilje, u kojoj postoje ozbiljni problemi sa slobodom govora i pisanja, to je zemlja u kojoj postoji jedina legalna stranačka fašistička milicija u Europi, te zemlja koja je - na svoju sramotu - jedini europski prijatelj Vladimira Putina.

Ali, čak i kad maknemo širu ideološku sliku, Mađarska Viktora Orbana je zemlja s kojom Hrvatska ima niz ozbiljnih bilateralnih problema. Mađarska Fideszova vlada blisko surađuje s neofašističkim pokretom Jobbik koji iskazuje teritorijalne pretenzije spram Međimurja i Baranje. Mađarska državna naftna kompanija vlasnik je naše Ine, a oko budućnosti te Ine s hrvatskim vlastima vodi mučne sporove. Mađarska državna tvrtka do upravljačkih je prava došla - ako je vjerovati nepravomoćnoj presudi - tako što je potkupila Ivu Sanadera. Ta ista tvrtka s Hrvatskom zbog toga vodi dva arbitražna spora u SAD-u i Švicarskoj.

Protiv šefa MOL-a hrvatsko je pravosuđe podiglo optužnicu i tjeralicu, prema kojoj je Mađarska odbila postupiti jer joj to “nije u državnom interesu” (pokušajte zamisliti pandemonij koji bi nastao da je Hrvatska takvo što izustila). U međuvremenu, Hrvatska trpi ozbiljne ekonomske posljedice jer su Mađari - vele eksperti - zapustili proizvodnju i istraživanje, a kane zatvoriti i rafineriju u Sisku.

MOL je - ukratko - za Hrvatsku postao i ekonomski i vanjskopolitički problem, a očito je i Hrvatska problem za Mađare, kojima nije milo da im susjedna država pajdaše iz poslovno-političke elite drži na Interpolovoj tjeralici. Nije stoga čudo što je mađarski ministar ureda vlade (faktički: zamjenik premijera) Janos Lazar u mađarskom parlamentarnom odboru za nacionalnu sigurnost kazao kako se u Hrvatskoj provode “protumađarske aktivnosti”, koje za Mađarsku predstavljaju “sigurnosnu ugrozu”.

Što u takvim okolnostima očekujete od lidera opozicijske koalicije, koja sebe naziva “domoljubnom”? Što očekujete od političara koji je cijelu svoju retoriku izgradio na kritici popustljivosti prema susjedima?
Ne znam što očekujete.

Ali, evo što se dogodilo. Koncem prošlog tjedna, naime, Tomislav Karamarko u središnjici je HDZ-a primio mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, s kojim je - veli službena stranačka stranica - više sati razgovarao o “nažalost zanemarenom potencijalu suradnje”. Karamarko se - ukratko - u Zagrebu susreo s ministrom vanjskih poslova vlade koja s našom vladom vodi dva sudska spora, koja prema nepravomoćnoj presudi nelegalno kontrolira naše prirodne resurse, te svjesno i namjerno ignorira hrvatsko tužiteljstvo i sud.

Činjenica da se tako ponaša političar koji je cijelu retoriku izgradio na nepopustljivosti prema “komšijama” sama je po sebi licemjerna. Činjenica da to radi lider koalicije koja se zove “domoljubna” još je licemjernija. No, blisko druženje Karamarka i Szijjarta još je sumnjivije ima li se na umu da je upravo premijer iz Karamarkove stranke predao upravljačka prava Ine Mađarima u okolnostima koje hrvatski sud drži koruptivnima, te da je Tomislav Karamarko kao ministar u toj vladi za tu odluku glasao. Kad gleda kako su lijepo ljudikali Karamarko i Szijjart, čovjek stoga ne može odoljeti maštovitim teorijama zavjere.

Na primjer ovoj: vi (HDZ) lijepo ste nam uručili Inu, a mi (Fidesz i MOL) smo vam za to pošteno platili. Onda su se umiješali ovi vaši mamlazi na vlasti. Ali - srećom - izbori su blizu, pa vas lijepo molimo da kad dođete opet na vlast, ispoštujete što smo se dogovorili.

Daje se na znanje

Postoji samo jedan način da šef “domoljubne koalicije” otpuše ovakve razumljive spekulacije. A taj je da sada - ne najesen, ne pred izbore, nego sada - obznani o čemu je točno razgovarao s mađarskim ministrom vanjskih poslova.

Također, lider HDZ-a bi jasno i precizno morao obznaniti koja je pozicija njegove stranke u slučaju MOL. Mora nam jasno dati do znanja hoće li tjerati dalje arbitraže s Mađarima, hoće li osporavati njihova upravljačka prava, ili će “domoljubno” podviti rep zato da bi persilom očistio savjest vlastite stranke i Sanaderove vlade. Odgovor na to pitanje mi imamo pravo znati iz ovih stopa.

Isto tako, HDZ bi već sada - a ne tek kad dođe na vlast - morao reći koji je stav te stranke u sporu između hrvatske Vlade i Deutsch Telekoma oko novih optičkih komunikacijskih kabela koje financira EU. Kad, naime, vidimo da Kolinda Grabar-Kitarović prima ljude iz Deutsch Telekoma upravo u trenutku kad se oni noktima i zubima bore da u Hrvatskoj ne izgube infrastrukturni monopol, čovjeku se neizbježno u želucu počnu rojiti sumnje.

Počne sumnjati da HDZ od svojih vanjskopolitičkih partnera i prijatelja savezništvo želi naplatiti tako što će im prepustiti hrvatske nacionalne resurse. A taj smo scenarij od “Danke Deutschland” Sanje Trumbić pa do danas gledali nekoliko puta. Posljedice tog scenarija danas osjećate na cijeni vašeg interneta. Posljedice tog scenarija osjećaju se u svakoj istarskoj, paškoj i hvarskoj vali u koju je ugazila Hypo banka. Taj nam je scenarij - ukratko - poznat, i nije nam se svidio.

Već se jednom u povijesti predsjednik HDZ-a sastajao s mađarskim glavešinama, a taj je razgovor ovjekovječen internim kamerama restorana “Marcellino”. Sadržaj tog razgovora do danas je ostavio krš i lom. Stoga molimo “domoljube” da od sada s Mađarima razgovaraju samo uz svjedoke.

jurica pavičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 01:38