StoryEditorOCM

JEDINI PREŽIVJELI Najbolja ratna akcija novog milenija

Piše PSD.
20. ožujka 2014. - 20:49
Film: LONE SURVIVOR; ratna akcija; SAD, 2013.
Režija: Peter Berg
Uloge: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch
Distribucija: MG Film
Ocjena: **** 1/2

“Ova je operacija prokleta. Prokleta? To je samo Afganistan.“ – “Jedini preživjeli“ (2013.)

Kolorni filteri inauguralnih dvadesetak minuta “Jedinog preživjelog“ upućuju na šminkeraj Tonyja Scotta (“Top Gun“) i Michaela Baya (“Transformers“). Peter Berg se potvrdio kao nedvojbeni nastavljač njihove vizualne poetike sa spektaklima “Hancock“ (2008.) i “Battleship“ (2012.). Nakon što pri početku filma ugledamo američku vojnu mašineriju i mišićave “mornaričke tuljane“ kako se šepure bojnim kampom pomilovani jarkim bojama sunca u svitanju i zalasku, Marcusa Luttrella (Mark Wahlberg), Michaela Murphyja (Taylor Kitsch), Dannyja Dietza (Emile Hirsch) i Matta “Axea“ Axelsona (Ben Foster), zaista očekujemo hollywoodsko glamuriziranje rata i herojstava.

Dokumentarne snimke treninga pravih specijalaca koje porinjuju film dodatno upućuju na reklamu za pristupanje “jebenim ljudima-žabama“, vrbovanje tzv. svježe krvi. “Vi ste naša 'združena braća', dokažite tijelima i snagom uma da možete izdržati više“, pumpaju vodnici voljni moment na obuci. Nekima će možda od proključalog adrenalina promaći kako pojedini polaznici dolaze do svoje granice. Bay bi zasigurno izbacio taj detalj, a Berg ga ostavlja. Time kao da podvlači kako su njegovi junaci, koji su prošli dril, ipak samo ljudi, ne superheroji, koliko god će uspjeti izdržati pod paljbom duže nego je moguće običnom čovjeku.
Napokon, kad krene bitka, Berg stradavanje prikazuje na tako izričit način da bi teško netko normalan mogao stati u red za regrutiranje. Nije “spoiler“ ako već u ovom dijelu recenzije zapišemo da će trojica od njih četvorice u konačnici pronaći smrt (“ryanovski“ moćnu scenu umiranja Matta “Axea“ Axelsona nećete tako lako zaboraviti). Naslov “Lone Survivor“ jasno otkriva kraj filma, pa Berg i ide u glavu s nizanjem prizora teško ranjena Marcusa Luttrella kako biva spašen i dopremljen na liječničku obradu, usput u “offu“ najavljujući “glasnu borbu“, “najneugodniju od najneugodnije“. Prije nego što meci počnu bučno fijukati, Berg uspijeva karakterno osoviti svakog lika - najviše Luttrella i Murphyja - dovoljno da nam bude stalo i uvuče nas u (istinitu) priču.

Likovi se u ovakvom tipu filma ionako razvijaju usred operacije prema normama moderne akcijske karakterizacije na potezu maskulinih klasika, od “Južnjačke utjehe“ (1980.) preko “Predatora“ (1987.) do “Pada crnog jastreba“ (2001.). Cilj operacije jest uhvatiti i terminirati talibanskog zapovjednika Shaha (Yousuf Azami), skrivenog na strmovitom predjelu Afganistana. Shah je, istinabog, predstavljen kao stereotipni “filmski“ negativac koji nema ušne školjke i skratit će za glavu nekog nesretnika da demonstrira koliki je zlikovac na ljestvici od jedan do deset. Usto, na brifingu sa zapovjednikom Erikom Kristensenom (Eric Bana, poveznica s “Black Hawk Down“), Murphy će Shaha kratko opisati riječima “bad guy“.
Ipak, Bergu polazi za rukom posiviti crno-bijelu stereotipiju na relaciji pozitivci-negativci. U njegovom filmu nisu svi bradati Afganistanci krvožedni primitivci, kako ih Zapad doživljava - lokalni seljaci, na čelu s Gulabom (Ali Suliman), pružit će utočište Luttrellu od talibana, riskirajući pritom vlastite živote za jednog Amerikanca. A kad, nedugo poslije izviđanja Shahova sela, nenaoružani afganistanski pastiri, klinac, mladić i starčić, doslovce nagaze na Marcusa i ugroze misiju, Danny i Matt predlažu da ih se ubije bez prevelikog nećkanja, ustuknuvši tek pozivanjem na “pravila ratovanja“ od strane vođe tima Michaela i naredbom o oslobađanju taoca, moralno ispravnom odlukom koja će se pokazati “krivom procjenom“. No, kvragu i politika.

Film “Jedini preživjeli“ nije napumpani propagandni komad veličanja američke vanjske politike, nacionalnog zanosa i jenkijevskog šerifovanja, niti ga je takvim zamislio redatelj kojeg su prethodno optuživali za “trigger-happy“ imperijalizam u “Kraljevini“ (2007.), akcijskom filmu o posredovanju FBI-ja u Saudijskoj Arabiji. Bergov fokus je “prokleta“ misija, a herojstvo njegovih likova djeluje univerzalno, unatoč finalnom “slideshowu“ pravih vojnika praćenom oplakujućom obradom Bowiejeva klasika “Heroes“ u izvedbi Petera Gabriela. Ne zanima filmaša čiji je ćaća taliban, čiji partizan, da parafraziramo TBF-ove stihove, niti propituje jesu li Luttrell, Murphy, Dietz i Axe uopće trebali biti u Afganistanu.
Tamo su gdje jesu i rade što moraju. Preživljavaju kao junakinja Sandre Bullock u “Gravitaciji“, uz tu razliku što ih je Berg ostavio same u ratnom svemiru, brojčano nadmašene od strane talibana. “Lone Survivor“ je film upravo o tome – preživljavanju. Pod ekstremnim pritiskom. Na neugodbnom planinskom i šumskom terenu. Bez zračne podrške. Skromnost je možda za kukavice, kako veli netko u filmu, no Berg šminkerske “bayjevske“ boje akcijskog pretjerivanja zamjenjuje za realizam “survivala“ i ispada veći heroj iza kamere. Svašta je Berg pomiješao da se preživljavanje gleda s ruba sjedala: tenzičnu akciju, tjelesni horor, ljudske emocije.

“Čeka nas jaka pucnjava“, odjekne nikad preciznije pretkazanje. Scene puškaranja u gotovo svakom kadru jačinom podižu ljestvicu autentičnosti unutar akcijske/ratne kinematografije. Zaglušujući meci eksplicitno prodiru kroz tjelesa, kradu prste i uši, odbijaju se od stijene, stabla, kaotično zuje u svim smjerovima da se čini kako i mi u publici nismo sigurni od “ricocheta“. Vrhunac uvjerljivosti režije dolazi u trenutku kad Marcus i kompanija odluče dvaput spas potražiti u skoku s litice.


Kamera slijedi u stopu svakog od njih nakon što su se survali i prati beskrajno bolno prevrtanje i kotrljanje nizbrdo. Svaki bliski susret krvavog tijela s drvetom i kamenom, nagnječenje i lom kosti ovjekovječen je impresivnim zvučnim udar(c)ima koji su filmu donijeli zasluženu dvostruku nominaciju za Oscara u kategorijama zvuka. Gledatelj se osjeća jednako slomljeno poput marinaca, znoji se, jauče i hvata za bolne dijelove tijela kao da je sve sam doživio u prvom licu. “Jedini preživjeli“ je više od ratnog filma. Ratni doživljaj.

MARKO NJEGIĆ

'Doktor' Berg iza kamere

Peter Berg karijeru je započeo kao glumac u TV seriji “Chicago Hope“ (lik dr. Billyja Kronka), a vjerojatno ga znate iz “Posljednjeg zavođenja“ i “Coplanda“. Kao redatelj je debitirao 1998. crnom komedijom “Gore ne može“, a snimio je i sportsku dramu “Najbolji tim“ (2005.), ali profilirao se kao akcijaš (“Dobrodošli u džunglu“). “Jedinog preživjelog“ Berg je planirao snimiti prije “Batleshipa“, ali studio Universal mu je obećao dati projekt ako promijeni prioritete. “Lone Survivor“ postao je veći hit od “Battleshipa“, iako je bio jeftiniji. Berg i njegove zvijezde, Wahlberg i Kitsch, radili su za znatno manji honorar od uobičajenog.

Wahlberg lakši za 27 kila

Mark Wahlberg upravo se nalazi na setu krimi-drame “The Gambler“ koja bi mu možda mogao donijeti oskarovsku nominaciju. Wahlberg je drastično smršavio za tu ulogu, skinuvši impresivnih 27 kilograma po uzoru na partnera iz “Boksača“ Christiana Balea. Od te uloge opustit će se snimajući satiru “Entourage“ i akcijsku komediju “Good Time Gang“ s Jonahom Hillom, oba tempirana za kina 2015. godine. Za početak, ovoga ljeta gledamo ga u novim “Transformersima“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 01:24