StoryEditorOCM

JACK RYAN: POZIV IZ SJENE Novi početak starog junaka

Piše PSD.
25. siječnja 2014. - 10:03
Film: JACK RYAN: THE SHADOW RECRUIT; akcijski triler; SAD, 2014.
Režija: Kenneth Branagh
Uloge: Chris Pine, Keira Knightley
Distribucija: Blitz
Ocjena:
** 1/2

“Amerika će uskoro spoznati što znači nemati ništa.“ – “Jack Ryan: Poziv iz sjene“ (2014.)

Režiser John McTiernan ubacio ga je u “Lov na Crveni oktobar“ (1990.), Phillip Noyce dopustio mu je da zaigra “Patriotske igre“ (1992.) i pohrli u “Neposrednu opasnost“ (1994.), a Phil Alden Robinon da spozna “Cijenu straha“ (2002.). Jack Ryan, analitičar CIA-e iz pera Toma Clancyja, u tim je filmovima prošao transformaciju od “thinking man's“ heroja (Alec Baldwin, “The Hunt For Red October“) do akcijskog junaka kadra izbjegavati projektile iz bazuke (Harrison Ford, “Clear And Present Danger“) ili preživjeti atomsku eksploziju (Ben Affleck, “The Sum Of All Fears“).

Ipak, njegove pustolovine uglavnom se nisu odvijale totalno izvan granice mogućeg, kao nekoć - do filma “Umri drugi dan“ (2002.) – akcijašenja Jamesa Bonda, no vjerojatno bi dotle došle da studio Paramount nije prisilno umirovio Clancyjeva CIA-ovca nakon “Cijene straha“. Desetak godina kasnije, agentsko-špijunski heroji poput Jacka Ryana tražena su roba ne samo zahvaljujući uspjesima posljednje “Nemoguće misije“ (“Protkol duh“), već poglavito revitalizaciji Bonda i Jasona Bournea, no od njih se preferira da budu ponešto “prizemljeniji“ u junačenju.
Vjerojatno je to razlog da u jednoj od prvih scena najnovijeg filma, “Jack Ryan: Poziv iz sjene“, helikopter s naslovnim junakom (Chris Pine, četvrta velikoekranska inkarnacija lika) biva pogođen RPG raketom negdje na nebu poviše Afganistana i obrušen na tlo. Kenneth Branagh (“Thor“), redatelj filma, tako najavljuje da će protagonist krenuti “ispočetka“, tragom Bonda i Batmana prije njega. Umjesto “Jack Ryan: Poziv iz sjene“ ovaj se film komotno mogao nasloviti “Ryan Begins“, kao što je “Casinu Royale“ (2006.) pristajalo tepanje “Bond početak“.

Da sličnost s “Casinom Royale“ bude veća, Ryan će, poput Bonda, prvo ubojstvo izvršiti u WC-u, iako će pritom, dok drži negativčevu glavu pod vodom, više biti u šoku od starijeg kolege jer tad je još “izvan svog elementa“, heroj koji “više misli, manje dela“, pa ga CIA-ina dispečerica mora tješiti riječima “Ne zaboravi svoju stručnost i sve će biti u redu!“, a čak mu se i ruke tresu nakon što oduzme život. “The Shadow Recruit“, peto poglavlje hit-serijala, zapravo pretendira biti nekakav “nulti“ film franšize, ne nužno prednastavak koliko neki “novi početak“, revizija.
Kenneth Branagh naizgled nanovo iščitava Clancyja, premda “Poziv iz sjene“ nije utemeljen na nekom njegovom romanu, za razliku od prethodnika ovdje donekle ignorantski ostavljenih u zaboravu. Samo je utemeljen na liku Jacka Ryana kojeg postavlja u moderni kontekst, prezentnu društveno-političku stvarnost. Ryana upoznajemo 11. rujna 2001. kao studenta ekonomije Londonu. Teroristički udar u srce Amerike nadahnuo ga je da položi zakletvu kako će “braniti Ustav SAD-a“ i 2003. odleti u Afganistan.

“S tako pametnom glavom trebao bi sjediti u uredu“, govore mu, ali poručnik Ryan “brije na domoljublje“ koje će ga umalo koštati života kad mu se sruši helikopter. Gadna ozljeda (slomljena kralježnica!) nije, pak, spriječila Ryana da se ponese herojski i spasi ratne drugove iz gorućeg lima željezne ptice. Tijekom rehabilitacije na štakama upoznat će buduću djevojku, doktoricu Cathy (Keira Knightley), ali i mentora Williama Harpera (Kevin Costner) iz ratne mornarice koji se ne šali kad kaže da radi za CIA-u. “Netko mora“, promrmlja Harper.
U zanimljivoj dijaloškoj partiji Ryan će reći Harperu kako “u današnje vrijeme nisu omiljeni“, misleći na CIA-u (mučenja itd.), no njezina “oštrina“ će splasnuti kad ovaj odgovori “ne u mojoj postrojbi“ i precizira da je to odred koji se “brine da nas opet ne udare“. Harper zapošljava svog pulena na Wall Streetu u svojstvu analitičara, da “tajno“ istražuje globalni financijski terorizam i položaj terorista. Ubrzo otkriva urotu unutar Rusije koja će ga iz analitičara unaprijediti u terenskog operativca: kolaps američke ekonomije koji bi izazvao “drugu Veliku depresiju“ uparen terorističkim napadom.

Iza zavjere ne stoji konkretno Kremlj, nego “samostalna“ sila pod vodstvom biznismena Viktora Cherevina (Branagh). Duhovno ustrojstvo “Jacka Ryana“ svejedno je blisko mentalitetu hladnoratovskog špijunskog trilera (ruski agenti spavači u Americi) s daškom moderne geopolitike i akcijnosti “Bourne“ filmova, zamjetnoj po junakovim tendencijama izazivanja prometnog kaosa i redateljevoj pomamnoj montaži sa stotinama kadrova. Ipak, ljubiteljima akcijskih filmova moglo bi zasmetati što Branagh pridaje jednaku pažnju klasičnoj potjeri i skidanju podataka s USB “sticka“, odnedavno obveznom motivu u suvremenim trilerima, poput nekoć sata koji otkucava bombu u akcićima (ovdje također prisutan).


Nesrazmjer između žanrovske prošlosti i sadašnjosti razvidan je i u liku Ryanove bolje polovice i negativca. Cathy ne zna da je on CIA-ovac i misli da je vara. “Ovo je geopolitika, ne terapija za parove“, prisiljen je izustiti Harper u jednom momentu. Bolje CIA nego afera, pomiruje se Cathy koja bi, uz ponešto drukčiji imidž, mogla biti i Bond-djevojka, a ovako je moguća mlađa inačica Helen Tasker (Jamie Lee Curtis, “Istinite laži“). Negativca čije su slabosti “vodka, taština i žene“ Branagh tumači na rubu karikature.

Takav se naglask kakav se u američkom akcijskom filmu tražio sredinom/krajem osamdesetih, dijelom i u prvoj polovini devedesetih, stoga kao protutežu zahtijeva “bondovski“ fantazijski odmak i junaka svjesna toga da se od kritika brani autoironijom. “Ja sam samo analitičar“, reći će Ryan s izrazom mladog izviđača na licu. Taj njegov komentar, međutim, u ovom filmu nema “težinu“, npr., “one-linerske“ samoironije “Ja sam samo kuhar!“ Seagalova Caseyja Rybacka iz “Opsade“.

MARKO NJEGIĆ

Costner u solo akciji

Kevin Costner je zamalo postao Jack Ryan. Bila mu je ponuđena uloga u “Lovu na Crveni oktobar“, no on ju je morao odbiti zbog redateljskog debija (“Ples s vukovima“). Možda ga to danas proganja pa je nedavno snimio, dijelom na lokacijama u Beogradu, svoj akcijski triler – “3 Days To Kill“ u produkciji Luca Bessona tempiran za premijeru krajem veljače. U dobi od 59 godina, Costner je još uvijek prilično zaposlen. Aktivirala ga je, moguće, lijepa epizoda u “Čovjeku od čelika“. Do isteka 2014. nastupit će još u komediji “Draft Day“ poznatog filmaša Ivana Reitmana, te u drami “McFarland“ redateljice Niki Caro.

Mladi nosač dviju franšiza

Hollywood računa na mladog Chrisa Pinea (r. 1980.) pa mu je s “Jackom Ryanom“, nakon novih “Zvjezdanih staza“, dodijelio još jednu potencijalnu blockbustersku franšizu. No, Pine ne želi ostati samo upamćen po ulozi kapetana Kirka i Ryana. Do snimanja trećeg “Star Treka“ plavokosog glumca vidjet ćemo u više filmova filma – kao Pepeljugina princa u zvijezdama nabijenoj fantaziji “Into The Woods“ (Depp, Streep...), u akciću “Stretch“ Joea Carnahana, nastavku komičnog hita “Kako se riješiti šefa“ i SF-u “Z For Zacharia“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:02