StoryEditorOCM

INSTRUMENTARIJ SMRTNIKA: GRAD OD KOSTIJU Drugo lice 'Sumraka'

Piše PSD.
1. rujna 2013. - 11:35
Film: THE MORTAL INSTRUMENTS: CITY OF BONES; fantazija; SAD, 2013.
Režija: Harald Zwart
Uloge: Lily Collins, Jamie Campbell Bower
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** 

Značajna opomena slijedi u prvom činu “fantasy“ spektaklića “Instrumentarij smrtnika: Grad od kostiju“. “Priče koje si slušala kao mala uz logorsku vatru... sve su istinite“, upozoravaju junakinju Clary (Lily Collins), “ovozemku“ čijim venama kola krv “sjenolovca“. U “The Mortal Instruments: City Of Bones“, filmu Haralda Zwarta (novi “Karate Kid“), glavnu riječ vode sjenolovci, napola anđeli, napola ljudi prekriveni “runama“ nalik tetovažama koji već tisuću godina održavaju globalni balans i vode rat protiv zla za spas čovječanstva, boreći se protiv demona u različitim oblicima.

No, tu su, među ostalim, vampiri i vukodlaci kako bi poklonike “Twilight“ sage oprala nostalgija za neprežaljenim Robertom Pattinsonom i Taylorom Lautnerom. Nedostaju zombiji, ali oni “ne postoje“, kako veli jedan od likova. Na vidiku nema ni modernih vještica, tzv. čarnica, niti parazitskih izvanzemaljki. Težak 60 milijuna dolara, “Instrumentarij smrtnika: Grad od kostiju“ želi biti definitivni nasljednik popularne “Sumrak“ franšize toliko žarko da ignornira postojanje ostalih ovogodišnjih pretendenata na to mjesto, “Toplih tijela“, “Divnih stvorenja“ i “U sebi“.
Ekranizacija prve knjige iz šestodijelna serijala fantazijskih “young adults“ bestselera autorice Cassandre Clare pojavila se na velikim ekranima s fiksnim ciljem stvaranja nove profitabilne franšize za kojom hollywoodski studiji vape, nezasitni da samo Lionsgateov “The Hunger Games“ bere lovu i igra na hitoidnu kartu Summitova “Twilighta“, okej dijelom i Warnerova “Harryja Pottera“. Potvrda da smo na dobro poznatom terenu romantične šećerlemice stiže u tijelu lijepe tinejdžerice, mišićavog frajerčića, ljubavnog trokuta između njih dvoje i njezina prijatelja, nezaobilaznih elemenata nadnaravnog i komercijalnog soundtracka uhu ugodnog ciljanoj publici.

Zapletić počinje u trenutku kad Clary, tipična američka mladica iz viših razreda srednje škole koja živi u Brooklynu s majkom slikaricom (Lena Headey) i prijateljuje s “geekom“ Lukeom (Aidan Turner), počne crtati začudne simbole u snovima i na javi vidjeti ljude koje nitko drugi ne vidi. Luke je zeza da je kao lik u “Bliskim susretima treće vrste“ (1977.) - paranoik koji je na kraju bio u pravu. Clary će najprije vidjeti misterioznog mladića prekrivenog kapom kako sređuje nekoga u mračnom zakutku noćnog kluba u nemuštoj varijaciji legendarne uvodne scene iz “Bladea“ (1998.).
Ispostavlja se da je tip, Jace (Jamie Campbell Bower), zapravo na strani dobra. A nakon otmice njezine majke, Clary doznaje da je i ona potomak Sjenolovaca. Udružuje se s Jaceom i njegovim pobočnicima, Alecom (Kevin Zegers) i Isabelle (Jemima West), kako bi pronašli “kalež smrtnika“, sveti instrument Sjenolovaca koji bi se mogao zlouporabiti padne li u ruke zlikovca Valentinea (Jonathan Rhys Meyers). Poželite si dobrodošlicu u svijet sjena, svojevrsnu rekreaciju Hogwartsa u “gothamovskom“ New Yorku. Jednom kad Carly percepira svijet “shadowhuntera“ i uđe u njihovo sjedište, američki metropolis postaje barokna spojnica arhitekture iz “Harryja Pottera“ (2001.-2011.) i izvornih dvaju “Batmana“ (1989., 1992.).

Manjak vlastitog identiteta krasi Zwartovo filmče, ruku na srce dinamičnije od “Sumraka“, s prilično sažetim pojašnjenjima tko-tu-koga-kako-i-zašto u pauzama od akcije. Primjerice, u prvoj akcijskoj sceni deformirani demonski rotvajler, raznesen u komadiće eksplozijom plina, sastavit će se kao T-1000 u “Terminatoru 2“ (1991.) i nastaviti progoniti Carly. A specijalni efekti portala napravljena od vode, s kojim Jace izvodi romantične trikove, izgledaju kao da su proizašli iz “Zvjezdanih vrata“ (1994.).
Redatelj se mrvicu bolje snalazi u sapuničastom zapletu i ljubavnim konfliktima likova. “Sad je dio kad skineš majicu i poviješ mi ranu“, očito vidjevši niz filmova Carly zgodno dobaci “izblajhanom nazovi-gotičaru“ Jaceu s kojim će se pola sata kasnije sanjarski poljubiti u kvazi-rajskom vrtu otuširana prskalicama i potom razglabati s Lukeom je li ovoga namjeravala odvesti u krevet. Luke je zaljubljen u Carly, a nju magnetski privlači Jace. Koga će djeva odabrati od njih dvojice, Zwartu je manje važno od toga da natukne mogućnost ljubavnog četverokuta. Jer, Alec je, izgleda, zaljubljen u Jacea i ne srami se, između redaka, dati Carly do znanja da je suvišna.

U ovakvoj vrsti projekata homoerotika je bila jedva naslućena, a šansa da je netko doista “gay“ nije se eksplicitno navodila - Pattinsonov Edward iz “Sumraka“, npr., potužio se samo što nabildani Lautnerov Jacob “baš nema nikakvu majicu”. Što reći za - oprez: “spoiler“ - veliku mogućnosti incesta koje su svjesni fanovi Cassandre Clare, dakle da su zaljubljeni golupčići djeca istih roditelja, pozitivke i negativca? U hollywoodskoj “mainstream“ produkciji nešto se tako rijetko događalo nakon starih “Ratova zvijezda“ (šifra: Luke Skywalker i princeza Leia).


Sve je to bezopasno sprovedeno i daleko od toga da “The Mortal Instruments: City Of Bones“ odlazi u neki ekstrem da bi, sačuvaj Bože, vrijeđao dežurne dušebrižnike, no na momente se čini da je Zwart redateljsku gažu shvatio kao zezanciju, priliku da se možda našali s tropima “Twilighta“, što film svakako čini podnošljivijim slučajnom namjerniku koji mu ne može osporiti (ne)namjerni smisao za humor.

Navedimo da je u nekolicini scena djevičansku heroinu odjenuo kao nekakvu gotičku prostitutku, u kožni minjak i čizme do koljena. Ako vam to nije dosta, recimo i to da je, prema višestoljetnoj mitologiji sjenolovaca, čak i Bach (“onaj“ Bach) dao obol u lovu na demone, vampire i njima slične. “Može ti ponestati češnjaka, ne i glazbe“, kao da nastavak ponosito najavljuje Jace koji se ugledao na čuvena skladatelja. I'll be Bach.

MARKO NJEGIĆ

Nasljednici 'Twilight' sage

Na internetskoj stranici IMDb stoji kako je nastavak “Instrumentarija smrtnika“, “The Mortal Instruments: City Of Ashes“, zakazan za 2014., također u režiji Haralda Zwarta i s Lily Collins u glavnoj ulozi. “Grad od kostiju“ otvorio se u američkim kinima ispod očekivanja (14 milijuna dolara u pet dana), no producenti se pouzdaju u globalnu publiku i nadaju kako će im utržak u svjetskim kinima donijeti dobit. Nakon “Sumraka“ zasad su, od razmjerno sličnih franšiza, samo “Igre gladi“ pomele blagajne, uprihodivši 400 milijuna dolara u američkim kinima, odnosno ukupno 700 u svjetskim. “Topla tijela“, daleko najbolji film u nizu, digla su solidnih 117 milijuna u svijetu. S druge strane, “Divna stvorenja“ i “U sebi“ smatraju se golemim promašajima sa 60 i jedva 50 milijuna dolara zarade u svjetskoj kinomreži.

Lijepa Philova kći

Lily Collins je kćerka čuvena glazbenika Phila Collinsa iz njegova drugog braka s Jill Tavelman, rođena 1989. Kalila se najprije na malom ekranu, da bi pažnju na sebe na velikom skrenula 2009. ulogom u “Priči o prvaku“ sa Sandrom Bullock i 2011. u “Svetom ratniku“ s Paulom Bettanyjem, odnosno “Otmici“ s Taylorom Lautnerom. Collinsica je prošle godine postala Snjeguljica u prvom od dvije igrane verzije poznate priče. Veliki je fan serijala “Instrumentarij smrtnika“ - čim je čula da se snima film, potrudila se dočepati audicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:50