StoryEditorOCM

IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA 1. DIO Pritajena 'vatrena djevojka'

Piše PSD.
28. studenog 2014. - 09:00
Film: THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY - PART 1; fantastična avantura; SAD, 2014.
Režija: Francis Lawrence
Uloge: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth
Distribucija: Blitz
Ocjena: **

Tržišni diktat zahtijeva da se završnice filmskih serijala nadahnutih bestselerima razlome na dva dijela. Sedmi “Harry Potter“ i četvrti “Sumrak“ u kinima su igrali kao dvotomni filmovi i natukli dvostruku hrpetinu dolara. Njihov trag slijede i “Igre gladi“ nastale u produkciji studija Lionsgate. Treća knjiga iz pera spisateljice Suzanne Collins, “Šojka rugalica“, iznjedrila je jedan ekstra film kako bi se ostvarila dodatna zarada na blagajnama. U slučaju “Harryja Pottera“ stvar je donekle funkcionirala i prvi “Darovi smrti“ nisu se odigravali kao dvosatni preludij za grand finale drugog filma.

Međutim, “The Hunger Games: Mockingjay - Part 1“, ponovno u režiji Francisa Lawrencea (“Ja sam legenda“), izgleda upravo kao 120-minutno “zagrijavanje“ za “Mockingjay - Part 2“ i predstavlja korak natrag za serijal poguran naprijed prethodnim filmom “Catching Fire“ kao znatnim poboljšanjem izvornika. “Igre gladi: Plamen“ kalio je novu heroinu našeg vremena - “vatrenu djevojku“ Katniss Everdeen (mlada oskarovka Jennifer Lawrence). U recenziji tog filma otišli smo toliko daleko i ispisali joj panegerik, spomenuvši je u istoj rečenici s legendarnom Ellen Ripley (Sigourney Weaver).
Podudarnosti li, u uvodnoj sceni prve “Šojke rugalice“ Katniss se budi iz košmara, baš poput Ellen Ripley u “Aliensima“, a da poveznica bude potpunija društvo će i njoj ubrzo praviti jedna mačka narančaste boje. No, Katniss u ovom filmu nije dobila priliku junački se iskaliti do kraja i izgovoriti nešto nalik mitskom “one-lineru“ Ellen Ripley “Makni se od nje, kujo!“. “Vatrena djevojka“ je pritajena i sudjeluje samo u jednoj razmjerno spektakularnoj akcijskoj sceni, oborivši lebdjelicu eksplozivnom strijelom poput futurističkog ženskog Ramba.

“Ovo nije djevojka koju si opisao“, govori predsjednica Okruga 13 Alma Coin (Julianne Moore) nekadašnjem dizajneru “Igara gladi“ Plutarchu (jedna od posljednjih uloga pokojna velikana Philipa Seymoura Hoffmana), sada čovjeku na strani pobunjenika protiv totalitarne vlade Kapitola i nemilosrdna vlastodršca Snowa (Donald Sutherland). Zaludu Plutarchu kad Almi za Katniss, njihovu Šojku rugalicu i simbol revolucije, kaže: “Uzmimo da nosi kostim, u pozadini je pucnjava i malo dima...“.
Ovaj film ne dopušta “vatrenoj djevojci“ da se rasplamsa i radi ono što se od nje očekuje nakon prethodnika - ispaljuje obične, zapaljive i eksplozivne strijele i ostvari akcijski pogodak “u sridu“ - jer “Mockingjay Part 1“ predstavlja samo “uvod u epsku završnicu”. Okej, redatelj će je ubrzo zamisliti u kostimu “najbolje odjevene pobunjenice u povijesti revolucija“ od kojeg stilistima rastu zazubice, no “pucnjava u pozadini“ slabo odjekuje u filmu, a ono “malo dima“ brzo se raščisti. Takoreći čitav film, rastegnut od nemila do nedraga, Katniss razvija plan ujedinjenja protiv Kapitola i udara u budničke pjesme pobunjenika.

Dobar dio minutaže Katniss provodi i zdvajajući nad sudbinom Peete Mellarka (Josh Hutcherson). Taman kad smo pomislili da je “The Hunger Games“ serijal nadrastao “Twilight“ romansu, ljubavni trokut ponovno je u modi. “Ovdje si me poljubila“, sjeća se Gale Hawthorne (Liam Hemsworth). Galea će Katniss ponovno poljubiti i istovremeno misliti na Peetu koji je postao marionetsko propagandno oružje Kapitola kao što je ona na strani Okruga. Snimanje propagandnih spotova Okruga s Katniss u glavnoj ulozi čini okosnicu filma i pokrenuto je s ciljem da se narod pridruži Šojki rugalici i slijedi je bez obzira na sve.


Filmovi su, zanimljivo, snimljeni na ruševinama Okruga, među leševima civila, podsjećajući na posljedice građanskih ratova, primjerice u Ukrajini ili zemljama Trećeg svijeta. “Šojka rugalica 1. dio“ igra na političke igre gladi, ali Francis Lawrence ovaj put, za razliku od “Plamena“, ne uspijeva kroz nemire i ustanak potlačenih protiv opresije sprovesti uvjerljiv podtekst stvarnog svijeta, niti iznjedriti istinska uzbuđenja u akcijskom smislu. Na akciji se štedi kao i na takozvanim produkcijskim vrijednostima.

Podzemni Okrug 13 podsjeća na prerađeni zatvor od čelika i betona iz Lionsgateova prošlogodišnjeg “Plana za bijeg“, a prilikom pobunjeničkog rušenja brane mogu se izbrojati gotovo svi napregnuti pikseli. Luk u rukama zgodne Katniss u ovom je nastavku više nekakav “modni dodatak“ kostima Šojke rugalice, manje konkretno smrtonosno oružje pobune. Katniss, dakle, postaje “lice revolucije“ i “elektrizira naciju“ isključivo u propagandnim spotovima, filmićima unutar filma. I “Mockingjay Part 1“ je svojevrsni propagandni “meta“ film s jasnom porukom za fanove “The Hunger Games“ serijala. Pridružite se “Šojki rugalici 2“.

MARKO NJEGIĆ

Brdo dolara u svjetskim kinima

Prve “Igre gladi“ koštale su 78 milijuna dolara. Zarada filma samo u Americi iznosila je 408 milijuna, a u svijetu ukupno 691. Nastavak težak 130 milijuna dolara podebljao je tu brojku. Gledanost u američkim kinima donijela je profit od 424 milijuna dolara, utržak u svijetu se, pak, popeo na 864.

Moore i Hoffman zadnji put zajedno

Julianne Moore i Philip Seymour Hoffman igrali su zajedno u tri filma prije “Igara gladi“ - “Kralju pornića“ (1997.), “Velikom Lebowskom“ (1998.) i “Magnoliji“ (1999.). Hoffman je tragično preminuo usred produkcije dvodijelne “Šojke rugalice“. Ostalo mu je još tjedan dana snimanja, ali većinu je scena dovršio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 06:57