StoryEditorOCM

IGRE GLADI Sit gladnu ne vjeruje

Piše PSD.
24. ožujka 2012. - 21:47
Film: THE HUNGER GAMES; SF akcijska drama; SAD, 2012.
Režija: Gary Ross
Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** 

“Sretne vam Igre gladi. Neka izgledi uvijek budu na vašoj strani.“

Kameleonske glumačke sposobnosti 22-godišnje oskarovske nominentice Jennifer Lawrence (“Zimska kost“) službeno je potvrdila uloga Mystique u spektaklu “X-Men: Prva generacija“. Za manje upućene u “X-Men“ svemir, Mystique je mutantica sposobna preuzeti bilo čiji lik i duplicirati drugu osobu, regenerirati se i neprestano pomlađivati svoje stanice. U filmu “The Hunger Games“ tinejdžerica Katniss Everdeen, novi lik Jennifer Lawrence, isprve se čini kao tamnokosa sestra blizanka njezine Ree iz drametine “Winter's Bone“.

Lijepo, stameno djevojče također životari u posvemašnjoj oskudici, skapava od gladi, hrani se životinjama koje ulovi vjernim lukom, stoički skrbi o majci i mlađoj sestri nakon pogibije oca rudara. Bijedno okruženje protagonistkinje gotovo je preslik surova sivila iz “Zimske kosti“. Ipak, nanovo izvrsna Lawrence nestat će liku Katniss i u njezinu tijelu proći kompletnu metamorfozu, skinuti pet godina života. Noge će joj se voskom depilirati, lice našminkati, njezina raskošna haljina rigati vatru kad se zavrti ukrug.

Spletom okolnosti Katniss postaje “Vatrena djevojka“, glamurozna TV zvijezda, ženska predstavnica vlastita Okruga u popularnom futurističkom reality showu nazvanom “The Hunger Games“, nasilnom spoju “Big Brothera“ i “Survivora“ (sudionici se moraju svidjeti ljudima i ostaviti dojam, tu su i sponzori, javljanja iz studija...). Junakinja za novi milenij srce je “Igara gladi,“ bestselera Suzanne Collins u rekordnom roku razgrabljena s polica knjižara na tragu “Sumrak sage“. Mitologija Collinsičina romana opisana je u uvodu filma lociranom u distopijsku budućnost.

U užasnom atomskom ratu Okruzi su se okrenuli protiv autokratske američke države Panem (zanimljiv naziv - latinski: kruh). Kao pokoru zbog (ugušenog) ustanka i izdaje, vlastodršci Panema na godišnjoj bazi organiziraju žetvu i iz svakog okruga uzimaju po jednog odvažnog momka i djevojku, između 12 i 18 godina starosti, koji se “igraju“ do smrti u javnoj areni pred očima golema auditorija. Panem je, dakle, podijeljen na 12 Okruga, pod opresijom Capitala, ekstremno kičastog glavnog grada obilja, naseljenog grotesknim bogatašima, blaziranim poput voštanih lutki.

Arena u filmu svojevrsna je priprema za “darwinovski“ svijet odraslih, brutalan i nemilosrdan. Od 24 natjecatelja, njih 23 bit će mrtvo, a tek jedan ostati živ.
Opstaju samo najjači, što redatelj Gary Ross dojmljivo vizualizira u nastupnom mrcvarenju, bezglavo snimljenom u slikama, sa stišanim tonom. Naša heroina dobrovoljno se javila za “Igre gladi“ ne bi li spasila mlađu sestru, izvučenu u “reality“ lutriji. Efektno je predstavljena na početku filma kao vrhunski lovac u lovu na srndaća. Htjela-ne htjela, mora ubiti životinju da bi opstala.

Vještine preživljavanja dobro će joj doći kad prirodnu šumu zamijeni umjetnom i spozna surovu istinu “realityja“ - loviti životinje ili ljude je jedno te isto. Gary Ross u nekoliko navrata poetski nadahnuto slika tu “mrtvu prirodu“, a za razliku od sintetskog Capitola, u njoj ipak ima mrva života, s naglaskom na šojke rugalice koje oponašaju zvižduke i krikove natjecatelja. I “The Hunger Games“ oponaša kultne filmove u dometu od američkog “The Running Mana“ (1987.) do japanskog “Battle Royalea“ (2000.).

Dakako, “Igre gladi“ manje je krvlju dekoriran komad akcijskog filma od klaonice zvane “Battle Royale“, jer Ross pazi na limite PG-13 predikata. Ne treba ni očekivati da temperamentna Jennifer Lawrence sipa cinične “one-linere“ iz rukava kao Arnold “Trkač“ Schwarzenegger (izdvaja se samo jedan sramežljivi pokušaj sa “Hvala na pažnji!“), premda akcijskojunački preživljava požar(e), bockanja “tragačice ubadače“ (ose) i učestale pokušaje smaknuća hladnim oružjem, istovremeno lišavajući života oponente lukom i strijelom poput ženskog Ramba.

No, film vjerno slijedi njihove tragove satiričnosti spram suvremene industrije televizijske “panem et circes“ zabave i gledatelja koji žele samo dobru predstavu, igru s potrošnim figurama u tuđim rukama, neovisno o tome je li njihova prolaznost podrazumijeva doslovnu (skoru) smrt u areni ili simboličku (zaborav kad se ugase medijski reflektori). Ako se jedan ovakav show zavrti na TV-u, a nije daleko od toga da u dogledno vrijeme i hoće, zasigurno bi prikovao milijune ljudi uz male ekrane. Jednako kao što je prilično izvjesno da će “The Hunger Games“ privući mase ispred velikog ekrana.


Trodijelni predložak Suzanne Collins ima vojsku obožavatelj(ic)a gladnih filma i veliki franšizni potencijal. Da je svaka sličnost sa “Twilightom“ namjerna nagovještava “tragična zaljubljenost“ Katniss i natjecatelja iz njezina Okruga (Josh Hutcherson kao Peeta Mellark), a ljubavni trokut zatvara Gale Hawthorne (Liam Hemsworth).

Četiri tjedna prije otvaranja filma, zakazana za ovaj vikend, “Igre gladi“ već su po broju prodanih ulaznica u Americi nadmašile rekordnu brojku “Sumraka“, serijala kojeg se kinopublika sada već polako zasitila, iako njegovi najžešći fanovi to negiraju, gledajući podozrivo, s nepovjerenjem, na novog potencijalnog miljenika gledatelja.
Ovih dana, uoči premijere, internet vrvi anketama koliko će “The Hunger Games“ utržiti u prva tri dana. Prognoze filmskih analitičara kreću se u dosegu od od 50 do čak 150 milijuna dolara i mahom naginju velebnoj potonjoj cifri. Izgledi su na strani “Igara gladi“. Katniss je odapela strijelu ravno u metu.

Prvi dio trilogije

“Igre gladi“ prvi su dio trilogije. Druga dva su “Plamen“ i “Šojka rugalica“, pripravni za ekranizaciju ako nastupni film ostvari dobru prođu u američkim i svjetskim kinima. Treba reći da su Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson (“Djeca su dobro“, “Putovanje u središte Zemlje 2: Tajanstveni otok 3D“) i Liam Hemsworth (mlađi brat Chrisa “Thora“ Hemswortha; gledat ćemo ga u “Plaćenicima 2“) spremni za repriziranje uloga.
Lawrence se, inače, izborila za ulogu Katniss u snažnoj konkurenciji koju su činile Saorise Ronan (“Hanna“), Hailee Steinfeld (“Čovjek zvan hrabrost“), Emily Browning (“Sucker Punch: Baby Doll uzvraća udarac“), Chloe Grace Moretz (“Kick-Ass“), Shailene Woodley (“Nasljednici“)... Pretvori li se “The Hunger Games“ u serijal, Jennifer će biti jedina glumica s čak dvije franšize (druga je “X-Men“; planira se “First Class 2“).

Zvučan casting

U ostalim ulogama pojavljuju se Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Lenny Kravitz, Stanley Tucci i Donald Sutherland.

'The Hunger Games' vs. 'Twilight'

Likovi: Suprotno Belli Swann (Kristen Stewart), Katniss je rasna heroina, djevojka od akcije koja ne jeca za muškarcem i čeka ga skrštenih ruku. S druge strane, Peeta Mellark je sličniji Edwardu, sramežljiv i romantičan, spreman na vječnu ljubav s Katniss u koju je zaljubljen od pamtivijeka.

Glumci: Nitko od mlađih glumaca “Sumraka“ nije bio predložen za Oscara kao njihova vršnjakinja Jennifer Lawrence, štoviše mogu se pohvaliti isključivo nominacijama za Zlatne maline.

Režija:
Iza kamere “Sumraka“ izmjenjivali su se zanimljivi filmaši (npr. David Slade; “Gorki slatkiš“), najbolji posao napravila je Catherine Hardwicke (“Trinaest“) na prvom “Sumraku“, ali Bill Condon (“Praskozorje“) posjeduje Oscara (adaptirani scenarij “Bogova i čudovišta“) koji je Garyju Rossu izmakao za sedmerostruko nominiranu “Utrku života“ (2003.). Opet, Ross je režirao i “Pleasantville“ (1998.), jedan od najoriginalnijih i najboljih filmova devedesetih.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 02:45