StoryEditorOCM

IGRE GLADI: PLAMEN Rođena je heroina novog vremena

Piše PSD.
25. studenog 2013. - 09:29
Film: THE HUNGER GAMES;: CATCHING FIRE; fantastična akcija; SAD, 2013.
Režija: Francis Lawrence
Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** 1/2 

Obaranje rekorda gledanosti filma “Igre gladi“ u proljeće 2012. potvrdilo je koliko je kinopublika gladna nove velike franšize. “Harry Potter“ je iz multipleksa odletio na metli, a očnjaci “Twilight“ sage počeli su polako tupjeti približavanjem neminovnog kraja. Snimljen prema prvom od tri dijela bestselera Suzanne Collins, “The Hunger Games“ je uletio u pravo vrijeme da se pogosti uspjehom tih serijala. Redatelj Garry Ross stavio je dovoljan akcent na ljubavni trokut između junakinje Katniss (Jennifer Lawrence), Galea Hawthornea (Liam Hemsworth) i Peete Mellarka (Josh Hutcherson) kako bi raspirio uspomene gledatelja na još uvijek friški “Sumrak“.

Tijekom sudjelovanja u titularnom reality showu postapokaliptične budućnosti, u kojoj je Amerika podijeljena na 12 obespravljenih Okruga, a njome drma bogati, središnji Kapitol, Katniss se zbližuje s natjecateljem Peetom da pridobije publiku, dok njezin prijatelj iz djetinjstva Gale na to koluta očima pred ekranom. U brutalnom gladijatorskom natjecanju na život i smrt, pri čemu pobjednik mora eliminirati sve takmace, Katniss i Peeta ostali su posljednji preživjeli. Uvidjevši da se mladić i djevojka planiraju radije otrovati smrtonosnim bobicama nego da naude jedno drugom, Igrotvorci rade presedan i proglašavaju oboje pobjednicima.
Peeti će se slomiti srce nakon što shvati da je Katnissina ljubav bila kalkulirana, međutim duboko u duši, razapeta između njega i Galea, mladica nije posve sigurna u svoje osjećaje. Unutar nastupnih deset minuta nastavka “Igara gladi“, podnaslovljena “Plamen“, Katniss će Galea ušutkati poljupcem. Galeovo grintanje ima pokriće: Katniss se i dalje, prema naputku predsjednika futurističkog megalopolisa Snowa (Donald Sutherland), mora pretvarati da ima “nešto“ s Peetom i uvjeriti svekoliko pučanstvo da su zaljubljeni kako bi se njezin finalni postupak iz showa protumačio kao čin ljubavi, a ne prkosa (što i jest) koji bi mogao zakotrljati bunu čemerno-sivog Okruga protiv šarenog Kapitola.

Usne “vatrene djevojke“ kasnije će se sresti i s Peetinima, ali junakinja se u ovom nastavku neće ponašati poput “ljubavlju sluđene školarke“, kakva je bila, recimo, Bella Swan (Kristen Stewart) u “Twilightu“. Heroina otprilike veli da nema vremena za romantične turbulencije. Francis Lawrence, režiser drugog dijela, poznatiji je kao akcijski (“Constantine“, “Ja sam legenda“), nego romantični filmaš (“Voda za slonove“) - prizemljio je ljubavni trokut za pripadnice ljepšeg spola, uposlivši Katniss više od Garryja Rossa da se dodvori i momcima u kinu. Katniss pokušava opstati u novim “Igrama gladi“, gdje sad nju i Peetu čekaju “trenirane ubojice“, prema kojima je posljednje izdanje showa bilo “dječja igra“.
“The Hunger Games“ još uvijek nije kultni materijal, poput “The Running Mana“ ili “Battle Royalea“, no “Catching Fire“ je poboljšanje u odnosu na sterilnog, bljedunjavog prethodnika okrenuta klincima – zreliji, mračniji, slojevitiji i oku (ne)ugodniji komad futurističke distopije s odsjeka hollywoodskog spektakla za mlade. Likovima podjednaka opasnost prijeti u areni i izvan nje. Prvi je film bio puno više koncentriran na pripreme za “survival“ borbu u areni, drugi je konkretniji u dočaravanju iste. Pored natjecatelja opasanih hladnim oružjem, Katniss i Peeti o glavi rade otrovna magla, kiša krvi, pomahntali babuni, bujice vode...

Džunglovita arena je, pak, uobličena kao divovski sat koji se svako toliko zavrti. Ratnici vitlaju sjekirama s jedne strane, s druge Mirotvorci, u odijelima nalik Olujnim jurišnicima iz “Ratova zvijezda“, premlaćuju na smrt političke neistomišljenike i organiziraju javno smaknuće pred očima njihove obitelji. Prikaz totalitarnog režima i sveprisutna reality TV-a, ugnjetavanja u rubnim okruzima, s potlačenim siromašnim ljudima, kao da je izrezan iz prezentne post-tranzicijske stvarnosti, posebice kad netko spomene i kod nas poznato “odvraćanje pozornosti“ od bitnih stvari. Lawrence proširuje mitologiju “Igara gladi“ i produbljuje lik “girl on fire“ junakinje.Ovdje je Katniss apsolutna vladarica ekrana pa nije čudno da u jednoj sceni glavni Igrotvorac Plutarch (Philip Seymour Hoffman) zatraži “krupniji plan“ kojeg J-Law odlično nosi. Oskarovka je u originalu donekle reprizirala ulogu iz “Zimske kosti“, a u nastavku se kali u znanstveno-fantastičnu heroinu našeg vremena, još vičniju u baratanju lukom i strijelom, utjeloviteljicu nade u bolje sutra, svojevrsni plod ljubavi Spartaka i Ellen Ripley. Zato presjednik Snow i šizi što mu je kćerkica saplela frizuru po uzoru na Katniss. Godine 2015., na samome kraju dvodijelnog “The Hunger Games“ finala, kad njezina odapeta strijela doleti usred srca opresivna sistema, u kinima i izvan njih po svoj će prilici odzvanjati kolektivna “spartakovska“ mantra “Ja sam Katniss“.

MARKO NJEGIĆ

Jedna glumica, dvije franšize

Jennifer Lawrence (r. 1990.) trenutno je najpopularnija mlađa američka glumica. Bila je nominirana za Oscara za fanastičnu izvedbu u “Zimskoj kosti“ iz 2010., a prestižni zlatni kipić osvojila je zimus za ulogu u filmu “U dobru i zlu“. Lawrence je jedina glumica koja ima čak dvije unosne franšize – “The Hunger Ganmes“ i “X-Men“. Novi nastavci “X-Mena“ (“Days Of Future Past“) i “Igara gladi“ (“Mockingjay 1&2“) u kina stižu iduće dvije godine. Prezaposlenu mladu zvijezdu, za koju se redatelji i producenti doslovce otimaju, dotad ćemo vidjeti u bar jednom filmu - “Američkim varalicama“ Davida O. Russella.

Sparing partnerica Jenna Malone

U glumačkoj ekipi nalaze se još Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Lenny Kravitz, Amanda Plummer, Jeffrey Wright, Sam Claffin... Najbolji dojam ostavila je Jenna Malone kao rijetko dostojni sparing partner za Jennifer Lawrence.

Gledaniji od 'Sumraka' i 'Harryja Pottera'

Prve “Igre gladi“ zaradile su 408 milijuna dolara u Americi, više od ijednog “Harryja Pottera“ i “Sumraka“. Od nastavka se očekuje još veći uspjeh i rušenje rekorda za mjesec studeni. Prognoze da bi film već u prvom vikendu mogao donijeti dobit od oko 160 milijuna dolara pokazale su se točnima. “Igre gladi 2“ zaradile su 161 milijun i nadmašivši otvaranje originala od 152.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:51