StoryEditorOCM

GRAN TORINO: Clintov finale za anale

Piše PSD.
24. travnja 2009. - 21:13

Film: GRAN TORINO; akcijska drama; SAD, 2008.
Režija: Clint Eastwood
Uloge: Clint Eastwood, Bee Vang
Distribucija: Blitz
Ocjena: *****

Zadnji put kad je Clint Eastwood tumačio Poljaka lik se zvao Nick Pulovski. Film je bio “Gušter” (1990.), a Clint se u njemu ponašao kao Prljavi Harry koji je htio konkurirati Johnu McClaneu. Izmicao je teškoj kiši metaka i u jednoj sceni s jurećim autom proletio kroz prozor višekatnice netom prije nego je ova eksplodirala te, jasno, ostao živ pri ateriranju kao svaki pravi akcijski junak. U međuvremenu, u filmu “Gran Torino”, Harry Callahan je otišao u mirovinu.

Ne bojte se, sačuvao je tragove veličine macho-persone, zajedno sa svim ožiljcima vremena koji su ga nagrizli “iznutra”, iako je postao mrzovoljni starac pod “pseudonimom” Walt Kowalsky. Dakle, ako je odložio oružje, nije mu rekao “zbogom”. A ako mu je magnum zahrđao, puška mu je ulickana kao i gran torino.

S njim neće prolaziti kroz goruće zgrade, ali nju će ponovno potegnuti kad shvati da je danas jednako nemoguće nekome “uljepšati dan” bez prodesničarskog “veličanja” krvi, znoja i suza (makar i “žutima”), nasilja čiju ostavštinu još uvijek ponosno nosi kao medalju za hrabrost.

Pa ipak, “Gran Torino” je u načelu vrlo human u propitivanju rasne (ne)pomirljivosti i svakako najosobniji Eastwoodov film dosad kojim on skida breme heroja i spušta zavjesu za finale impresivne glumačke karijere. Baš onako, da njegovi fanovi puste suzu neku iskrenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 08:14