StoryEditor

GANGSTERI: Mann je još uvijek ‘the man’

Piše PSD.
21. kolovoza 2009. - 14:00

Film: PUBLIC ENEMIES; SAD, 2009.
kriminalistička drama
Režija: Michael Mann
Uloge: Johnny Depp, Christian Bale
Distribucija: Blitz
Ocjena: *****

Te vruće srpanjske noći godine 1934., u finalu filma “Gangsteri“, John Dillinger (Johnny Depp) nalazi se u prepunom kinu “Biograph Theatre“. Tamo gleda svojevrsnu filmsku inačicu njegova života, “Melodramu s Manhattana“ sa Clarkeom Gableom u ulozi tipa s one strane zakona.

Nakon što Gable ispali svoju mantru, “Umri kao što si živio – iznenada!“, kamera se u metafilmskoj sceni (za što nas je čitavo vrijeme pripremala stilizacija na razmeđi hiper-realizma i filmske magije), koja savršeno ilustrira identifikaciju gledatelja s pokretnim slikama, zaustavlja na Dillingerovu licu obasjanom reflektiranom svjetlosti velikog ekrana.

Kao da je na trenutak osjetio kako i njega čeka iznenadna smrt, što i nije čudno za čovjeka koji je, mlad, želio “sve i odmah“. Ipak, Dillinger se zadovoljno osmjehnuo svjestan da će njegova legenda nastaviti živjeti i nakon smrti. Legenda o njemu doista je nastavila živjeti, iako ga je smrt, u tijelu agenata FBI-ja, dočekala samo nekoliko koraka dalje od kina.

Naime, pripadnici zakona znali su da će biti upravo u tom kinu, jer “Dillinger ne bi otišao na film Shirley Temple“. Ni Michael Mann ne bi snimio film poput “Mala miss Marker“. Sudeći po “Lopovu“, “Vrućini“, “Collateralu“, pa i podcijenjenim “Porocima Miamija“, Mann se čitavo vrijeme pripremao za film o “zvjezdanu“ pljačkašu banaka iz doba Velike depresije, za kojeg je Roosevelt rekao da “pravi ruglo od pravosuđa“.

Dillingerovu je priču, makar je riječ o “istinitoj“, očekivano, kao i u slučaju Alija, redatelj radije ispričao kao romantiziranu legendu, odbijajući bit rob pukih činjenica i štreberske karakterizacije. “Volim bejzbol, filmove, dobru odjeću, brze aute i tebe – što više trebaš znati?“, dobacio je Dillinger u jednoj sceni djevojci Billie Frechette (Marion Cotillard) za koju se, suprotno Robertu De Niru, dopustio vezati i nije ju bio spreman “napustiti u roku od 30 sekundi ako osjeti vrućinu iza ugla“.

No, unatoč tome, “Gangsteri“ su uistinu (vrhunska) varijacija na omiljenu Mannovu temu iz “Heata“ i “Collaterala“. “Milijuni galaksija, stotine milijuna zvijezda i točkica na jednoj u treptaju. To smo mi, izgubljeni u svemiru“, rekao je Tom Cruise u “Collateralu“, a njegova se refleksija može prenijeti i na “Public Enemies“.

Drhtavom ručnom digitalkom u konstantnome trku, po mjeri Dillingera, opet, dakle, pratimo rivalstvo samosvjesnih ljudi od akcije, fokusirana “good guya“ i elegantna kriminalca, poštujući prvoga, a potiho navijajući za drugoga dok se tjeraju u fatalističku prazninu egzistencijalizma, čak i kad znamo konačni ishod.

Kad znamo da će krvavožuta vatra osvjetliti Mannu tako dragu noć sa “stotinama milijuna zvijezda“ i staviti točkicu na “jednoj u treptaju“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:34