StoryEditorOCM

FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC Lopovi, lisice i 3 nabijene puške

Piše PSD.
15. svibnja 2010. - 16:38

Film: FANTASTIC MR. FOX; animirana, SAD, 2009.
Režija: Wes Anderson
Glasovi: George Clooney, Meryl Streep
Distribucija: Continental
Ocjena:  *****

Osvježenje je u nekom crtiću nakon duže vremena čuti izvorne glasove. Svaka čast hrvatskoj sinkronizaciji koja je više ili manje solidna, ali teško da ijedan domaći glumac može zamijeniti vokalnu ekspresivnost pojedinih “bono vox” zvijezda, tipa Georgea Clooneyja u “stop-motion” animiranom filmu “Fantastic Mr. Fox”. Za ludorije spreman, Clooney se maksimalno uživio i poistovijetio s ulogom.

Parafraziram(o) li riječi s plakata filmova o Jasonu Bourneu (“Matt Damon IS Jason Bourne”), moglo bi se reći da George Clooney JEST fantastični gospodin Lisac. Kako i ne bi bio kad je Fox svojevrsni plastelinski avatar njegova “trade-mark” lika, Dannyja Oceana, u lisičjem tijelu. Samo probajte zamisliti kako bi se Danny ponašao da mu je Tess Ocean, partnerica u zločinu, usred jedne pljačke saopćila da je trudna i potom od njega zatražila da se ostavi lopovluka. Bračna monotonija i ukroćeni animalni instinkt željan divljine ubrzali bi krizu srednjih godina i Danny bi se s vremenom vratio starom zanatu, barem za “one last job”. Clooney u ovoj ekranizaciji istoimena predloška Roalda Dahla iz 1970. glumački ne parira Julia Roberts nego odlična Meryl Streep, a i vrijeme protječe u “lisičjim godinama”, no “Fantastični gospodin Lisac” operira na netom opisanim “oceanovskim” parametrima.

Lisac je nekoć krao kokoši, guske, patke, grlice. Sad je, pak, novinar koji dvoji je li itko uopće čita njegovu kolumnu. Kako se ne može pomiriti s time da je samo “suprug i otac”, riječju obiteljski čovjek (“Ja sam divlja životinja!”), Lisac će se, skriven od strogih očiju žene koja će mu u jednom trenutku kazati “Ova priča je predvidljiva...”, odvažiti na “posljednji posao” - krađu kokošiju na farmama triju zločestih farmera (Michael Gambon također briljira u glasovnoj ulozi jednog od njih, najopakijeg).

Istodobno, Liščeva sina Asha (Jason Schwartzman) demoralizirat će dolazak rođaka Kristoffersona (Eric Anderson) s kojim se ne može mjeriti jer on je sve što prava lisica treba biti (“Plus zna karate!”). “Može li lisica ikad biti sretna bez kokoši u zubima?”, pitat će se Lisac pokušavajući podjednako dobro odigrati tri različite uloge (lopov, otac, suprug).

Dok Lisac pritom kopni, Wes Anderson (“Tajkun iz Rushmorea”, “Obitelj čudaka”, “Panika pod morem”, “Darjeeling D.O.O.”) nepredvidljivo pomiruje različite žanrovske polove crtića koji je evidentno snimljen s puno srca i duše. “Fantastični gospodin Lisac” nije samo otkačeni pljačkaški film, svojevrsni “Lopovi, lisice i tri nabijene puške” sparen s “Oceanovih 11”, nego i (re)animacija humorne drame o ekscentričnoj, disfunkcionalnoj obitelji s egzistencijalnim dilemama.

“Stop motion” se pokazao izvrsnim rješenjem. Ispoliran do savršenstva (krznenoj teksturi nema premca), “Fantastic Mr. Fox” ipak ne bi bio tako “fantastičan” da nema najvažnije “animacije” - andersonovskog “stop Emotiona”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 22:51