StoryEditor

EKIPA ZA 6 Crtić za 5

Piše PSD.
27. veljače 2015. - 09:50
Film: BIG HERO 6; animirana fantastična akcijska avantura; SAD, 2014.
Režija: Don Hall i Chris Williams
Glasovi: Ryan Potter, Scott Adsit/Tit Emanuel Medvešek, Dražen Šivak
Distribucija: 2i Film
Ocjena: *****

“Znam karate.“ – “Ekipa za 6“ (2015.)

Manjak očekivanih obrata obilježio je ovogodišnju dodjelu Oscara. Ustvari, jedino pravo (i ugodno) iznenađenje zbilo se u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma. Na kladionicama favorizirani DreamWorksov nastavak “Kako izdresirati zmaja 2“ na koncu je izgubio od “Ekipe za 6“ Walt Disney Picturesa. I neka je jer je - bolji. Zanimljivo je da je izvrsni “Big Hero 6“ nagrađen baš na dodjeli kad je Oscara za životno djelo dobio odnedavno umirovljeni japanski majstor animacije, čuveni Hayao Miyazaki (“Princeza Mononoke“, “Avanture male Chihiro“, “Vjetar se diže“).

“Ekipa za 6“ je utemeljen na malo poznatom Marvelovom stripu uvelike nadahnutom japanskom “mangom“. Bogati japanski utjecaji, od Miyazkijeva “Mog susjeda Totora“ (1988.) nadalje, zamjetni su u priči i teksturi animiranog filma znakovito smještena u alternativni svemir futurističkog megalopolisa SanFransokya (spoj San Francisca i Tokija). Mnogi likovi filma su Japanci, poput protagonista Hira, mladog izumitelja s posebnim darom za robotiku koji od pokojnog starijeg brata nasljeđuje neodoljivog “osobnog zdravstvenog suputnika“ Baymaxa, vjerojatno najsimpatičniji animirani lik u posljednje vrijeme.
Nemojmo se lagati, Azija je u zadnjem desetljeću postala komercijalno moćno kinotržište, najjače nakon američkog, pa je Disney zasigurno tipovao da preseli tamo blockbusterski “merch“ (“merchandising“) kako bi klinci opelješili novčanike roditelja s akcijskim figuricama Baymaxa. No, crtić u režiji Dona Halla i Chrisa Williamsa, autora hitova “Winnie The Pooh“ i “Bolt“, ponajprije je dobitna kombinacija različitih (filmskih) kultura, kreativna homogenizacija Japana i Hollywooda. Dakako, prednjači američka (pop)kultura, sedma (film) i deveta umjetnost (strip).

Pozlativši “Big Hero 6“ Akademija je usput odala počast Marvelovim dominirajućim superjunačkim stripovskim blockbusterima koji će teško ikad biti nominirani za Oscara, kamoli ga osvojiti. Još važnije, odala je počast nekim kinematografskim klasicima neprepoznatim od Akademije izvan tehničkih kategorija (specijalni efekti itd.), kao što su “E.T. - izvanzemaljac“ (1982.), “Terminator 2: Sudnji dan“ (1991.) i “Matrix“ (1999.). Hiro je veoma blizak malome Elliotu iz “E.T.-ja“, usamljeni dječak bez brata (tamo oca) čiju će patnju zaliječiti “bolničar robot“ Baymax (ondje alien).
“Na ljestvici od 1 do 10 kako biste ocijenili svoju bol“, brine se punašni Baymax opasan širokom lepezom “emoticona“. Bezopasno stvorenje “slatkog dizajna“, nalik “robotu šlagu“, kreirano je na sliku/priliku sumo borca i Eve iz crtića “Wall E“ (2008.). Baymax će, poput E.T.-ja, u jednoj iznimno uspjeloj sceni djelovati pijano nakon što mu se isprazni baterija. “Ispričavam se, morat ću ispustiti zrak“, u prethodnoj dogodovštini, pak, kaže on Hiru. Srce i duša “Ekipe za 6“ prijateljstvo je Hira i Baymaxa.

Robot dijagnosticira Hirova emotivna stanja (“dijagnoza: pubertet“) i trudi se olakšati mu razdoblje gubitka i tugovanja za bratom, istovremeno postajući njegov zamjenski “brother“ pa i “father figure“, onako kao što je to, očinska figura, Johnu Connoru bio dobroćudni Terminator. Predivne su scene u kojima mladić, po uzoru na “T2“, uči robota rukovanju, slengovima, uopće ljudskim gestama (“Bilo je 'bolesno'. 'Bolesno'? To se samo tako kaže...“), toliko dirljive da gledatelj zaboravlja kako je crtić “Big Hero 6“ uramljen u akcijski/osvetnički okvir priče da Hiro i Baymax hvataju “stripovskog supernegativca“ skrivena ispod kabuki maske.


Tu na scenu stupa “Matrix“ i Baymax uči karate i slične borilačke vještine tako što mu ih Hiro učitava u mozak. Redateljima svaka čast što u nadolazećim akcijskim scenama, vizualno ništa manje spektakularnima od Marvelovih igranih filmova, pokazuju sluha za “kick-assovsku“ zezanciju pa se i raznobojna “united-colors-of-Benneton“ grupica novonastalih superheroja (Neustrašivih 6) sa svjetlećim oštricama i tome slično pita “Jel' se i vama kostim malo uvlači?“.

Premda, ponovimo, temelj filma je odnos Hira i Baymaxa razvijen do kraja u scenama treninga i leta iznad SanFransokya u stilu “How To Train Your Dragon“. Programiran za opipljive osjećaje na rubu suza i osmijeh od dražesna humora, “Ekipa za 6“ je najbolji američki crtić iz prošlogodišnje hollywoodske produkcije, za potpisnika ovih redaka superiorniji i obožavanom “Lego Filmu“ koji je, istina, zaslužio barem priznanje u vidu oskarovske nominacije. “Na ljestvici od 1 do 5 kako biste ocijenili 'Big Hero 6“, čujemo Baymaxa kako nas pita. “Čista petica“, odgovaramo sa “smajlićem“.

MARKO NJEGIĆ

Platiš 1, dobiješ 2

Ispred “Ekipe za 6“ na hrvatskim velikim ekranima se vrti krasni kratkometražni crtić “Gozba“, također nagrađen Oscarom. Dakle, imate dvostruki razlog da skoknete do kina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 08:02