StoryEditor

DOBRI DILERI IZ DALLASA Tko HIV, tko mrtav

Piše PSD.
1. ožujka 2014. - 20:28
Film: DALLAS BUYERS CLUB; drama; SAD, 2013.
Režija: Jean-Marc Valee
Uloge: Matthew McConaughey, Jared Leto
Distribucija: Discovery
Ocjena: ****

Posprdno će Ron Woodroof (Matthew McConaughey) upitati svoju ekipu “white trash“ Teksašana “Jeste li čuli da je Rock Hudson pederčina?“ i potužiti se da zbog toga “hollywoodski komadi propadaju“. “Tko je Rock Hudson“, zablene se jedan od njih. “Glumac, jesi gledao 'Sjever-sjeverozapad'“, odgovori drugi protupitanjem. Redatelj Jean-Marc Valee (“Victoria: Život mlade kraljice“), pretpostavljivo, hotimice je razigrao ovu dijalošku partiju na početku “Dobrih dilera iz Dallasa“, šesterostrukog oskarovskog nominenta (najbolji film, režija, muške uloge...) utemeljena na istinitoj priči.

Sinefili kuže da je Hudson greškom, zbog sličnosti, pobrkan za još jednog filmskog ljepotana pedesetih i šezdesetih, Caryja Granta, ali i vjerojatno slute ubojitu namjeru Jean-Marca Valeea. Do prije pet-deset godina, kad je mahom carevao romantičnim komedijama, Matthew McConaughey bi možda mogao biti zamijenjen za, npr., Josha Lucasa. Posljednjih 365-i-kusur dana teško, osobito u ulozi Rona Woodroofa, protagonista filma “Dallas Buyers Club“. McConaughey je neprepoznatljiv. Ne samo da ne sliči na Lucasa, s kojim su ga neki tako rado fizički uspoređivali, već ne nalikuje ni na sebe samoga.
Da se McConaughey u ovakvom izdanju sretne s “hollywoodskim komadima“, poput Jennifer Lopez i Kate Hudson, filmovi bi bili naglo preimenovani u “Vjenčanje iz tmurnog neba“ i “Kako se riješiti frajera za 10 sekundi“, dakako pod uvjetom da bi ga ženske zvijezde uopće htjele pogledati, kamoli imati uza se u kadru. Eto, tako je neugledan McConaughey u “Dobrim dilerima iz Dallasa“. Ni traga preplanulom mišićavku iz teretane zlatnih uvojaka, s najpoželjnijim torzom i pločicama na svijetu.

Bolesno mršav poput čačkalice, nezdravog kašlja, ovisan o lajnama kokaina, alkoholu, rodeu, klađenju i gađenju “pedera“ s prijateljima, brkati Ron Woodroof je moderni kauboj iz životne noćne more, daleko od materijala za princa na bijelom konju iz ružičaste romantične komedije. Pa ipak, McConaugheyjevu liku ionako glamurozna J. Lo i Hudsonica ne bi bile posve po guštu. Naime, Woodroof uživa u seksu bez zaštite s jeftinim kurvama kojima ne pamti ime i broj. Ta ovisnost će ga u konačnici najskuplje koštati.
Kad polovinom 1985. završi u bolnici zbog nezgode na poslu (po zanimanju električar), doktori otkriju da je Ron pozitivan na HIV, virus koji izaziva AIDS. Njegova reakcija je prilično nevjerojatna. Više ga smeta činjenica da “ima isto sranje kao pederčina Hudson“, odnosno da doktori Sevard (Denis O’Hare) i Eve Saks (Jennifer Garner) možda misle da je gay, nego činjenica da bi smrt mogla doći po njega, s obzirom na fatalnu prognozu - “ostaje mu 30 dana života“. “Što vidite?! Jebeni rodeo“, pjeni Woodroof po bolnici oglušujući se na ono što je čuo, iako su doktori iznenađeni da je još uopće živ.

Početno negiranje ustupa mjesto očajničkoj “tko HIV, tko mrtav“ borbi za život, kad mu frendovi okrenu leđa krivo povezujući bolest s homoseksualnošću. Ron uči o bolesti i ne dopušta da se “lagano ugasi“, već će “radije umrijeti u čizmama“. Prosvjetljenje će nastupiti odlaskom u Meksiko, kamo doznaje da može poboljšati imunitet ilegalnim koktelom (neodobrenih) lijekova i vitamina koji mu štiti preostale stanice. Jasno, draže mu je to namjesto da se po(t)kopa “otrovom“ prepisanim od dr. Sevarda u testne svrhe s vagonom nuspojava, jer odbija biti “jedan od zamoraca“, posebice kad upozna transvestita/narkića Rayona (izvrsni Jared Leto), također oboljela od AIDS-a.
Jareda Leta kako hoda u ženskoj “trashy“ odori, s vlasuljom na glavi i poderanim crvenim najlonkama na nogama uživao bi vjerojatno i jedan Pedro Amodovar imati u nekom svome filmu, nastavku “Lošeg odgoja“ ili nečem trećem. Jean-Marc Valee voli upirati kameru u smjeru štakava Leta, ali i još mršavijeg McConaugheyja, njegova suhonjava tijela, kao da želi “urbi et orbi“ obznaniti kakvu je impozantnu kuru skidanja kilograma njegov glumac prošao za potrebe oskarovske uloge (AIDS + fizički preobražaj), prema receptu Christiana Balea u antioskarovskom “Nestajanju“ (2004.).

No, točno kad se u glavi ambicioznijeg gledatelja počnu rojiti misli da je “Dallas Buyers Club“ kalkulantski snimljen samo da bi McConaughey dobio Oscara, zapečatio zlatni niz velikih uloga (“Ubojiti Joe“, “Mud“, “Cijena istine“...) i službeno se potvrdio kao jedan od najuzbudljivijih glumaca današnjice, kreće Valleteov film i njegova prava preobrazba. Woodroof odlazi korak dalje prema dilanju i zajedno s Rayonom pokreće ne baš zakonitu trgovinu preprodavanja farmaceutskih lijekova HIV pozitivnim pacijentima kojima su prijeko potrebni. Rayon i Ron liječe 45 puta više slučajeva nego klinike, postajući “robinhoodovski“ spasitelji ljudi koji žele poživjeti koji dan ili godinu više.


Dakle, McConaughey je samo naizgled napravio tjelesnu transformaciju – njegov lik doživljava iskupnički mentalni preobražaj od sebičnog tipa, lošeg čovjeka, rasista, “kujinog sina“ i “homofobne šupčine“ koja Rayona isprve odbija riječima “Odjebi štogod da jesi!“. Jednako tako, kako “AIDS, droga i rodeo“ film postaje društveno-politički sve angažiraniji i počinje nišaniti oštricu kontra korporacijskih medicinskih negativaca, upada u oko da Vallete hoda po tankoj oskarovskoj liniji Demmejeve “Philadelphije“ (1993.) s Tomom Hanksom. U tom smislu, moćna, životno afirmativna scena Woodroofa u tanku s leptirima unutar meksičke klinike dođe kao neki odgovor na Hanksovo katarzično slušanje opere.

Međutim, Hanksov lik bio je odvjetnik, a s Ronom se, bez oskarovskog sažaljevanja, lakše poistovijetiti malom čovjeku koji “katkad želi tuđi život“ jer se toliko bori za svoj da “nema vremena živjeti“. “Dobri dileri iz Dallasa“, veličanstveno glumljena “studija življenja“, promišljeno se otvaraju i zatvaraju scenom rodea. Na početku filma Woodroof ševi dvije ženske i šmrče kokain s njihova tijela prateći kroz procjepe drvenih letvica jahača na razjarenom biku, kao simbolu neukrotiva života. Sedam godina poslije dijagnoze, vidimo njega samoga kako jaše bika. Hoće li pasti ili ne, više nije toliko važno. Izborio se ostati u “sedlu“ znatno duže od predviđena vremena.

MARKO NJEGIĆ

Top-pet uloga Matthewa McConaugheyja

1. "Ubojiti Joe" (2011.)
2. "Dobri dileri iz Dallasa" (2013.)
3. "Mud" (2012.)
4. "Vuk s Wall Streeta" (2013.)
5. "Cijena istine" (2011.)

Dvostruko skidanje kilograma

Sredinom devedesetih film prema priči Rona Woodroofa želio je snimiti Dennis Hopper s Woodyjem Harrelsonom u glavnoj ulozi. U kombinacijama za ulogu Woodroofa kasnije su bili Brad Pitt, Ryan Gosling i Gael Garcia Bernal. Tko zna bi li navedeni ulozi pristupili ovako studiozno kao McConaughey koji izgubio 20-ak kilograma. I Jared Leto se, u prvoj ulozi nakon višegodišnje pauze (“Mr. Nobody“, 2009.), podvrgnuo kuri mršavljenja, skinuvši nekih 13 kilograma. Leto je bio u liku i kad kamere nisu radile. Navodno je takav otišao u kupovinu namirnica gdje su ga strijeljali pogledom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 06:36