StoryEditorOCM

DJEVERUŠE Vjenčana kuma ‘ženskog filma’

Piše PSD.
21. srpnja 2011. - 15:37
Film: BRIDESMAIDS; komedija; SAD, 2011.
Režija: Paul Feig
Uloge: Kristen Wiig, Rose Byrne; 
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

Žene su sekundarne u filmovima Judda Apatowa. Tvorac “Junfera u 40-oj“ i “Superbada“ često je primao kritike zbog pričanja priče iz muškog gledišta. Zvijezda komedije “Zalomilo se“ Katherine Heigl nazvala ga je seksistom u nedavnom intervjuu.
Moguće je da se hitmejker zato u potpunosti okrenuo nježnijem spolu i odlučio producirati “Bridesmaids“ Paula Feiga. Producent Apatow i redatelj Feig nemalo su riskirali. Romantične komedije s Heiglicom ili Jennifer Aniston, “Seks i grad“ pogotovo, dakle filmovi koji promiču “ideal savršenstva“, mnogim pripadnicama ljepšeg spola služe kao maštalačka samoidentifikacija.

Ipak, do pojave “Djeveruša“ postojalo je uvjerenje da čistokrvne komedije sa ženama u glavnim ulogama nikog ne zanimaju, kamoli u formi prljavih “muških“ komedija tzv. “toilet humora“ po mjeri braće Farrelly. U džungli hollywoodske komedije muškarci su dominantna vrsta i njima se dopušta(lo) da pred kamerama rade društveno neprihvatljive stvari i rastežu granice političke korektnosti.

Takoreći, jedino je Cameron Diaz u “Svi su ludi za Mary“ dobila priliku napraviti veliku nepodopštinu i zagelirati kosu spermom. “Bridesmaids“ je, stoga, revolucionaran komad “chick flicka“ koji (p)ostavlja žene na muškome terenu, stavlja im “prljave viceve“ na usne i daje lopte u ruke. Sudeći po prvoj sceni filma, neki bi rekli i doslovno.

“Obujmi mi jaja“, zahtijeva Ted (Jon Hamm) od Annie (Kristen Wiig) usred lošeg seksa u različitim ritmovima. On bi brzo, ona sporo. Rez, budimo se jutro poslije. Annie krišom ustaje iz postelje kako bi se našminkala prije nego što se Ted probudi. Partner komplimentira njezinu ljepotu, ali i skreće pozornost da je to što je prespavala “protiv pravila“. “Htio bih da odeš, a ne znam kako da to kažem i ne ispadnem pizda“, govori tipični muški gad “fuk frendici“ nakon “spavanca za odrasle“.

Trenutak kasnije, razočarana Annie na kavi s najboljom prijateljicom Lillian (Maya Rudolph) oponaša (Tedov) penis za vrijeme “blow joba“. Početni prizori uspostavljaju sliku i ton “Djeveruša“, ujedno izvrsno predstavljaju “uzemljeni“ ženski lik s kojim se publici lakše poistovijetiti od superglamurozne Carrie.

U tumačenju bezobrazno darovite komičarke Kristen Wiig, Annie je neudana trideset-i-nešto-krupno-godišnjakinja, zaposlena je kao prodavačica u dućanu nakita, živi u iznajmljenom stanu, vozi krntiju od auta, cupka u visokim potpeticama bez “potpisa“, pada na krive “face“... Ukratko, ona je luzerica. Kad joj Lillian saopći da se udaje, Annie će spoznati kako je “dotaknula dno“ i živi jedan neuredan život. A čim joj najbolja prijateljica povjeri zahtjevnu ulogu vjenčane kume, potonut će još i dublje.

Pogurat će je presavršena i prebogata Helen (Rose Byrne), supruga šefa Lillianina zaručnika. Čini se da Helen pokušava preoteti njezinu prijateljicu, preuzeti organizaciju vjenčanja iz bajke i zasjeniti je u svakoj prigodi. Njihovo nadmetanje samo je uvod u situaciju koja će izmaknuti kontroli kad na scenu stupi svečana zdravica, planiranje djevojačke večeri i leta na istu... Annie, Helen i Lillian pridružit će se još tri žene - slatkica Becca (Ellie Kamper), koruplentna Megan (Melissa McCarthy) i sredovječna Rita (Wendi Mclendon-Covey).

Ako je već friško udana Becca nevinašce, Megan (Melissa McCarthy) i Rita nemaju dlake na jeziku. Primjerice, Rita, majka trojice pubertetlija, žali se da joj je kuća prekrivena spermom i na djevojačkoj večeri želi dobiti “muda u lice“, a uspaljena Megan spominje “paru iz podvozja“.

Cure govore bez cenzure i ponašaju se tako izvodeći “muške fore“. To je jedan od razloga golema uspjeha filma: “Bridesmaids“ prikazuje pripadnice ljepšeg spola u situacijama u kakvima ih se rijetko viđa na velikom ekranu, pa je film privlačan i muškarcima, kao što je ženama iz sličnih pobuda bio zanimljiv “The Hangover“. Usporedba s “Mamurlukom“ razmjerno je logična (tu je i Megan kao svojevrsni ženski Alan).

ref DJEVERUSE_
“Djeveruše“ su “nadludile“ popularnu “mušku“ komediju u humorističnoj žustrosti i vulgarnosti. Dakako, prepričavat će se proba skopocjenih vjenčanica i haljina za djeveruše koja kulminira “gastro hororom“ kad se Annie i ekipi želudac pobuni zbog pokvarene hrane, a na usta i stražnjicu potekne im “lava“.

No, protivno većini modernih komedija, “Bridesmaids“ je više od toga. Tjelesne izlučevine će ispariti u bespućima zahodskog humora, jeka smijeha prestati odzvanjati. Gorkoslatka priča o dvije prijateljice razapete na križanju prijateljstva i braka živi vječno.

Komičarska (mega) zvijezda je rođena

•• nakon niza epizodnih uloga u komedijama (“Rolerica”, “Savršeni spoj”, “Paul”...), zvijezda “Saturday Night Live” showa Kristen Wiig napokon nosi jedan film u glavnoj ulozi
•• uz malo sreće Wiig bi mogla postati komičarska megazvijezda, što nije pošlo za rukom Isli Fisher (“Tajni snovi jedne šopingholičarke”) i Anni Faris (“Mrak film”)
•• odabrati njezin najbolji trenutak u “Djeverušama” nije lako; jedna od favorit-scena je svađa s tinejdžericom kojoj Annie odbija prodati ogrlicu s ugraviranim natpisom “naj-frendice”
•• Kristen je imala još otkačeniju scenu seksa u filmu “MacGruber”, pače bila je to scena za anale komedije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 14:27