StoryEditorOCM

ČUVARI GALAKSIJE Najzabavniji blockbuster ljeta

Piše PSD.
8. kolovoza 2014. - 16:26
Film: GUARDIANS OF THE GALAXY; SF akcija; SAD, 2014.
Režija: James Gunn 
Uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana
Distribucija: 2i Film
Ocjena: ****

“Mi smo Groot.“ – “Čuvari galaksije“ (2014.)

Poslovati s Iron Manom, Kapetanom Amerikom, Hulkom ili Thorom jedna je stvar. Navedeni stripovski likovi duboko su implantirani u kolektivnu svijest pop-kulture, superjunačili se samostalno ili okupljeni u ansambl Osvetnika. Kako, pak, multipleks-publici prodati likove iz široj javnosti manje znanog stripa “Guardians Of The Galaxy” (1969.) – šetajuće stablo i rakuna koji govori? Marvel se našao pred izazovom, vjerojatno najvećim dosad. Studio je od 2008. u trijumfalnom kinopohodu i svaki mu je film blockbusterčina. Prekidanje zlatnog niza nije opcija. Međutim, šefovi Marvela misle srcem i glavom, te se ne ustručavaju riskirati.

Za nesvakidašnju grupu junaka, uključujući “humanoidnu biljku” (Groot) i “nižu vrstu” na kojoj je napravljen ilegalni kibernetski pokus (rakun Raketa), trebalo je odabrati nekonvencionalnog redatelja, filmaša neobuzdane mašte. Žanrovac James Gunn odgovara opisu – snimio je podcijenjeni, bizarni SF horor “Ljigavci” (2006.), a sa stripovskim superherojima pozabavio se u još podcjenjenijem “Super” (2010.) kojemu je iste godine “Kick-Ass” isprašio tur i preoteo publiku. Dobivši, čini se, odriješene ruke na “Čuvarima galaksije”, James Gunn iznjedrio je drukčiji film od svega što je Marvel dosad radio. To je plus u startu.
Moderni superjunački spektakli (s pečatom Marvela ili bez njega) počeli su opako nalikovati jedan na drugi pa je osvježenje vidjeti jedan “summer movie” napojen na fontani operetske znanstveno-fantastične akcijske avanture sedamdesetih i osamdesetih. “Guardians Of The Galaxy” napinje superjunačke mišiće oslanjajući se na neprilagođenu timsku karakternu dinamiku “Avengersa”, ali proteže Marvelov svemir na intergalaktičku “pulp” pustolovinu u rangu “Star Warsa” i njegovih brojnih “campovskih” klonova.

Stvorite li si okvirnu predodžbu filma “Battle Beyond The Stars” ili “The Last Starfighter”, upakiranih u “lijepi light show” najsuvremenijih specijalnih efekata i postmoderne samosvijesti, imate “Guardians Of The Galaxy”, vjerojatno najzabavniji blockbuster ljeta i godine. Intencija “Čuvara galaksije” utisnuta je u prologu filma koji je sve ono što je konkurentski DC-jev “Green Lantern” (2011.) mogao biti. Godina je 1988. i majka glavnog protagonista umire od raka. Klinac od tuge bježi u glazbu i slušajući njezin “zakon miks vol.1” izleti van, a ondje ga usiše svemirski brod međuzvjezdanih pirata pustošitelja predvođenih Yonduom (Michael Rooker).
Tarantinovski “zakon miks” s pjesmama sedamdesetih i osamdesetih (10 cc, David Bowie, The Runaways, Marvin Gaye, The Jackson 5...) razliježe se kvadrantima svemira u prvoj sceni nabildana budžeta, podsjećajući Petera Quilla na Zemlju. Odrasli Peter Quill (glumi ga Chris Pratt u lansirnoj ulozi za hollywoodsko zviježđe) predstavljen je kao karakterni splet Hana Sola i Indiane Jonesa, lopov odmetnik, samoprozvani Star-Lord. On je došao na napušteni planet kako bi pronašao kuglu misterioznih moći, “macguffin” ovog filma za kojim traga Ronan (Lee Pace), podanik moćnog Thanosa (glas Josha Brolina) željan neovisnoga kontroliranja svemira.

Samosvjesnost Gunn demonstrira tako što Star-Lord, opisujući kuglu, uz Malteškog sokola spomene i Kovčeg Saveza, ne zataškavajući da se u junakovoj prvoj akcijskoj sceni inspirirao Indianom Jonesom (šifra: “Raiders Of The Lost Ark”). Zbog krađe kugle ispred nosa mentora Yondua, on raspisuje tjeralicu za njim. Star-Lordu se za petama nađu rakunski dovitljivac Raketa i snagator od drva Groot (odlične vokalne uloge Bradleyja Coopera i Vina Diesela), odnosno zelenokožna Gamora (Zoe Saldana), Ronanova desna ruka, inače posvojena kći Thanosa, “uvježbana kao oružje” poput njezine polusestre Nebule (Karen Gillan). Spletom okolnosti, Star-Lord, Gamora, Raketa i Groot naći će se zajedno u zatvoru.
Tamo će premostiti razlike i ujediniti se za spas galaksije s golemim Draxom uništavačem (Dave Bautista), još jednim gubitnikom gonjenim osvetom prema Ronanu i Thanosu koji su mu ubili obitelj. Jer, priča je čisti žanrovski arhetip. Takvi su i likovi. Pa ipak, Gunn osvježava zbivanja šaranjem po žanrovima (SF, akcija, avantura, svemirska opera, fantazija, parodija...) i samosvjesnim pristupom. Tako, Star-Lord se, pokušavajući uvjeriti Gamoru da zapleše na muziku iz njegova walkmana, poziva na “junaka Kevina Bacona” iz “Footlosea” koji je plesu podučio cijeli grad napučen uštogljenim ljudima s “metlom u guzici”, jer je ples najbolja stvar.

Na ovom primjeru jasno je da je, uz veliku pomoć glumaca, likovima uspio usaditi osobnost, potvrđujući da mu je do njih stalo koliko i do scenografije grada sagrađenog unutar odrubljene glave alienskog diva ili akcijskih scena s malim svemirskim brodovima spojenima u zvjezdanu mrežu da bi se oduprijeli Ronanovoj masivnoj letjelici. (Ne)očekivano prijateljstvo Star-Lorda i ekipe tu i tamo je išarano vedrim “family friendly” trenucima, diktiranim od studija, da klinci poslije projekcije odvedu roditelje u dućan s njihovim akcijskim figuricama i podignu prodaju Marvelova “merchandisinga”. No, u više scena, kad riskiraju živote jedni za druge, Gunn uspijeva i iskreno dirnuti.


Trenutak Star-Lordova žrtvovanja za Gamoru posut je prahom filmske magije. Čarobno je Grootovo puštanje krijesnica da drugarima osvijetli put, kao i njegovo svijanje gnijezda u spasonosne svrhe. Groot poznaje samo tri iste riječi (“Ja sam Groot”) i izgovara ih u različitom kontekstu s rasponom emocija kakvim od Diesela ne očekuju samo oni koji su zaboravili njegovu vokalnu ulogu u “Željeznom divu”. Vrijednost prijateljstva oličena je u Grootovu dodavanju riječi “mi” u njegov “one-liner” (“We are Groot”). S iznova zasađenim Grootom, polivenim Raketinim suzama, redatelj pušta korijenje za nastavak. “Čuvari galaksije” vratit će se s istom postavom ispred i iza kamere. Neka svemir čuje “zakon miks vol.2”.

MARKO NJEGIĆ

Marvelova treća faza

“Faza 2” Marvelovih blockbustera (“Iron Man 3”, “Thor 2”, “Kapetan Amerika 2”, “Čuvari galaksije”) bit će idućeg proljeća, preciznije na pragu svibnja, kompletirana s napeto iščekivanim nastavkom “Osvetnika”. No, Marvel ne miruje i na valu golemih kinouspjeha već kompletira “phase 3”. Nju već idućeg ljeta načinje “Ant Man” (17. srpnja), nakon čega slijede “Captain America 3” (6. svibnja 2016.), “Dr. Strange” (8. srpnja 2016.) i “Guardians Of The Galaxy 2” (28. srpnja 2017.). Fanovi stripovskog superjunačenja, zaokružite datume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 03:06