StoryEditorOCM

CRVENKAPICA Braća Grimm za sestre 'Sumraka'

Piše PSD.
3. svibnja 2011. - 13:49
Film: RED RIDING HOOD; fantazija; SAD, 2011.
Režija: Catherine Hardwicke
Uloge:Amanda Seyfried, Gary Oldman
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** 1/2

Doista, igra pogađanja zanimljivija je od vukodlaka kad se prestaje skrivati u sjenama i otkrije se pod svjetlom mjesečine kao nakupina piksela. Nakon što se jedne večeri obratio Valerie, rekavši da će ostaviti selo na miru ako pođe za njim, njušeći vuka, Solomon tvrdi:

- To je netko tko je želi.
Nju, pak, žele dvojica udvarača, siromašni drvosječa Peter (Shiloh Fernandez) i dobrostojeći Henry (Max Irons), za kojeg njezini roditelji (Billy Burke, Virginia Madsen) inzistiraju da se uda, zbog čega se “osjeća kao da je prodaju“.

Junakinja u (tipiziranom) ljubavnom trokutu najviše okupira redateljicu. Hardwicke se, izgleda, ovim filmom osvećuje producentima “Sumraka“. Naime, autorica cijenjenih “indie“ ostvarenja (“Trinaest“, “Gospodari Dogtowna“) potpisala je prvi i najbolji “Twilight“ načevši hitoidnu franšizu, a onda bila hladno zamijenjena inferiornijim Chrisom Weitzom, potpisnikom krezubog nastavka “New Moon“, jer je tražila duže razdoblje pripreme za projekt, iako su kružile zle glasine kako je glumci nisu voljeli, tj. da su snimatelj i montažer spašavali film.

Sličnost “Crvenkapice“ sa “Sumrak“ sagom je golema. Samo izbacite vampira i fokusirajte se na “velikog zločestog vuka“ kao simbola grabežljive muške seksualnosti koji ovdje u ljudskom obliku ipak ne paradira unaokolo s nabildanim torzom (šifra: Taylor Lautner kao Jacob).

Lijepa djevica razapeta između dvojice zgodnih, zagonetnih manekenskih frajera, smrtna opasnost kao okidač napaljenja i buđenja libida, mladenačka previranja i ulazak u svijet odraslih, Billy Burke kao otac heroine...“Red Riding Hood“ je najpotentniji kad se Hardwicke poigrava seksualnom simbolikom. Ogrtač crvene boje - boje strasti i plodnosti, simbol Valeriene odluke da izgubi nevinost - Solomon će nazvati “grešnom haljom“, a ona se sama pitati “je li se u njoj krije tama“.

Kad djevojka plavih očiju, crvenih usana i zlatne kose, odjevena u rečenu pelerinu, napokon krene sama na put kroz šumu (u život), koračajući po bijelome snijegu za “krvavog mjeseca“, redateljica stvara sjajan kontrast boja, pokazuje zube “Sumraku“ i izvlači film iz “deja vu(k)“ kategorije.

Dojmljiva Amanda

Plavokosa Amanda Seyfried (“Mamma Mia!“) prilično je dojmljiva kao nestašna Crvenkapica, pardon Valerie. No, to se ne može reći za njezine partnere Shiloha Fernandeza i Maxa Ironsa: više im je stalo do pojavnosti nego glumačkih sposobnosti.

Nepresušna inspiracija

Motivima “Crvenapice“ okoristio se, recimo, film “Autocesta bez izlaza“ (1996.). Reese Witherspoon je igrala tinejdžersku delinkventicu koju, u bijegu od socijalne radnice, a na putu k bakinoj kući, terorizira serijski ubojica Kiefer Sutherland. S naslovom bajke braće Grimm poigrao se i Vinko Brešan u crnohumornoj drami “Nije kraj“. U pornofilmu unutar filma naslovljenom “Crvenka Pica“, pokojni Pređo Vušović tumačio je Vuka koji opći s, hm, Crvenka Picom (Nada Šargin).

Računalni vukodlak

Vukodlak je u filmu proizvod ne odveć uvjerljivih računalnih efekata. Pitanje: gdje je majstor maske Rick Baker (“Američki vukodlak u Londonu“, “Wolfman“) kad ga najviše trebate?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:05