StoryEditorOCM

BRZI I ŽESTOKI 5 Vin Diesel vs. Dwayne Johnson 1:1

Piše PSD.
8. svibnja 2011. - 23:57
Film: FAST FIVE; akcija; SAD, 2011.
Režija: Justin Lin
Uloge: Vin Diesel,Paul Walker
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

Osuđen na kaznu u trajanju 25 godina do doživotne, bez mogućnosti ranog pomilovanja, Dominic “Dom“ Toretto se u posljednjim kadrovima filma “Brzi i žestoki: Povratak“ drmusao u busu koji je cestovnim prostranstvima hitao prema strogo čuvanom zatvoru. Prije završnog reza, na obzorju iza zatvorskog busa ukazala su se tri bijesna vozila, na tragu automobila u “Usamljenom zaštitniku“ s Van Dammeom ili “choppera“ u “Još 48 sati“ Waltera Hilla.

“Brzi i žestoki 5“ Justina Lina, čovjeka za volanom prethodnih dvaju filmova iz “Fast and Furious“ franšize kojima je nestajalo goriva, nadovezuje se izravno na opisane događaje. U pomoć Torettu (Vin Diesel), među ostalim, jure njegova sestra Mia (Jordana Brewster) i bivši policajac, sada odmetnik s druge strane tražilice Brian O’Conner (Paul Walker). Motori predu, kočnice škripe, auti se “muzu do jaja“.

Vozač gubi kontrolu na busom zbog njihovih vratolomija i cik-cak vožnje. Bus se spektakularno okrene u zraku, za dlaku proleti iznad jednog od automobila i skotrlja se po cesti toliko puta da to valjda ni junak “Još 48 sati“ Reggie Hammond (Eddie Murphy) ne bi mogao izbrojiti. Furiozni uvod završava zatamnjenjem i akcijskim natpisom FAST FIVE koji na ekranu, kao u nekoj čeličani, odjekne snažno, po mjeri DIE HARD 2 ili TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY.

Iznadprosječnim fanovima akcijskoga žanra redatelj Justin Lin time jasno daje do znanja da će peti dio “Brzih i žestokih“ biti nešto više od običnog “Fast and Furious“ akcića. Devedesetak minuta poslije to će potvrditi kad nonšalantno preskoči prikazati jed(i)nu uličnu utrku filma, što je u “Brzima i žestokima“ dotad bilo nezamislivo. Osim nauljenih frajera u donjim majicama i seksi djevojaka u minicama, ulične utrke činile su esenciju automobilističkog serijala otkako je duo Vin Diesel−Paul Walker “šaltao“ u prvu brzinu 2001. u hitu Roba Cohena. Zahvaljujući kilometarskim nastavcima Johna Singletona (“Prebrzi, prežestoki“) i Justina Lina (“Brzi i žestoki: Tokio Drift“, “Brzi i žestoki: Povratak“), franšizne gume počele su polako gubiti zrak.

Na svu sreću, Lin ih je u “petici“ napumpao do maksimuma da bi mogle lako eksplodirati, slično vječito napetim mišićima “nadobudnih štemera“ Vina Diesela i njegova najvećeg akcijskog rivala Dwaynea “The Rock“ Johnsona u ulozi specijalnog agenta Hobbsa koji lovi Doma i kompaniju smatrajući ih odgovornima za smrt nekolicine kolega.

pan FAST-FIVE-
Lin, dakle, nije gume zamijenio novima: “Fast Five“ je napravio puni krug pa za volan, dajući gas do daske, ponovno sjedaju protagonisti prvog, drugog, trećeg i četvrtog filma, Vince (Matt Shulze), Roman Pearce (Tyrese Gibson), Tej Parker (Chris “Ludacris” Bridges), Han Seoul-Oh (Sung Kang), prelijepa Gisele (Gal Gadot)... No, Lin je dao “vozilo“ na servis i u njega ugradio ekstraopremu.

Pridošlice u glumačkoj ekipi prvorazredna modela drugorazredna serijala su Dwayne Johnson, Joaquim de Almeida i zgodna Elsa Pataky, a jednostavna, tanušna pričica prebačena je u egzotični Rio de Janeiro, gdje su se protagonisti pritajili. Toretto, O’Conner i Mia naći će se u gabuli nakon što iz vlaka ukradu tri vrhunska kola u prizorima nemoguće akcijnosti koji će pobijati zakone fizike u ravni bondovskih ludorija i umalo izazvati pljesak publike u kinu. Automobili pripadaju narkošefu Reyesu (De Almeida) i u jednom se krije čip s ključnim informacijama o njegovu biznisu.

Dok im se za petama nalaze Reyesovi plaćenici, trio poduprt starim prijateljima odluči kupiti slobodu u nekoj zemlji bez izručenja novcem korumpiranog biznismena. Neće im biti lako jer Reyes drži lokalnu muriju u džepu i skriva 100 milijuna dolara u golemom trezoru policijske postaje. “Nemoguća misija postala je suluda“, kuka Roman (Gibson). Način na koji će ekipa izvesti pljačku podsjeća na “Oceanovih 13“ (najzanimljivije je prikupljanje Reyesova otiska ruke savršenom Giseleinom guzom). Budući da tandem Dom−Brian voli adrenalin više od dvojca Danny Ocean (George Clooney)−Rusty Ryan (Brad Pitt), u više će scena probijati zid paljbe i njihova će pljačka kulminaciju doživjeti u eruptivnoj jurnjavi najvišeg oktana po ulicama brazilskoga velegrada.Za upravljačem dvaju sedana Toretto i O’Conner vuku golemi trezor, bježe od podmićenih policajaca i razaraju njime sve što im se nađe na putu brže/žešće od Kristanne Loken u “Terminatoru 3“, ostavljajući po “vraškom metežu“ u retrovizoru Willa Smitha i Martina Lawrencea iz “Bad Boys 2“. “Fast Five“ otvoreno koketira s tzv. heist filmovima, poput remek-djela “Heat“ velikog Michaela Manna. Zapravo, “Brzi i žestoki 5“ jest svojevrsna “Vrućina“ za ljubitelje akcije i muskularnih stokilaša, s podjednako uživljenim Dieselom i Johnsonom na mjestu De Nira i Pacina. Justin Lin također koristi plan-kontraplan prilikom njihova izravnog susreta. Diesel i Johnson, dakako, neće ispijati kavicu – hvatat će se po krovovima favela, pomlatiti se riječima, zatim i šakama, s puno uzajamna poštovanja...

Zajedničkim scenama Lin daje veliku minutažu, svjestan da u istome kadru drži dva najpopularnija akcijska heroja srednje generacije. Iako pobjednika u tom duelu nema, barem do izglednog revanša u najavljenoj “šestici”, tučnjava je režirana posebno zaneseno, kao da redatelj filmofilima nadoknađuje to što nikad nisu imali priliku vidjeti mitski “sudar titana“ stare garde (Schwarzenegger vs. Stallone). Uz to što mu prethodni filmovi franšize gledaju u stražnja svjetla, “Fast Five“ je punokrvni akcijski “turbodiesel” spektakl stare škole, da ne kažemo Starog zavjeta, koji podrazumijeva “krv, metke, Božji gnjev“ i publiku u najboljim trenucima vraća u vrijeme kad su akcijski bogovi hodali među ljudima. Dome, slatki dome.

MARKO NJEGIĆ

Eva Mendes i Michelle Rodriguez u šestom dijelu

U odjavnoj špici najavljuje se šesti dio u kojem će se, očito, pojaviti izvorna članica serijala Michelle Rodriguez, kao i Eva Mendes, “undercover” agentica iz “Prebrzih, prežestokih”.

Skuplji Diesel

Vina Diesela ubrzo bi trebali gledati u novom “xXx-u”, ponovno u režiji Roba Cohena, a planira i treći dio Riddickovih svemirskih avantura, sad kad mu je porasla cijena (za “Brze i žestoke 5” dobio je 15 milijuna dolara honorara). S druge strane, Dwayne Johnson će nastupiti u nastavku “Putovanja u središte Zemlje”, kao i u akcijskoj pustolovini “Arapske noći”, u ulozi Sinbada, na kojoj će opet surađivati s Chuckom Russellom (“Kralj škorpiona”).

Dobar posao u Brazilu

Scenarij “Brzih i žestokih 5” doima se kao prilagodba abortiranog nastavka hita “Dobar posao u Italiji”, koji je trebao Marka Wahlberga, Charlize Theron i ekipu premjestiti u Brazil.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 22:20