StoryEditor

BOKSAČ 'Rocky' za 21. stoljeće

Piše PSD.
23. veljače 2011. - 20:01
Film: THE FIGHTER; drama; SAD, 2010.
Režija: David O. Russell
Uloge: Mark Wahlberg, Christian Bale
Distribucija: Blitz
Ocjena: **** ½

Arkade nanovo pucaju. Lica se izobličuju. Praše teški udarci. “The Fighter“ redatelja Davida O. Russella predstavlja veliki povratak boksačkog filma u kinoring odakle je izbivao točno pet godina (“Cinderella Man“, 2005.). U centru pažnje sada se nalazi “Irac“ Micky Ward, nekadašnji prvak svijeta u velter kategoriji čija je taktika bila izmoriti protivnika i primati batine, strpljivo čekati trenutak i plasirati udarce (glava-tijelo-glava) od kojih će ovaj “pišati krv“.

Nalazimo se na ulicama američkog gradića Lowella (Massachusetts), početkom devedesetih. Snimateljska ekipa u stopu prati bivšeg boksača Dickyja Eklunda (Christian Bale), “ponosa Lowella“ koji je nekoć porazio Sugara Raya Leonarda. Dicky misli kako su kamere upaljene zbog dokumentarca o njegovu “comebacku“. Krivo! Dokumentarac je o posrnulim sportskim idolima na rubu zakona i reality showa. Dicky odgovara opisu. Posrnuo je u ovisnost o kreku, zbog kojeg je i prestao boksati.

Još uvijek redovito napušen, Dicky danas trenira mlađeg polubrata Mickyja Warda (Mark Wahlberg) kojeg je “naučio sve što zna“. Mickyjeva karijera ne ide nikamo zahvaljujući disfunkcionalnoj “white trash“ obitelji, Dickyju, ali i majci menadžerici Alice (Melissa Leo), nekompetentnoj u organiziranju mečeva sa znatno težim protivnicima, mrcinama navodno tek “ustalima s kauča“, kojima njezin sin služi kao “odskočna daska“.

Pa ipak, Mickyju je dojadilo biti “jebeno razočarenje“ i ne želi da ga obitelj povuče sa sobom na dno, posebice kad mu oči otvori nova djevojka Charlene (Amy Adams) i dobije priliku doći korak bliže snu o borbi za naslov prvaka svijeta. Scene borbi u ringu snimljene su dokumentaristički uzbudljivo, na tragu “Razjarenog bika“.

No, “Boksač“ nije klasični film o boksu u kojem će “underdog“ junak dobiti priliku za iskupljenjem u 15. rundi, odnosno akcija u ringu samo je sredstvo postizanja cilja izvan njega. Film je najbolji kad spusti boksački gard i otkrije ranjivo srce obiteljske drame. A ovaj film ima srca, možda i zato što “nitko nema srce kao Micky“. Redatelj David O. Russell (treća suradnja s Markom Wahlbergom nakon “Tri kralja“ i “Ja volim Huckabees“) dojmljivo balansira na relaciji boksački film-obiteljska drama i posjeduje dobar senzibilitet za društvene otpadnike, premda oni ponekad izgledaju kao akteri reality showa.

Ponositi Micky vodi teže bitke izvan ringa (od barskih tučnjava nadalje), pokušat će izaći iz bratove sjene i osloboditi se njegova zagrljaja, probiti se udarcima iz geta kroz sve trnovite prepreke i plasirati jedan pobjednički u pleksus svijeta, nadboksati njegovu indiferentnost. Micky će se izboriti za svoje dostojanstvo i samopoštovanje, na tragu Rockyja. “Boksač“ jest “Rocky“ za 21. stoljeće. Iako se tijekom montaže treninga ne čuju fanfare Billa Contija, Russell je inspiraciju pronašao u nižim slojevima bijele radničke klase, kao i Sylvester Stallone, čije “zboksane“ mogućnosti života opisuje s puno ljubavi prema njihovim nadama, snovima, zasluženim prilikama.

Kod Stallonea smo imali simpatične boksače koji rade kao utjerivači dugova (Rocky), pakere u klaonici (Paulie), prodavačice u trgovini kućnim ljubimcima (Adrian)... Kod Russella imamo fajtere koji rade kao cestari (Micky), stare boksačke nade s boljom prošlošću na usnama (Dicky), šankerice zlatnog srca (Charlene)... Sve likove impresivno su utjelovili izvanredni glumci. Njihovi spektakularni sparinzi gledaju se na rubu sjedala poput napetog boksačkog meča. Glumački, ovo je film teške kategorije.

Bale za Oscara

Uloga Dickyja Eklunda najprije je bila ponuđena Bradu Pittu i Mattu Damonu. Kad su se zahvalili na ponudi, eto Christiana Balea. Aktualni tumač Batmana provodio je sate s pravim Dickyjem i studirao njegove pokrete, a za potrebe uloge skinuo je nekih 20 kilograma, podsjetivši na drastično mršavljenje u filmu "Nestajanje".

Zamalo Aronofsky

"Boksača" je prvotno trebao režirati Darren Aronofsky ("Hrvač"), ali kad se pretprodukcija otegla, napustio je projekt zbog "Crnog labuda". Na filmu je ostao uključen kao izvršni producent.

Moderni boksački filmovi koje morate vidjeti

- Ali (Michael Mann)
- Boksač (Jim Sheridan)
- Boksačica (Karyn Kusama)
- Cinderella Man (Ron Howard)
- Djevojka od milijun dolara (Clint Eastwood)
- Kraljevi ringa (Leon Gast)
- Razjareni bik (Martin Scorsese)
- Rocky (John G. Avildsen)
- Rocky Balboa (Sylvester Stallone)
- Uragan (Norman Jewison)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 05:39