StoryEditorOCM

AMERIČKI VARALICE Spektakularni vatromet oskarovske glume

Piše PSD.
18. siječnja 2014. - 13:53
Film: AMERICAN HUSTLE; humorni krimić; SAD, 2013.
Režija: David O. Russell
Uloge: Christian Bale, Amy Adams
Distribucija: Continental
Ocjena: **** 

Predstavljanjem protagonista “Američkih varalica“ Irvinga Rosenfelda režiser David O. Russell predstavlja čitav film i njegove neskrivene (oskarovske) ambicije. Irvinga upoznajemo u sobi luksuzna hotela. Upada nam u oči njegova proćelava glava i groteskna trbušina koja mu visi preko hlača. Dvostruka potvrda da je tumač lika Christian Bale nabacio ekstremnu kilažu i izgubio se u ulozi kao Robert De Niro u finalu “Razjarenog bika“, napravio nevjerojatnu glumačku preobrazbu kakve s pravom respektiraju članovi Akademije.

Doista, Rosenfeld baš i nije u najboljoj fizičkoj formi. To će kasnije dometnuti njegova djevojka i bliska suradnica Sydney Prosser (Amy Adams). Međutim, vrhunski je prevarant, “varalica od glave do pete“. I upravo se sprema na novu muljažu. Prethodno, dakako, treba od sebe stvoriti iluziju čovjeka naoko pristala izgleda. Vidimo ga kako brižno lijepi vlasulju preko tjemena i ukrašava je lakom za kosu. Dotjerana provedba prekrivanja prilično pustog mjesta na vrhu glave traje nekoliko minuta.
Kad se procedura okonča, gledatelju je jasno da je njegova šminka lažna, ali mora priznati kako se to jedva primijeti jer izvrsno izgleda. Kao dokaz prilažemo tvrdnju da - prema tvrdnji redatelja - De Niro nije prepoznao Balea na setu filma. Dinamit, barut i benzin bili su Ledgerovu Jokeru potrebni da digne u zrak temelje superjunačkog žanra u “Vitezu tame“. Bivšem Batmanu Baleu dovoljno je malo čvrstog ljepila i sjajnog laka za kosu da podigne Akademiju na noge.

Na širem metafilmskom planu, Russellu je s (is)tim materijalima stvorio “American Hustle“, ovogodišnjeg favorita za Oscara predložena za deset zlatnih kipića, od čega sedam otpada na najvažnije kategorije. Zalijepio je “Žaoku“ i “Jackie Brown“, posuo šljokicama “Groznice subotnje večeri“ i ukrasio blještavom epskom naracijom/stilom Scorseseovih kriminalističkih remek-djela poput “Dobrih momaka“ ili “Casina“, s De Nirovim “cameom“ kao šlagom na vrhu torte.
Presudan trenutak za shvaćanje “Američkih varalica“ dolazi u sceni kad Irving pokazuje lažnu Rembrandtovu sliku agentu FBI-ja Richieju DiMasu (Bradley Cooper). Richie ne može povjerovati da je slika lažna. “Toliko je dobra da svakome izgleda kao prava“, objašnjava mu Rosenfeld i pita tko je ustvari majstor - slikar ili krivotvoritelj. Ako Russell i jest možda “krivotvoritelj“, režirao je majstorsku imitaciju američkog filma sedamdesetih, uz duboki naklon Scorseseu, osobito spektakularnu u glumačkim izvedbama.

Russell je u svojim prethodnim dvama ostvarenjima, zapaženima na Oscarima, osvježio strukturu boksačkog filma (“The Fighter“) i romantične komedije (“Silver Linings Playbook“), a sad čini to isto za humoristični krimić. Retro štih i vibracije “novog Hollywooda“ sedamdesetih u baroknoj “disco“ estetici, scenografiji i kostimografiji zasigurno su privolile Akademijine glasače. “American Hustle“ vraća publiku unatrag u vrijeme velikih američkih filmova u “widescreenu“. Rosenfeldove i Sydneyine spletke na tragu su onih Henryja Gondorffa (Paul Newman) i Johnnyja Hookera (Robert Redford) u klasiku “The Sting“, ovjenčanom sa sedam Oscara.
Oslonjeni na “Abscam“ skandal kasnih sedamdesetih, operaciju FBI-ja proširenu na političku korupciju, ulozi su ovdje još i veći. “Nešto se od ovoga zapravo dogodilo“, obavještava nas natpis na početku filma. Nakon što su uhvaćeni zbog uzimanja novac “očajnim“ ljudima, Irving i Sydney moraju surađivati s Richiejem, isposlovati mu četiri uhićenja krupnijih varalica rabeći varke u njihovoj maniri. Nevoljka suradnja dovest će ih do tanke granice između dva svijeta, mafije i politike, sa shemom koja uključuje Rosenfeldovu bivšu ženu (Jennifer Lawrence), ugledne političare (Jeremy Renner), lažne arapske šeike (Michael Pena) i opake mafijaše (De Niro), a Rosenfeld voli radije biti “na strani “koja uzima“ nego “kojoj uzimaju“.

Filmski dvojna fabula zategnutih odnosa, manipulacija, testiranja odanosti i multiplih “true lies“ uloga, koje neki živopisni akteri igraju s ciljem projiciranja fantazije o boljem životu, Russellu su zanimljiviji od vrtloga istinitog “Abscam“ skandala. Stoga, “Američki varalice“ podrazumijevaju određene samovoljnosti, pa i kompliciranje zapleta da gledatelji možda neće pohvatati sve konce, no ne bi trebali napustiti kino s osjećajem prevarenosti. Kroz kaotičnu maskaradu smiješnih i tužnih klauna, kao “umjetnost preživljavanja“ iznutra mahom ispraznih karaktera, film vode izvanredni glumci i uzdižu likove iznad karikatura.


Jennifer Lawrence kao očajna kućanica, “Picasso pasivno-agresivna karatea“, redovito zapali svaku scenu u kojoj se pojavi, ponekad i doslovno. Kovrčajući kosu uvijačima, sve bolji Bradley Cooper, zvijezda “Mamurluka“, pokušava izazvati nedostižnog Balea u transformaciji. No, “American Hustle“ krade Amy Adams, trenutno vjerojatno i najbolja američka glumica, radijantnija nego ikad prije. Dajte joj Oscara, više!

MARKO NJEGIĆ

Uvertira u 'Oscar reviju'

“Američki varalice“ ovog se vikenda pretpremijerno vrte u hrvatskim kinima, a u redovnu distribuciju kreću idućeg četvrtka, 23. siječnja, kao uvertira u “Oscar reviju“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 08:56