StoryEditorOCM

3 DANA ZA UBOJSTVO Nije loše za rutinera

Piše PSD.
14. ožujka 2014. - 23:03
Film: 3 DAYS TO KILL; akcijski triler; SAD/Francuska, 2014.
Režija: McG
Uloge: Kevin Costner, Amber Heard
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** 1/2

Omiljenost Kevina Costnera na začetku devedesetih proširila se i na ove prostore. Na vrhuncu njegove karijere, kad je nizao oskarovske (“Ples s vukovima“, “JFK“) i blockbusterske filmove (“Robin Hood: Princ lopova“, “Tjelohranitelj“), Costner je na području bivše Jugoslavije prozvan “Mamin kiropraktičar“. Nadimak je bio jedan od najpopularnijih filmskih, nedaleko iza Čika-spasoja (Superman). Costner tada garant nije imao pojma da ga tako zovu na drugom kraju svijeta. Isto tako, žitelji ex-YU nisu ni sanjali da bi “Mamin kiropraktičar“ mogao snimiti neki film u njihovu neposrednom susjedstvu – Beogradu. Upravo se to dogodilo dvadesetak godina kasnije.

Je li tko Costneru spomenuo kako se njegovo ime i prezime prevelo po “naški“ dok je boravio na beogradskom setu akcijskog trilera “3 dana za ubojstvo“, nije poznato. Možda se ljudi nisu usudili zbijati šale kad su ga ugledali kako jurca unaokolo s pištoljem u ruci. U ulozi veteranskog CIA-ina “agenta na terenu“ Ethana Rennera, kojemu je nakon 32 godine službe posao već postao rutina, Costner puca i lomi kosti da bi majke negativaca mogle u pomoć pozvati ne samo kiropraktičara, već i Hitnu. U uvodnoj sceni “neutralizirat“ će više zlikovaca hvatajući “prljavu bombu“ u posjedu “mastermindova“ koji se kriju iza živopisnih nadimaka Vuk i Albino.
Pomoćnici navedene dvojice otvorit će na njega vatru. Meci probijaju stropove, kombi (ne od Hitne) leti u zrak, kao i gornji katovi hotela “Jugoslavija“. Redatelj filma McG, poznat po hitovima “Charliejevi anđeli 1&2“ i “Terminator: Spasenje“, pokazuje kako još znade uprizoriti pokoju efektnu akcijsku scenu, iako je izgnan iz najvisokobudžetnijeg Hollywooda, no Costner je u fokusu i solidnoj formi. On je takozvani badass, opak frajer iz akcijskog filma. Pobliže, kao da je njegov Frank Farmer (“The Bodyguard“) bio zaleđen u vremenu neke dvije i pol dekade nakon što je na pisti ispratio Rachel Marron (Whitney Houston), a prva stvar koju je, “probuđen“, vidio bili su “Mission: Impossible IV“ i “Taken 1&2“.

“Nemoguću misiju“ iskoristio je za novo “kodno“ ime (šifra: Cruiseov Ethan Hunt je junak serijala, u “četvorki“ glumi i Jeremy Renner), “96 sati“ pak za primjenu borilačke sile. Znači, kratki, brzi udarci po uzoru na Liama Neesona, praćeni kamerom iz ruke, bez previše okolišanja ili ljepote akcijske koreografije usporenog pokreta. “Taken“ je scenaristu Lucu Bessonu, ujedno i producentu filma nastala u sklopu njegove “štancerske“ kompanije Europa, odgovorne za šablonske akciće (“Taksi“, “Transporter“, “Columbiana“...), poslužio za ustaljenu okosnicu priče u smislu oslanjanja na odnos oca i kćeri, kao i tzv. visoki koncept kultne akcije “Crank“ s Jasonom Stathamom.
Doznavši da boluje od raka mozga koji mu se proširio na pluća, Renner želi preostalih par mjeseci života provesti u Parizu s otuđenom suprugom Christine (Connie Nielsen) i kćerkom Zooey (Hailee Steinfeld) kako bi nadoknadio sve što je propustio. Ipak, Ethan neće imati puno mira kad mu pristupi seksi agentica Vivi (Amber Heard), “svačiji tip“ ženske, čije će uvjete pogodbe morati prihvatiti želi li provesti više vremena s bližnjima. Vivi nudi eksperimentalni lijek koji mu može produžiti život u zamjenu za pronalazak i terminaciju Vuka. “Ubijaš ili umireš“, podvlači Besonov “high concept“ Vivi koju McG odjeva u crnu kožu i snima ispred crvenih podloga poput nekakvog Rennerovog vražjeg anđela čuvara ekstremne zavodljivosti.

No, Ethan nekim čudom ne pada na njezine draži, ni komplimente u stilu “Nije loše za rutinera!“, ako ga već lijek znade srušiti na tlo i mora posegnuti za vodkom da održava otkucaje srca nisko. Svašta se iz toga moglo razviti, ali Besson i McG su vjerniji akcijskokomičnoj špranci na temu očinstva, generacijskog jaza, usklađivanja posla međunarodnog špijuna na posljednjem zadatku i oca vraćena sa dugogodišnjeg službenog puta koji se mora baviti s kćerkinim tinejdžerskim mušicama, spašavati je od silovanja u klubovima itd. Dakle, film prikazuje kako se Renner (ne)uspijeva nositi s kćerkom kao samohrani roditelj kad Christine ode na trodnevni put. “Sad moramo ubiti tri dana“, zbori Zooey.


Otvoreni je to poziv publici da s njima “ubije“ vrijeme preneseno na stotinjak filmskih minuta, razmjerno zabavnih pod uvjetom da je vaš tip humor koji proizlazi iz ovakvih situacija... 1) zatočeni mafijaš iz prtljažnika počne raditi buku dok ona s Ethanom priča u autu pa ga ovaj opali po glavi i kaže “Pokušavam razgovarati s kćerkom!“ 2) tata pokušava izvući informacije od Talijana kad ga prekine zvonjava mobitela s melodijom pjesme “I don't care“, podešenom od ruke njegove djevojčice ne bi li starcu poželjela dobrodošlicu u “ovo stoljeće“. Bessona “nije briga“ i dopušta Renneru da odlazi toliko daleko da šakama iz tipova izbija savjete o roditeljstvu, čak i one kulinarske, sve ne bi li usrećio kćerkicu i doživio melodramsku montažu kako je nanovo uči voziti bicikl u predahu od uobičajene prakse “kaubojskog“ junačenja. Nije loše za rutinera.

MARKO NJEGIĆ

Tragom filmskog tate

Hailee Steinfeld (otkriće “Čovjeka zvanog hrabrost“ braće Coen, nedavno viđena u “Enderovoj igri“) krenut će i sama tragom tate Kevina Costnera u akcijskoj komediji efektno naslovljenoj “Barely Lethal“. U tom filmu Hailee glumi 16-godišinju atentatoricu koja, željna normalnog života i pripadajuće mu adolescencije, lažira vlastitu smrt i upiše srednju školu, gdje će naučiti kako je biti popularan gore od mučenja vodom. Tražena Steinfeld potpisala je ugovor i za dramu “Ten Thousand Saints“ dvojca Shari Springer Berman-Robert Pulcini (“Mala miss Amerike“, “Ruby Sparks“).

Deppova seksi zaručnica

Prezgodnu zaručnicu Johnnyja Deppa, popularnu Amber Heard, često viđamo na velikom ekranu (“Paranoja“, “Machete 2“). Tako će biti i dalje. Amber za ovu godinu priprema dva filma. Prvi je akcijski triler “Autobahn“ u režiji Erana Creevyja (“Dobrodošli u zamku“). A u drugom, trileru “London Fields“, Heard će opet podijeliti ekran s Deppom nakon što su zajedno 2011. glumili u filmu “Portorikanske noći: Dnevnik opijanja“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 11:19