StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTURIZAM U ZAGRLJAJU VLASTI

Ne smiruje se bura u Hvaru: gradonačelnik na čelo TZ-a postavio ‘svoju‘ direktoricu. No, još je zanimljivija situacija u Jelsi, toga nema u cijeloj Dalmaciji

Piše Mirko Crnčević
19. svibnja 2022. - 14:42
Gosti koji sa svih strana svijeta stižu na otok ne mare puno za interesno-politička prepucavanja Nikola Vilić/Cropix

I na Hvaru se, sukladno novom Zakonu o turističkim zajednicama, napokon krenulo u izbor direktora turističkih zajednica (TZ), i to najprije u gradu Hvaru, piše Slobodna.

Nakon smjene dosadašnjeg direktora "Nautičkog centra Hvar" i postavljanja na njegovo mjesto bivšeg dogradonačelnika Kuzmana Novaka, u javnosti je novu dozu komentara izazvao izbor nove čelnice TZ-a. Građani kažu da je poteštat Rikardo Novak (nezavisni) sada uz pomoć troje članova Turističkog vijeća iz tvrtke "Sunčani Hvar", vlastitim glasom i pomoću direktorice tvrtke "Cosimo" koja stoji iza agencije "Pelegrini Tours", a čiji je, prema podacima iz registra Trgovačkog suda u Splitu, Novak i dalje vlasnik, razriješio Petra Razovića dužnosti direktora Turističkog ureda, a na njegovo mjesto doveo Ivu Belaj Šantić.

‘Potapaju‘ direktora gradske firme koja vodi unosan posao, doznajemo tko bi mogao preuzeti kormilo. Po kaletama se spominju i privatni interesi, nazvali smo gradonačelnika

Bura u hvarskom portu, poteštat Novak u direktorsku fotelju stavio svojega bivšeg zamjenika i - prekršio zakon? Bebić: Tu se radi o vraćanju nekih usluga...

Sjednica Vijeća tekla je gotovo uobičajeno. Utvrđeno je da oba kandidata ispunjavaju uvjete, ali kada je došao red na javno glasanje bilo je očito da se i ostvarilo ono što se u kuloarima govorilo već tjednima.

Vijeće ima devet članova, tako da je na koncu rezultat glasovanja bio 5:4 za Ivu Belaj Šantić, ženu koja ima bogato iskustvo vezano uz turističke agencije, kao vodička, u hotelskoj industriji i napokon u pružanju usluga smještaja turistima, a 2015. je također bila izabrana za direktoricu Turističkog ureda, ali je to naknadno bilo poništeno.

Bivši direktor Razović najnoviji razvoj situacije podnio je muški, kako se i očekuje od profesionalca. Međutim, dvojica članova Vijeća Marino Radojković i Vinko Ravlić odmah su dali ostavke na svoje dužnosti, što je protumačeno kao izraz nezadovoljstva ukupnom atmosferom i aferama koje u posljednje vrijeme potresaju grad podno Španjole.

- Ostavku sam dao samo zbog toga što smatram da nova direktorica treba okupiti svoj tim, odnosno nove članove Vijeća, to je u redu, moralno i pošteno. Vijeće je motor turističkog života u gradu, u njemu sam već deset godina i budući da ekipa smatra da nismo radili dobro onda je, po mom skromnom mišljenju, potpuno korektno da mi iz dosadašnjeg saziva odstupimo – rekao je o svojoj ostavci Radojković, gradski vijećnik (nezavisan na listi HSS-a), dok nam se Ravlić (HDZ), hvarski ugostitelj, nije odazvao na telefonski poziv.

To što nije bilo više kandidata, kao i ranije, komentira se činjenicom da se po novom zakonu direktori biraju na četverogodišnji mandat, a ne, kao do sada, na neodređeno vrijeme. A kada se, kao što je to slučaj u Hvaru, praktički sve pokušava staviti "pod istu šapu" ovaj izbor bi sasvim izvjesno mogao imati i ozbiljne reperkusije na izbor novog predsjednika Gradskog vijeća nakon ostavke Fabijana Vučetića (SDP).

Naime, mnogi smatraju da bi u ovom trenutku najlogičnije bilo da se ide na nove lokalne izbore i za gradonačelnika, međutim, poteštat se već izjasnio da mu to nije ni na kraj pamet.

Zanimalo nas je kakva je situacija u ostalim TZ-ovima na škoju. Gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa (nezavisni) kaže da je njihov dosadašnji direktor Jakša Damjanić oko Božića 2021. najavio svoj odlazak iz zdravstvenih razloga, a da im natječaj za izbor novoga traje do 24. svibnja.

Prvi čovjek Jelse Nikša Peronja (SDP) tvrdi da upravo raspisuju natječaje za Jelsu i Vrbosku, gdje su do sada funkciju direktorica obnašale Marija Marjan i Sandra Bogdanić. Riječ je o jedinstvenom slučaju u Dalmaciji i šire, za mnoge i podosta spornom, da jedna općina ima dva TZ-a.

S općinskim načelnikom u Sućurju Ivanom Slavićem također nismo uspjeli ostvariti kontakt, ali svi TZ-ovi bi najkasnije do 30. lipnja morali raspisati natječaje za izbor direktor(ic)a. Treba li reći da je sezona - već počela.

Izbore i za predsjednike turističkih zajednica?!

Zakon je dobar, a reizbor poželjan za direktora, ali i predsjednika TZ-a. Jedino je loše što kandidati za direktore ne moraju imati iskustvo u turizmu, baš zato ni (grado)načelnici ne bi trebali automatizmom postajati predsjednici TZ-ova. Oni su različitih zanimanja, koja ne moraju biti vezana uz turizam, a možda se s tim poslom nisu nikada ni bavili. Slijedom toga novac vrlo često usmjeravaju gdje je njih volja, ne i gdje su najpotrebnija.

Naglasio bih da bi se najprije trebali održati skupštinski izbori, formirati nova vijeća i tek onda ići u izbore direktora. Vijećnici su nerijetko podložni i ako su iz starog saziva teško će glasovati protiv ranijih direktora - kaže Veljko Drinković, koji je u svojoj karijeri bio i predsjednik i direktor Turističkog ureda Jelsa.

image

Veljko Drinković 

Mirko Crnčević
25. travanj 2024 09:15