StoryEditor
OtociKADROVSKE ROŠADE

‘Potapaju‘ direktora gradske firme koja vodi unosan posao, doznajemo tko bi mogao preuzeti kormilo. Po kaletama se spominju i privatni interesi, nazvali smo gradonačelnika

Piše Mirko Crnčević
6. svibnja 2022. - 20:00
Poduzeće 'Nautički centar' vodi unosan posao naplate lučkih usluga u 'glavnom gradu' sunčanog škoja Vojko Bašić/Cropix

Hvarom se širi priča da se priprema smjena Luke Buzolića s dužnosti direktora gradske tvrtke "Nautički centar", a u tu fotelju bi, prema neslužbenim informacijama, trebao zasjesti Kuzman Novak, poteštatov zamjenik u mandatu koji je okončan prošlog svibnja.

- Čovjek je na to radno mjesto došao u prethodnom mandatu aktualnoga gradonačelnika Rikarda Novaka i pokazao kako se upravlja jednom javnom tvrtkom. Mlad je, pun force, non stop na svome radnom mjestu. Pripremio je ovogodišnju turističku sezonu i smatram da je sve posložio kako treba, a sada ga očekuje smjena – tvrdi Ivan Gospodnetić - Gariful, hvarski ugostitelj, i dodaje da se sve to, među ostalim, događa i radi lakšeg manipuliranja s katamaranskim linijama koje plove s kopna prema Hvaru i natrag.

image

Rikardo Novak ima novi angažman za donedavnog suradnika i prezimenjaka Kuzmana (desno) 

Grad Hvar

I dok se po kaletama ćakula kako u svemu navodno postoji i gradonačelnikov privatni interes, na Garifulove objave na Facebooku, koje su se dotaknule i potpisivanja otkaza Petru Razoviću, direktoru Turističke zajednice grada, osvrnuo se i Teo Jeličić (HSS), gradski vijećnik u prošlom mandatu.

- Poteštat je nažalost izgubio busolu, kod njega je započela ona faza gdje je ego jači od razuma te da postupa po onoj "meni nemore niko ništa". U šestome mjesecu je pred svjedocima rekao da je Kuzman Novak što se njega tiče prošlo svršeno vrijeme. Sada baš ne izgleda tako. Nakon pomnog razmatranja opcija upalila se lampica i izmislio je novo zanimanje - uhljeb. Ili je možda sve unaprijed bilo dogovoreno – oštar je Jeličić.

Pokušali smo kontaktirati direktora Buzolića kako bi komentirao vlastitu situaciju, ali se nije odazvao. I dalje radi u gradskoj tvrtki čija je glavna zadaća upravljanje gradskom lukom i s njom povezanim akvatorijem, u svrhu iskorištavanja važnoga gradskog (financijskog) resursa i organiziranog bavljenja nautičkim turizmom.

Tvrtka "Nautički centar" je asistent Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije u čije ime obavlja poslove privezivanja i odvezivanja brodica, naplate lučkih pristojbi i naknada, čišćenja plovnog puta, rasporeda brodica na sidrištu, opskrbe istih strujom i vodom te odvoza smeća.

Naravno, ima još građana koji komentiraju novonastalu situaciju u gradu podno Španjole, čuje se da su se toj smjeni usprotivili i neki vijećnici iz lokalne vladajuće većine, ali ipak ne žele istupiti u javnost punim imenom i prezimenom.

Što o svemu kaže gradonačelnik Novak?

- Radi usklađivanja s odredbama novog Zakona o turističkim zajednicama, prema nalogu Ministarstva turizma, sve turističke zajednice gradova, općina i županija, uključujući i krovnu Hrvatsku turističku zajednicu, dužne su do lipnja ove godine raspisati nove natječaje za radna mjesta direktora, koji se sada biraju na četverogodišnji mandat, a ne na neodređeno vrijeme kao što je bio slučaj do sada.

Natječaj za izbor direktora Turističke zajednice grada Hvara još je u tijeku, a o izboru najboljeg kandidata prema zakonu odlučuju članovi Turističkog vijeća na temelju programa i prezentacije kandidata – odgovorio je gradonačelnik, kada je riječ o poziciji Petra Razovića, dok na pitanje o Buzoliću odgovara:

- Što se tiče razrješenja i imenovanja direktora tvrtki kojima je osnivač Grad Hvar, o njima odlučuje gradonačelnik prema svojim ovlastima kao skupština društva, a svako imenovanje radi se s ciljem poboljšanja poslovanja gradskih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2022 20:02