StoryEditor
Otoci‘neklasično uhljebništvo‘

Bura u hvarskom portu, poteštat Novak u direktorsku fotelju stavio svojega bivšeg zamjenika i - prekršio zakon? Bebić: Tu se radi o vraćanju nekih usluga...

Piše Mirko Crnčević
11. svibnja 2022. - 12:41
Oporba tvrdi da je smijenjeni Luka Buzolić imao dobre rezultate kao vodeći čovjek tvrtke 'Nautički centar Hvar' VOJKO BAŠIĆ/CROPIXVojko Basic/Cropix

Bura oko smjenjivanja Luke Buzolića s dužnosti direktora gradske tvrtke “Nautički centar Hvar” ne jenjava.

Gradonačelnik Rikardo Novak nije popustio pod pritiscima političkih neistomišljenika i dijela javnosti, pa je u fotelju javnog poduzeća postavio Kuzmana Novaka, svojeg zamjenika u prošlom mandatu.

U našu redakciju je neposredno prije njegove odluke stigao dopis kojim se uzvraća na poteštatovu nedavnu izjavu, objavljenu u našem listu, u kojoj je Novak naveo kako “o razrješenjima i imenovanjima direktora trgovačkih društava kojima je osnivač Grad odlučuje gradonačelnik prema svojim ovlastima kao skupština tvrtke”.

- U Izjavi o osnivanju tvrtke “Nautički centar Hvar” ili u njezinu Statutu navedeno je da Skupštinu predstavlja isključivo i samo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Štoviše, taksativno je navedeno da upravo Skupština tvrtke odnosno Vijeće odlučuje o imenovanju i opozivu člana Uprave, odnosno direktora “Nautičkog centra Hvar” - tvrdi se u dopisu i dodaje:

Više zakona za istu stvar

- Iz Grada se za razrješenja ili imenovanja direktora u neovisnom trgovačkom društvu navodno pozivaju na Zakon o područnoj i regionalnoj samoupravi, ali on nije mjerodavan u okolnostima konkretnog slučaja već to može biti isključivo Zakon o trgovačkim društvima te Statut tvrtke koji je donesen i ovjeren u skladu s potonjim zakonom.

Konačno, gradonačelnik je, kako se navodi, dužan izvršavati odluke lokalnog parlamenta, a eventualno može imenovati predstavnike lokalne vlasti u nadzornim odborima.

- Vijeće ima diskrecijsku i neotuđivu ovlast za imenovanje odnosno razrješenje direktora “Nautičkog centra Hvar”, a svako drugačije postupanje bilo bi nezakonito i nestatutarno - smatraju potpisnici dopisa.

Ako je to doista tako, pokušali smo istražiti kako bi se eventualno glasalo o takvom prijedlogu na Vijeću, pogotovo što se zadnjih dana neslužbeno navodilo da su “poslušnost” poteštatu Novaku otkazali i neki vijećnici koji su mu do sada “držali stranu”.

Glavnu oporbu u hvarskom predstavničkom tijelu predstavlja nezavisna lista bivšega gradonačelnika Pjerina Bebića s tri vijećnika, dok opcija koju je nosio aktualni čelnik ima jednog zastupnika više.

- Budući da gradonačelnik u tolikoj mjeri vjeruje svojem bivšem zamjeniku, koji tijekom mandata nije napravio apsolutno ništa, volio bih da ga je on uzeo u svoju firmu. Prema mojim informacijama, “Nautički centar Hvar” ima iznimno dobre rezultate, pa mi uopće nije jasno zbog čega je smijenjen dojučerašnji direktor.

image

Oporba tvrdi da je smijenjeni Luka Buzolić imao dobre rezultate kao vodeći čovjek tvrtke 'Nautički centar Hvar' VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Vojko Basic/Cropix

‘Neklasično uhljebništvo’

U ovom slučaju čak ne bih rekao da se tu radi o klasičnom uhljebništvu, nego o vraćanju nekih usluga koje Kuzman Novak u svakom slučaju nije zaslužio. Dakle, Luki Buzoliču bismo dali punu podršku, ne zbog imena nego zbog rezultata i za tu smjenu nikad ne bismo glasovali – rezolutan je Bebić.

Predsjednik Gradskog vijeća Fabijan Vučetić (SDP) ustvrdio je da zna da se u Izjavi o osnivanju “Nautičkog centra” navodi da Vijeće ima svojstvo Skupštine tvrtke, ali i kako su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi taj status dobili - gradonačelnici. Iz toga proizlazi da osnivački dokument tog hvarskog javnog poduzeća nije usklađen sa zakonskim izmjenama.

- Slažem se da gradonačelnik ima pravo imenovati direktora “Nautičkog centra”, to nije upitno, ali mislim da način na koji se to u ovom slučaju uradilo nije etičan. Kakvu poruku to imenovanje šalje mladim ljudima?

Temeljem istog zakona gradonačelnik je mogao raspisati natječaj i izabrati najboljeg među prijavljenim kandidatima, što se trenutno provodi u Turističkoj zajednici grada. Mi u SDP-u smatramo da bi to bio puno bolji put do imenovanja, podržavamo transparentnost rada i raspisivanje natječaja – naglasio je Vučetić.

No, može se čuti da će i o ovom slučaju možda ipak zadnju riječ dati Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je bivši dogradonačelnik i dalje “obveznik” spomenutog propisa, pa unutar godine i pol od prestanka dužnosti, što ni blizu nije isteklo, ne smije biti imenovan na upravljačku funkciju u tvrtki u kojoj Grad Hvar ima nadzornu funkciju.

Za komentar smo upitali i prvog čovjeka grada koji je potvrdio smjenu direktora Buzolića i imenovanje svojeg zamjenika u proteklom mandatu.

- Odluka se temelji na pozitivnim odredbama Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada. Upravo temeljem tih propisa, mogu potvrditi da je Statut “Nautičkog centra Hvar” neusklađen u dijelu definiranja ovlaštenog tijela za donošenje odluke o opozivu i imenovanju direktora, budući da je to relikt ukinutog Zakona o lokalnoj samoupravi te će jedan od prvih zadataka nove Uprave tvrtke biti prilagodba Statuta sa zakonskim i podzakonskim odredbama – rekao je gradonačelnik i dodaje kako “prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, koji je na snazi od 25. prosinca 2021., ne postoji obveza ishođenja mišljenja ili suglasnosti Gradskog vijeća”.

- Smatram da prema tom propisu ne postoji zapreka za imenovanje bivšeg dužnosnika Grada za direktora tvrtke u vlasništvu Grada, budući da nisu postojali poslovni odnosi između tih pravnih osoba za vrijeme obnašanja dužnosti - zaključio je Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 12:57