StoryEditorOCM
Dalmacijaradnici u hladovini čekaju plaće

Zaustavljeni svi autobusi iz Imotskog

Piše PSD.
31. kolovoza 2012. - 20:58
Od srijede navečer, te četvrtak cijeli dan, Imotski je bio bez međugradskih autobusnih lijina. Ponajprije se to odnosi na sve linije za Split, pa nekoliko linija za Zagreb, Osijek, Dubrovnik. Ni jedan autobus nije krenuo s autobusnog kolodvora. Naime, novi vlasnik “Autopoduzeća” Miro Palac naredio je obustavu linija nezadovoljan najavom sindikata radnika tvrtke, kao i vozača, da najavljenom ovrhom zatraže sedmu neisplaćenu plaću. Kako je poznato, od početka godine radnici, njih nešto više od 70, nisu dobili ni kune za svoje plaće i zarađene dnevnice.

- Ovo što je učinio Miro Palac, koji još i nije vlasnik tvrtke jer nije dobio rješenje Trgovačkog suda u Splitu o kupnji tvrtke od Darka Kordića, presedan je u autoprijevozničkoj praksi. Samovoljno ukinuti autobusne linije, ostaviti putnike na prometnicama, bez veze sa svijetom, to se ne događa svaki dan. Nisu vozili autobusi za Osijek još u srijedu od 18 sati, za Zagreb u 21.30, pa u četvrtak za Split čak pet linija, pa Dubrovnik, Zagreb.

A vidjeli smo na kolodvoru ljude, po prometnicama, kako čekaju. Zatražili smo da dođe Kordić jer njega još uvijek smatramo vlasnikom, dok nam Palac ne donese rješenje suda, ali se nije udostojio doći. O cijelom slučaju obavijestili smo i gradonačelnika Antu Đuzela, kako mu sugrađani, voljom jednoga čovjeka, nemaju urednu komunikaciju, no on je bio na putu u Zagrebu.

Radnici u hladovini

Također se ispričavamo cijenjenim putnicima jer mi za ovo nismo krivi. Ako tražimo svoja prava, isplatu plaća, ne tražimo da ne voze autobusi. I još nešto - rekoše nam radnici okupljeni u hladovini stabla na samom ulazu u “Autopoduzeće” - voljni smo uzeti kombi tvrtke i odvesti ljude do Splita, Zagreba. Netko hoće da nam oduzme i dragocjene koncesije na te atraktivne linije, a onda smo gotovi - poručili su radnici “Autopoduzeća”. Samo pedesetak metara dalje posve druga priča Mira Palca. - Ja sam vlasnik tvrtke i to će se ubrzo dokazati. Nisam ja kriv što su suci Trgovačkog suda na odmoru, svaki dan čekam rješenje, tako da nema dileme tko je vlasnik - kaže Palac.

- A ovo što radi nekoliko sindikalista je nečuveno, sami hoće povući tvrtku u provaliju. A ja vam garantiram životom da “Autopoduzeće” može biti stabilna tvrtka i da radnici mogu biti zadovoljni. No, politiku firme ću voditi ja kao vlasnik, a ne oni kao u vrijeme samoupravljanja. Zna se da je račun blokiran i da se od suda čeka zeleno svjetlo o deblokadi računa, a samim time i isplata pet plaća.

Ostale plaće ću isplatiti tempom koji smo se dogovorili, a oni sada najavljuju opet ovrhe. Tvrdim da sedmu plaću možemo podijeliti iz tekućeg poslovanja. No, očito i druge su tu igre, preko sindikalista Grbića u Zagrebu. Netko hoće tvrtku prodati u München jednoj mušteriji i svatko tu gleda svoje osobne interese. O tome ćemo uskoro i javno progovoriti - bio je decidiran Palac, koji ipak smatra da će se naći dogovor sa sindikatom i radnicima.

Braco Ćosić

Prvi autobus za Zagreb

U četvrtak u 15 sati prvi autobus krenuo je iz Imotskog prema Zagrebu, čime se počelo normalizirati stanje, ali nikakav dogovor nije postignut između vlasnika i radnika.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 19:51