StoryEditorOCM
Dalmacijavozaju vozače

Sindikalisti: Nije nam sjela ni kuna, neka USKOK istraži Autopoduzeće

Piše PSD.
17. kolovoza 2012. - 23:15
Na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća sindikata radnika Autopoduzeća Imotski, izražena je ogorčenost radnika zbog neisplaćenih četiriju plaća i dnevnica od strane novoga vlasnika Mira Palca iz Gruda u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Naime, još 25. srpnja, kako ističu sindikalisti, novi vlasnik se obvezao isplatiti te plaće, a ostatak dugovanja za peti i šesti mjesec, tijekom kolovoza i rujna. Za četiri plaće potrebno je izdvojiti oko 1,4 milijuna kuna, a od početka ove kalendarske godine ni jedna kuna nije sjela na njihove tekuće račune.

Fiktivni ugovor

Kako tvrde sindikalisti, Miro Palac je u tvrtku ušao fiktivnim ugovorom, prebacivši tvrtku na Ivana Kraljevića, iako sumnjaju da je još uvijek vodi bivši vlasnik Davor Kordić.

– Blokirali smo račun naše tvrtke i ne možemo ga deblokirati jer se za svakoga od nas pojedinačno vodi ovršni postupak na sudu u Imotskom. Palac to traži, kako bi našim novcem isplatio plaće, a ne kao novi vlasnik sa svojim vlastitim novcem. To nećemo dopustiti, i vjerujemo da ćemo u tome ustrajati. Neka dotični gospodin, ako je već kupio tvrtku, isplati zaostale plaće i tek će tada nas sedamdesetak zatražiti deblokadu računa. Ne vjerujemo više nikome na riječ jer smo do sada bezbroj puta bili prevareni. Još u svibnju smo uputili pozive i podnijeli kaznene prijave zbog stanja u našoj tvrtki, i USKOK-u, i DORH-u, i policiji, ali do dana današnjeg nitko nije reagirao, pa nas to i zbunjuje - bili su decidirani članovi sindikata Autopoduzeća.

Nešto govorljiviji bio je Dragoje Grbić, predstavnik sindikata radnika u Zagrebu. On se oštro obrušio na sadašnju i prijašnju garnituru vlasnika u Autopoduzeću, istaknuvši da je tvrtka od 24. veljače prošle godine do danas “osakaćena” za gotovo milijun eura.

‘Iznijet ćemo sve negativnosti’

- Za 20. kolovoza sazivamo konferenciju za novinare u Imotskom, gdje ćemo do u detalje iznijeti kronologiju takozvane privatizacije Autopoduzeća, upozoriti na negativnosti u poslovanju i samoj privatizaciji - istaknuo je u telefonskom razgovoru Grbić.

Sindikat Autopoduzeća tvrdi da već sada tvrtku opterećuju dugovanja od 4,3 milijuna kuna, bez sedam njihovih zaostalih plaća i dnevnica, nema najavljenog novog voznog parka, status takozvanog kruga Autopoduzeća je pod hipotekom, dovode se ljudi sa strane, a domaća radna snaga se bagatelizira. Vrši se pritisak na ljude i sve to stvara totalno nezdravu atmosferu, zaključuju sindikalisti.

TEKST I FOTO: BRACO ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 08:51