StoryEditorOCM

Sinj pun pršuta: slasne delicije u ‘Alkaru’

Piše PSD.
24. travnja 2008. - 15:09
Uz izlagače iz Hrvatske na sinjskom će sajmu sudjelovati i proizvođači iz Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije

Foto: Joško Šupić
Treći nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda održat će se 25. i 26. travnja, a osim izlagača iz Hrvatske sudjelovat će i proizvođači iz BiH, Italije i Slovenije. Sajam će se, kao i dva prethodna, održati u hotelu “Alkar”, ali na dvostruko većem prostoru od prošlogodišnjeg.

Organizatori su Poduzetnički centar Sinj, čija je direktorica Ana Barać pokrenula tu uspješnu gospodarsku priredbu, Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i Hrvatske gospodarske komore i uz medijsko pokroviteljstvo “Slobodne Dalmacije”.

U Hrvatskoj ima oko 50 registriranih proizvođača pršuta, većinom u Dalmaciji i manjim dijelom u Istri, i svi su, uglavnom, potvrdili dolazak na sajam u Sinju. Tu će se još naći sve vodeće mesne industrije u Hrvatskoj, proizvođači stočne hrane, uzgajivači svinja i drugi. Ukupno će se predstaviti 62 izlagača.

Cilj sajma je poticati proizvodnju pršuta kao tradicionalne delicije, stavljanje pod kontrolu te proizvodnje kako bi se eliminirali nelojalna konkurencija i uvoz sličnih proizvoda koji se na hrvatskom tržištu prodaju pod deklaracijom dalmatinskog pršuta.

Dan prije otvaranja posebno stručno povjerenstvo ocijenit će kvalitetu izloženih pršuta, a odluku će objaviti drugog dana sajma. Objavit će se i rezultati stručnog povjerenstva o ocjeni kvalitete pršuta čiju je proizvodnju organizirala Udruga “Dalmatinski pršut” radi stvaranja branda dalmatinskog pršuta. Prezentirat će se i autohtone vrste sira, vina i maslinovog ulja, tradicionalnih jela i jela od pršuta. Svoja umijeća u pripremanju jela od pršuta predstavit će kuhari iz Dalmacije, Istre i talijanske regije San Daniele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 22:55