StoryEditorOCM

Nedimljeni pršut s Krka šampion kvalitete

Piše PSD.
30. ožujka 2015. - 09:52
Šampion kvalitete na 10. nacionalnom sajmu pršuta, koji je u subotu i nedjelju održan u Sinju, u kategoriji dimljenih pršuta s kožom i ostalih nedimljenih pršuta s kožom je pršut proizveden u pršutani “Žužić Krk” s otoka Krka. Tako je odlučilo Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje kvalitete pršuta sinjskog sajma od 15 članova na čelu kojega je bio prof. dr. sc. Mirko Gugić.

Vicešampion je pršut tvrtke “MEL Mesnice Lovrić” iz Hrvaca, a zlatnu plaketu za 3. mjesto dobio je pršut tvrtke “Delicije Marović” iz pršutane u Gospodarskoj zoni Kukuzovac. U ovoj kategoriji bilo je ukupno 9 uzoraka od isto toliko proizvođača.

Uz šampiona, vicešampiona i trećeplasiranog svi ostali dobili su zlatnu plaketu za kvalitetu, a to su: “Smjelli” iz Dugopolja, “Svilaja” iz Maovica, “Baba delicije” iz Drniša, M.T.O. Mrki iz Trogira, “Vajda” iz Čakovca-pršutana Mirlović zagora i “Pršutana Herceg”. Od mogućih maksimalnih 41 bod svih 9 pršuta iz ove kategorije dobilo je više od 36 bodova.

U kategoriji istarskog pršuta na ocjenjivanje kvalitete pristigla su samo dva uzorka. Šampionom je proglašen pršut iz pršutane “Dujmović”, a zlatnu plaketu dobio je pršut iz pršutane “Pisinium”.

Organizator, Poduzetnički centar Sinj, dodijelio je posebne nagrade za 10 godina kvalitete. Jubilarni šampion je pršutana “MEL mesnice Lovrić”, jubilarni vicešampion “Smjeli” iz Dugopolja, a zlatnu plaketu dobila je “Vajda” iz Čakovca – Pršutana Mirlović zagora.

Prvo pa - zlato

Nagrade su uručili direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, prof. Gugić, alkarski arambaša Ivo Vukasović Para, a posebna priznanja šampionima uručili su Kristina Križanac, zamjenica gradonačelnika Sinja i dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Vjekoslav Žužić
, vlasnik pršutane kojoj je pripala šamionska titula kazao nam je:

- Ovo mi je prva šampionska titula, koja mi puno znači. Tim više što smo proširili pršutanu i doveli je do pet tisuća pršuta godišnje.

- Jako sam zadovoljna sajmom, posebno brojem izlagača, budući smo istodobno imali još tri velika sajma, u Dubrovniku, Zagrebu i Trogiru – kaže Ana Barać.

- Prije 10 godina imali smo upitan kvalitet ocjenjivanih pršuta. Neupućeni kažu da domaći pršut vrijedi, a industrijski ne vrijedi. Kod pršuta nema takve podjele. Ili imamo pršut ili nešto što pršut nije. Mi smo, na opće zadovoljstvo, ove godine na ocjenjivanju imali pršute. Koji se ne mogu proizvesti industrijski. I još nešto. Svaki pršut je unikatni proizvod i po tome se ova naša delicija razlikuje od svih ostalih proizvoda – kaže prof. Mirko Gugić.

TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:28