StoryEditorOCM
S mora i krajaKOMEDIJA U OPUZENU

Propala podjela državne zemlje, ne biste vjerovali koji je razlog! Gradonačelnik bijesan: ‘Natežemo se od Velike Gospe‘

Piše Stanislav Soldo
19. rujna 2024. - 15:19

U Opuzenu je propao još jedan pokušaj raspisivanja natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Sjednica Gradskog vijeća je odgođena pa se nije moglo raspravljati o predloženim točkama dnevnog reda i programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Podsjetimo, dosadašnji ugovori zakupoprimcima za plantaže mandarina i oranice su istekli pa svi nestrpljivo čekaju kada će Grad objaviti natječaj. Državno zemljište bi se davala u zakup na rok od 25, odnosno 15 i pet godina.

Početna cijena zakupa oranica, vrtova, maslinika i vinograda je 118,12 eura po hektaru uz ograničenje da ne može biti veća od tog dvostrukog iznosa. Dakle, za hektar mandarina može se licitirati najviše 236,24 eura. Ako netko ponudi više, ponuda će mu biti odbačena kao nevažeća.

image

Državno poljoprivredno zemljište na području grada Opuzena 

Jakov Prkić/Cropix

Sveukupna površina u natječaju za zakup na rok od 25 godina je 627,8 hektara. Na rok zakupa od 15 godina se nude četiri hektara, dok se na rok od pet godina nudi 74,3 hektara zemljišta koje je namijenjeno za povrat bivšim vlasnicima. Maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi iznosi 2,6 hektara.

Prema dnevnom redu koji nije ni razmatran jer je sjednica Gradskog vijeća otkazana trebalo se imenovati i gradsko povjerenstvo za zakup državnih parcela koje bi odlučivalo o najpovoljnijoj ponudi.

Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu, poglavito onaj dio o višegodišnjem zakupu državnih parcela koji je prevelike ovlasti ostavio gradovima i općinama izvor je brojnih problema na terenu, od kojih je jedan i neodržavanje sjednice Gradskog vijeća Opuzena.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Jedinice lokalne uprave uglavnom nisu kadre provesti zakupe državnog zemljišta pa mnogi natječaji padaju zbog nestručnosti i neznanja lokalnih čelnika prilikom raspisivanja natječaja. Često se i pogoduje određenim skupinama i lobijima, uvijek ima nezadovoljnika s čime se lokalna uprava na terenu teško nosi.

Da aktualni Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, što pokazuju brojni primjeri primjene na terenu, tvrdio je i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, naglašavajući da se pod hitno treba izmijeniti. Čini se da je i resorno Ministarstvo poljoprivrede to uvidjelo pa je za zadnje tromjesečje u plan zakonodavnih aktivnosti uvrstilo izmjene i dopune Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Prema važećem zakonu prednosti na natječaju imaju:

Dosadašnji posjednik, koji je u mirnom posjedu zemljišta.

Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili vlasnik poljoprivrednog obrta kojem je poljoprivreda primarna djelatnost s prebivalištem na području jedinice lokalne samouprave.

Fizička ili pravna osoba kojoj je poljoprivreda primarna djelatnost i vlasnik je proizvodnog objekta u funkciji poljoprivredne proizvodnje na području jedinice lokalne samouprave.

Prednost imaju i mladi poljoprivrednici i žene poljoprivrednice, nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili vlasnici poljoprivrednog obrta koji u trenutku objave javnog natječaja nisu napunili 41 godinu života.

Nositelj OPG-a ili vlasnik poljoprivrednog obrta ili najmanje jedan zaposleni na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom, koji ima visoku ili višu stručnu spremu poljoprivrednog, prehrambeno-tehnološkog ili veterinarskog smjera.

Konačno, nositelj OPG-a ili vlasnik poljoprivrednog obrta, koji je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ili je dijete smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja. 

Međutim u Opuzenu još nisu stigli do ovih pojedinosti jer sjednica Gradskog vijeća, kako smo naveli, nije ni održana.

image

Vijećnik Jure Stanić

Kao razlog otkazivanja, gradonačelnik Ivan Mataga je naveo da gradski vijećnik Jure Stanić (nezavisni) nije dobio materijale za sjednicu na vrijeme. Iako su mu poslani sedam dana prije održavanje sjednice, došli su mu na kućnu adresu dva dana prije sjednice, objavio je gradonačelnik Mataga na svom Facebook profilu.

- Uglavnom, meni je OK iz solidarnosti prema vijećniku Juri Staniću odgoditi sjednicu, ali zbog bitnosti teme za naše građane, s obzirom na to da je Jure Stanić već dobio ove sve materijale kad je sjednica zakazana prvi put 9. travnja 2024. godine, s obzirom na to da smo u 21.stoljeću i većina gradova i općina šalje pozive i radne materijale putem e-maila, čak vidi čuda, održavaju i online sjednice, što je za nas još daleka budućnost, za mene je ovo totalni apsurd - objavio je gradonačelnik Mataga.

image

Gradonačelnik Ivan Mataga

Božo Radić/Cropix

Natežemo se od Velike Gospe, odnosno od 15. kolovoza 2024. za održavanje ove sjednice, prvo neki nisu mogli, (neka javno kaže tko nije mogao biti na sjednicama od 15. kolovoza do 13. rujna 2024. godine), dalje Jure Stanić nije "na vrijeme" dobio materijale. Ma daj, molim te. Vidjet ćemo sljedeću sjednicu što će događati - rezolutan je Mataga.

Bilo kako bio, zbog kašnjenja pošte, nezavisnom vijećniku Juri Staniću propala sjednica Gradskog vijeća na kojoj je trebalo usvojiti važnu odluku o raspisivanju natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Da mu je pošta s materijalima za sjednicu Gradskog vijeća kasnila premda se slala iz Opuzena u Opuzen potvrdio nam je i sam vijećnik Jure Stanić.

On naglašava da je raspisivanje natječaja za zemlju i rasprava o programu raspolaganja državnim zemljištem prevažna za sve građane Opuzena te da se nije mogao kvalitetno pripremiti za sjednicu vijeća. Rekao je da mu se materijali za buduće sjednice Gradskog vijeća šalju osobnom dostavom kako bi se izbjegle ovakve neželjene situacije.

Većina formirana na strani HDZ-a

Prošlo ljeto došlo je do preslagivanja omjera snaga u Gradskom vijeću Opuzena i većina je formirana na strani HDZ-a.

Opuzen ima 13 vijećnika. Koalicija HDZ-HSLS ima 6 vijećnika, Most 4, HNS 1 te Nezavisna lista 2. Za vladajuću većinu potrebno je sedam vijećnika i formirali su je HDZ-HSLS i HNS te je za predsjednika izabran Kristijan Soče (HDZ).

image

Kristijan Soče (HDZ) predsjednik Gradskog vijeća Opuzena

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 15:19