StoryEditorOCM
S mora i krajaZAKUP ZEMLJIŠTA

Opuzenski rašomon; gradonačelnika šokirali vladajući: ‘Rugate se s građanima, Sjeverna Koreja je mila majka za ovo!‘

Piše Stanislav Soldo
7. listopada 2024. - 15:42

Propao je još jedan pokušaj raspisivanja natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Opuzenu.

Gradsko vijeće Opuzena na posljednjoj sjednici odbilo je prijedloge gradonačelnika Ivana Matage (nezavisni) vezano za program raspolaganja državnim zemljištem, pa je ovaj gorući problem odgođen do daljnjega. Čini se da bi se u priču oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta moglo uključiti Ministarstvo poljoprivrede, donošenjem posebne uredbe kojom bi se regulirao zakup državnog zemljišta,  što je najavio i resorni ministar Josip Dabro za svog nedavnog posjeta dolini Neretve gdje je sudjelovao u berbi mandarina.

Vladajući protiv natječaja

Međutim, gradonačelnik Mataga je Gradskom vijeću predložio točke o zakupu državnog zemljišta popraćene odgovarajućim materijalima pa i suglasnosti Ministarstva poljoprivrede kojom se odobrava zakup državnih parcela.

Podsjetimo, dosadašnji ugovori zakupoprimcima za plantaže mandarina i oranice su istekli pa svi nestrpljivo čekaju kada će Grad objaviti natječaj.

image
Jakov Prkić/Cropix

Državno zemljište bi se davalo u zakup na rok od 25, odnosno 15 i pet godina. Početna cijena zakupa oranica, vrtova, maslinika i vinograda je 118,12 eura po hektaru uz ograničenje da ne može biti veća od tog dvostrukog iznosa.

- Vijećnici HDZ-a i HSLS-a kao i vijećnik Jure Stanić protiv su natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH - ističe gradonačelnik Ivan Mataga na svom facebook profilu.

- Kao što sam i najavio u prethodnoj objavi, igrokaz od strane predsjednika GO HDZ-a Opuzen Zorana Popovića je toliko bio očit i proziran, da se moglo pretpostaviti da će u stilu vođe iz Sjeverne Koreje naložiti svojim “drugovima” da povuku točke dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća Opuzena za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Opuzena. Ali ne samo za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, nego za sve točke dnevnog reda. Sjeverna Koreja je mila majka za ovo - rezolutan je gradonačelnik Mataga.

Čeka se Uredba

- Jedan od glavnih argumenata za povlačenje točaka dnevnog reda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države je čekanje famozne Uredbe koju je najavio ministar na sastanku u Gradskoj vijećnici Opuzena, što smatram ruganjem s građanima i građankama grada Opuzena, igranjem Zakona.

Ne postoji trenutno zakonsko uporište za donošenje te Uredbe niti će ikad postojati jer postoje opći propisi upravljanja nekretninama u vlasništvu RH poput Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, lex specialis za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH, odnosno Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji precizira isto zemljište - pojašnjava gradonačelnik Mataga.

image

Poljoprivrednici moraju čekati političku odluku

Denis Jerković/Cropix

Svi Zakoni su napisani na pravnim temeljima zakonitosti i ustava RH koje isto propisuje, na pravnim stečevinama direktiva i Uredbi EU, između ostalog poštivanja načela poput javnosti. Jasno je propisano da se nekretnine u vlasništvu države mogu dati u zakup samo putem javnog natječaja - podsjeća Mataga.

Ostali razlozi koji su spomenuti su već raspravljani na javnom uvidu i sastanku, na Zaključku sa sastanka nakon javnog uvida i smatram ih nedoraslim, neozbiljnim, zakašnjelim, - napominje gradonačelnik.    

- Ministarstvo poljoprivrede je dalo suglasnost na raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH nakon godinu dana njegova sastavljanja i tko ste vi da govorite da ima nekih manjkavosti u natječaju? Nemate pojma što pričate, govorite jedno ovo ljeto da je sve uredu i ide se u raspisivanje natječaja iza Velike Gospe, sad odjednom preokret. Uredba ide - naglašava Mataga.

Poljoprivrednici bez ugovora

Dosadašnji posjednici s područja grada Opuzena su ostali bez ugovora u petom i šestom mjesecu ove godine, vijećnici se igraju politike, nerješavanje imovinsko pravnih odnosa uskoro nam može donijeti nove probleme s ARKODOM, Global gapom - zbog nužnosti ishođenja vodopravnih dozvola koje zahtijevaju riješene imovinsko-pravni status, mogućnost korištenja EU fondova... Mladi poljoprivrednici nemaju mogućnost Zakonskog nasljeđivanja iste zemlje i upisa u ARKOD.

image
Denis Jerković/Cropix

Bez toga nemaju evidenciju poljoprivrednog zemljišta, mogućnost prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda s tog zemljišta, korištenja mjera ruralnog razvoja.  I tko će snositi odgovornost za to? - pita se gradonačelnik Mataga.

- Ne postoji nijedan drugi Zakonit način za rješavanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području grada Opuzena -Jasenska, Modrič i Glog osim javnog natječaja za zakup. Ovo je presmiješno i žalosno. Da ovakvi ljudi donose ovakve odluke. I njima je to Ok. Od 9. travnja 2024. je poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na području grada Opuzena u statusu mirovanja i dokle tako? Tko će snositi odgovornost kad završi priča iz bajke, dođe stvarnost, i shvati se da se jedna takva Uredba ne može donijeti - zaključuje gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 15:43