StoryEditorOCM
DalmacijaSve službe pripravne

Orkansko jugo uzrokuje brojne probleme, valovi su visoki i do sedam metara! Putnici na liniji za Stari Grad ogorčeni odlukom Jadrolinije: 'Tin Ujević' je slabašan za ovakvo nevrijeme

29. listopada 2018. - 22:07
Jugo u Kaštelima

Orkansko jugo koje je jačalo u drugom dijelu ponedjeljka stvorilo je mnoge probleme u Splitu i okolici, posebice na otocima.

Prema informacijama iz Jadrolinije, brojne trajektne linije koje povezuju otoke i Split su otkazane, a za katamaranske se ionako znalo da neće biti održane.

Ovakav potez se ne pamti: zbog najavljenog vremena HRM otvara Vojnu luku Lora, pružit će utočište brodovima; Vrhunac oluje očekuje se večeras

U Imotskoj krajini pala rekordna količina kiše, jak vjetar otežava promet

- U poslijepodnevnim satima otkazan je trajekt Split - Rogač za otok Šoltu, linija Sućuraj - Drvenik nije vozila uopće tijekom dana, a jako jugo privezalo je čak i trajekte na najfrekventijoj relaciji Split - Supetar - Split. Tako su otkazali polasci u od 18 do 20.30 sati dok će se razmotriti hoće li posljednji polazak za Split u 22.45 sati biti moguć. Nevrijeme je spriječilo i polazak linije iz Starog Grada u 17.30 sati. Nažalost, nevrijeme je jače od nas, a sigurnost putnika nam je na prvom mjestu. Stoga smo bili prisiljeni otkazati te linije - kazali su nam iz Jadrolinije.

U našu redakciju javili su se pak ljutiti putnici koji su poslijepodne iz Splita isplovili za Stari Grad na Hvaru. Požalili su se da je trajekt kasnio jer se čekala odluka o isplovljavanju, da bi na koncu za Hvar krenuo trajekt Tin Ujević, prilično slabašan za valove i vjetar ovakvih, orkanskih razmjera.

- Znalo se za najavljeno nevrijeme. Zašto nije odmah poslan adekvatniji trajekt? Nadamo se da ćemo dobiti ispriku za ovo - piše nam jedna putnica s trajekta.

Zbog vremenskih neprilika ovog ponedjeljka Hrvatska ratna mornarica objavila je kako je spremna pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji. Pružena je tako mogućnost privezivanja brodova u luci Lora vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba".

U pripravnosti je i Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, a iz Grada Splita također su naložili žurnim i komunalnim službama visoki stupanj pripravnosti kako bi se sve eventualne intervencije izvele pravodobno i što učinkovitije.

Valovi 'triskaju' rivu, jugo se ražestilo i stvarno je bolje ne riskirati 'granu u glavu': zov selfija za neke je ipak neodoljiv, evo prizora s raznih lokacija

Najgore nevrijeme u Dalmaciji se tek očekuje: jugo će popodne prijeći u orkansko, večeras se očekuju obilna kiša i grmljavinsko nevrijeme

U periodu od 29. do 30. listopada naloženo je tvrtki Cestar da angažira dodatno ophodarsko vozilo te formira zasebne radne ekipe sa strojevima i opremom zadužene za uklanjanje prepreka i čišćenje cesta u istočnom dijelu grada.

Vodovod i kanalizacija u ophodnji je s dodatnom terenskom službom i auto pumpom za čišćenje slivnika, a Čistoća je pojačala dinamiku rada gradskih vozila-pometača za čišćenje slivnika glavnih prometnica u gradu.

Parkovi i nasadi s dežurnom ekipom i opremom zaduženi su za uklanjanje potencijalnih opasnosti, posebice slomljenih stabala, a Javna vatrogasna postrojba Split te DVD Žrnovnica i DVD Split kontinuirano prate stanje i uklanjaju opasne predmete i prepreke nastale kao posljedica nevremena na području grada.

Srećom, vatrogasci su dosad imali tek nekoliko intervencija zbog slomljenih stabala i to bez oštećenja na materijalnim dobrima.

Valovi na Jadranu visoki i do sedam metara

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić je rekla kako su danas i večeras u prekidu sve katamaranske linije na splitskome plovnom području te trajektne linije: Split-Vis, Split-Stari Grad (Hvar), Split-Rogač (Šolta), Split-Supetar (Brač), Split-Vela Luka, Split-Lastovo te Sućuraj-Drvenik i Supetar-Makarska.

"Orkanski jugo danas je na otvorenome moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat", rekla je za Hinu Jelena Ivulić.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:13