StoryEditorOCM

Kaznena prijava direktoru sinjske Ciglane: vlasnike zemljišta oštetio za milijun kuna

Piše PSD.
2. prosinca 2009. - 13:32

Protiv Ilka Tomaševića, direktora trgovačkog društva Ciglana d.d. Sinja podignuta je kaznena prijava zbog sumnje da je u kolovozu ove godine dao nalog za nelegalnu eksploataciju, mineralne sirovine gipsa u eksploatacijskom polju Slane stine u Karakašici kod Sinja.

Na taj način, prema navodima iz prijave, Tomašević je oštetio 155 vlasnika zemljišta na tom predjelu i počinio materijalnu štetu u iznosu od 1.017.036,00 kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Sinju uputilo je prijavu PU Splitsko-dalmatinskoj 19. listopada ove godine temeljem izvješća inpekcijskih službi koje je predano 29. rujna ove godine.

Nakon neposrednog inspekcijskog nadzora koji su zatražili vlasnici zemljišta u Karakašici, prema prijavi postoji osnovana sumnja da je Tomašević dao nalog da se u razdoblju od 3. do 8. kolovoza ove godine vrši miniranje i eksploatacija u Slanim stinama iako Ciglana nije imala koncesiju za tu djelatnost.

Podsjetimo, prije dvije godine mještani Suhaća i Karakašice su organizirali javni prosvjed kod rudokopa Slane stine tvrdeći da Ciglana nema dozvolu za vađenje rude nego samo za odlaganje otpada, te da se miniranjem oštećuju obiteljske kuće u blizini i ugrožava ekološka ravnoteža.

Pozvana je inspekcija koja je ispitala stanje na terenu te nakon toga obavijestila Općinsko državno odvjetništvo koje je podiglo prijavu.

- Slobodno navedite da sam čuvši za tu prijavu vozeći se u autu parkirao uz cestu i u.... se u gaće. Ne znam što ću, blokiralo me to sve skupa. Ovo je jedini komentar koji mogu dati, jer to je prestrašno. Naime mi tu vršimo eksploataciju stotinu godina, a ova prijava je samo nastavak akcije u kojoj se sustavno uništava naše poduzeće. Prozivam službenike iz Ministarstva gospodarstva na čelu s g. Krasićem, koji nas spriječavaju da radimo svoj posao. Uskoro ću sazvati konferenciju za novinare na kojoj ću vam pokazati sve dokumente i potvrditi da smo u pravu i da nas proganjaju bez milosti. Usput poručujem da ću opet dati nalog za miniranje i eksploataciju gipsa jer nam to ne može nitko zabraniti -  prilično ljutito je reagirao direktor Ciglane d.d.d Sinj Ilko Tomašević.

Vito Perić / EPEHA, foto: arhiv cropix 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 14:56