StoryEditorOCM
Dalmacijasanacija bivšeg industrijskog kompleksa, tvornice ‘Dalmacija’, počet će u svibnju i trajat će pune dvije godine

CRNA TOČKA NA JADRANU Dugoraćani žive u obruču opasne radioaktivne šljake

Piše PSD.
17. veljače 2010. - 11:25

Sanacija jedne od crnih točaka na Jadranu odvijat će se pod nadzorom stručnjaka, a investitori tvrde da će buka i prašina biti svedeni na minimum

Dugoočekivana sanacija na prostoru bivše tvornice “Dalmacija” u Dugomi Ratu mogla bi početi već početkom svibnja, a prvih 60 radnika zaposlit će se krajem ovoga mjeseca

Dobra je to vijest za sve mještane Dugoga Rata, a pogotovo bivše radnike nekadašnje tvornice, jer upravo će oni, kako je obećano, imati prednost pri odabiru za poslove sanacije.

Nicholas Roddy, predstavnik britanskog ulagača Landmark Properti Managment Fonda, odnosno “Posejdon Grupe”, koji se već udomaćio u Dugom Ratu, najavljuje kako je veliki dio prepremnih poslova završen, no pred svima je još mnogo posla.

– Sanaciju ćemo provesti u nekoliko faza te u skladu sa svim propisima. Već imamo mnogo zainteresiranih za rad na sanaciji - kaže predstavnik britanskih investitora.

Budući da je riječ o radioaktivnoj šljaki, jer će se sanirati područje nekadašnje tvornice “Dalmacija”, koja je proizvodila ferolegure, ovo je područje s razlogom proglašeno crnom točkom, poput šibenskog TEF-a, kninskog TVIK-a i “Salonita”.

Stoga će se sanacija provoditi pod posebnim nadzorom stručnjaka. Strojevi, kako najavljuju investitori, neće stvarati veliku buku, a prašina će biti svedena na minimum. Zbog sanacije će dodatnu obuku proći radnici, a postrojenje za mljevenje šljake postavit će se do početka svibnja, nakon čega se kreće sa sanacijom.

Novi projekt dugoratske općine bila je tema čestih općinskih sjednica, pa je tomu bila posvećena i nedavna sjednica. Upravo zbog tog, za ovu općinu optimističnog projekta tvrtke “Projekt uvala”, koja uz turističke apartmane, šetnicu, garaže, stanove... predviđa marinu s 350 vezova, od najvećeg je značenja upravo sanacija zemljišta, nakon koje će se moći i krenuti u izgradnju.

Dok se na mjestu nekadašnje tvornice bude pripremao teren za novu dugorastku vizuru, investitori će to vrijeme iskoristiti za uvrštenje u Urbanistički plan, te za lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:05