StoryEditorOCM
DalmacijaVRIJEME LETI, A TROSKA PRIJETI

LPM o sanaciji u Dugom Ratu: Mi nismo rudari, već investitori!

Piše PSD.
14. studenog 2014. - 20:11
Za koji mjesec ući ćemo u šestu godinu otkad je investicijska kuća "Landmark Property Management" (LPM) počela s rušenjem stare tvornice ferolegura "Dalmacija“ u Dugom Ratu.

Od te 2010. godine strojevi u prostoru tvornice nekoliko su se puta palili i gasili, razne inspekcije dozvole za sanaciju su izdavale pa ih naknadno povlačile, a epilog svega je da, nakon pet godina radova, prostor tvornice i dalje stoji neiskorišten i opasan po zdravlje.

A da bi se stvari konačno pomakle s mrtve točke formirano je posebno Povjerenstvo za ocjenu sanacijskog programa prostora bivše tvornice koje je u petak ujutro u općinskoj vijećnici održalo prvi radni sastanak, nakon kojega su članovi Povjerenstva, zajedno s predstavnicima LPM-a, krenuli u obilazak lokacije na kojoj se, umjesto hotela, apartmana i velike marine, danas još uvijek nalazi tek 1,6 milijuna kubika troske.

Rudarenje ili čišćenje?

Troske koja je, pokazalo se, toliko vrijedna da se u kuloarima počelo pričati kako britanski investitori nisu ni zainteresirani za izgradnju hotela i marine, već tek za eksploataciju i brz profit na preprodaji ove vrijedne rude:

- To su čiste gluposti! Troska je za nas samo nepotrebna gnjavaža. Pa, mi nismo rudari, već investitori! Kad bih sutra došao ovdje i vidio da je prostor čist, da troske više nema, ja bih bio najsretniji čovjek na svijetu – odbacuje optužbe Marcus Hannah, izvršni direktor u LPM-u, koji za mnogobrojne zastoje na projektu krivi čuvenu hrvatsku birokraciju:

- Mi smo dobili sve potrebne dozvole da saniramo trosku i sav materijal iz tvornice. Međutim, nakon nekoliko godina predstavnici Ministarstva odlučili su proces sanacije tretirati kao rudarenje, a ne čišćenje. Iako je proces u svojoj biti isti, s formalne strane za nas to znači ponovno ishođenje na desetke dozvola, a znate i sami koliko to može potrajati u Hrvatskoj – kaže Hannah.

Spada li sanacija troske pod rudarenje ili pak čišćenje, na prvi pogled čini se kao trivijalan problem, no stvari postaju jasnije kada se sagleda financijski aspekt čitave priče. Rudarenje, naime, podrazumijeva i da se jedan dio profita podijeli s državom i lokalnom samoupravom, dok u slučaju čišćenja profit od prodaje obrađene rude ostaje investitoru.

Banović: Naš cilj je da projekt krene što prije

- Radi se o znatnoj količini troske i samim time znatnom novcu. Proračun Dugog Rata nije velik i bilo bi neodgovorno od nas da prepustimo novac drugima, ukoliko nam zakonski pripada. Ali, naš cilj je da ovaj projekt, od kojega će koristi imati čitava zajednica, krene što prije. Investitore pozdravljamo i smatram kako u vrlo skoro vrijeme možemo pronaći kompromis koji će zadovoljiti obje strane - kaže za "Slobodnu" Josip Banović, predsjednik Općinskog vijeća i član Povjerenstva za ocjenu Sanacijskog plana o čijem će rješenju ovisiti dinamika dovršetka projekta.

Pregovori se, dakle, nastavljaju. Investitori potežu na jednu stranu, članovi Povjerenstva na drugu, a dodatan uteg čitavoj priči je taj da materijal koji je potrebno sanirati može biti štetan za zdravlje ljudi. Postojeće analize pokazale su, doduše, kako obrađena troska nije radioaktivna te je sasvim pogodna za korištenje u obliku građevinskog materijala.

No, za zadovoljiti mnogobrojne pravilnike Ministarstva za zaštitu okoliša, bit će potrebno dokazati i da se prostor tvornice može koristiti kao poljoprivredno zemljište, iako nikome, a pogotovo ne investitorima, niti u primisli nije da na nekoliko milijuna eura vrijednoj parceli uz more sadi – krumpire.

Zabrinjava prevelika količina kroma, cinka i nikla


Iako je dio sastanka na kojem su odvijala rasprava o Sanacijskom planu bio zatvoren za javnost, saznajemo kako su konačno dogovoreni konkretni detalji oko nastavka projekta.

Članovi Povjerenstva najviše primjedbi uputili su na ekološke aspekte Sanacijskog plana te su izrazili zabrinutost zbog prevelikih količina kroma, cinka i nikla pronađenih u nekim od uzoraka uzetih s prostora tvornice. "Dvokut Ecro", tvrtka koja je plan izradila, stoga će postojeću verziju nadopuniti novim podacima i novim mehanizmima zaštite koji bi članove Povjerenstva trebali uvjeriti da će nakon sanacije cjelokupan prostor tvornice biti siguran za zdravlje ljudi.

Također, predstavnici Ministarstva obvezali su se donijeti odluku o tome smatra li se ovakav oblik sanacije rudarenjem ili tek čišćenjem. Odluku o kojoj će ponajviše ovisiti dinamika ishođenja građevinskih i lokacijskih dozvola potrebnih za realizaciju projekta.

Piše Marin Katušić
Snimio Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:25