StoryEditorOCM
DalmacijaRoditelje ne pitaju

"Bijaći" su bliže, ali ravnatelj iz Staroga tvrdi: Učenici su moji!

Piše PSD.
24. svibnja 2014. - 10:51
Po svemu sudeći, i ove godine nastavit će se trakavica oko upisa u školu djece s područja kaštelanskih Rudina. Naime, već drugu godinu zaredom nema konkretnog dogovora hoće li djeca iz Rudina nastaviti školovanje u Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa u Kaštel Staromu ili će, pak, što je logičnije, prijeći u novootvorenu školu “Bijaći” koja je njihovim kućama par kilometara bliže.

Sastanak na temu konačnog dogovora održan je u Županiji, gdje je, prema inicijativi Petra Mustapića, ravnatelja OŠ Filipa Lukasa, dogovoreno da se napravi plan prelaska učenika, kako bi se mogla sastaviti nova odjeljenja, te kako bi se učenike rasporedilo po razredima. Roditelji traže odgovore i rješenja gdje će upisati svoju djecu, u novu školu “Bijaći” u Novom ili će, pak, ostati u Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa u Starom.

Plan mreže škola treba hitno promijeniti

Ravnateljica OŠ “Bijaći” Jadranka Šošić kaže kako će prihvatiti sve učenike s područja Rudina, i u tome ne vidi nikakav problem.

– Sva djeca su dobrodošla, a ravnatelju Mustapiću kazala sam kako ćemo prihvatiti i djelatnike koji bi bili eventualni višak u njegovoj školi. Dakle, što se tiče nas, problema nema, mi smo spremni primiti djecu. A to što se događa u drugoj školi, i zašto još uvijek nemamo konkretno rješenje i dogovor, ne bih komentirala – izjavila nam je ravnateljica Šošić.

Situacija oko preseljenja djece zakuhala se još prošle godine, nakon što je roditeljima na roditeljskom sastanku u školi u Starom kazano kako će djeca u novoj školskoj godini biti prebačena u novu školu. Problema je bilo mnogo, roditelji nisu znali kamo s djecom, nisu znali ni koje knjige kupiti. Na kraju je donesena odluka da djeca ostaju u školi u Starom. Što će ove godine biti, 20 dana prije kraja ove školske godine, još se ne zna.

Ravnatelj škole u Starom Petar Mustapić ovaj put “okreće ploču”. Još prije dvije godine, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o školama, kazao je kako bi oko 160 učenika iz Rudina trebalo prijeći u novoizgrađenu školu, te je dodao kako je to rezultat njegova logičnog razmišljanja, jer teritorijalno ta djeca i pripadaju području gdje je nova škola. Sada se dogodio potpuni obrat. Na naš upit jesu li riješili pitanje prelaska učenika i je li poznato gdje će učenici u rujnu sjesti u klupe, Mustapić kaže kako je u Županiji održan sastanak, no bez ikakvih zaključaka i odluka.

– Prema sadašnjem planu mreže škola u Kaštelima, djeca iz Rudina pripadaju mojoj školi. Dok god se nešto u vezi s tim ne promijeni, to su moji učenici. Dakle, nemam nikakav pisani dokument ni odluku da se plan mreže škola promijenio, a u ovoj priči treba misliti i na moje zaposlenike koji bi prelaskom u novu školu postali tehnološki višak.

U kuloarima se šuška kako je Mustapić okrenuo ploču jer mu uskoro istječe mandat ravnatelja, te kako trenutno čuva leđa nastavnicima koji bi, prigodom reizbora, valjda trebali sačuvati i njegova leđa, pa bi postupak prebacivanja djece, opet valjda, valjalo ostaviti za iduću školsku godinu, nakon što Mustapić osigura novi petogodišnji ravnateljski mandat koji mu je, doznajemo, gotovo pa dovoljan do mirovine.

Na čekanju i natječaj za prijevoz učenika

Županijski pročelnik Zdravko Omrčen kazao nam je kako bi bilo logično da djeca idu u novu školu jer je ta škola bliže njihovim kućama.

– Imali smo sastanak na kojemu smo ravnatelja zadužili da obavi određene radnje u vezi s prelaskom djece. Ravnatelj Mustapić čas bi prebacio djecu, a čas ne bi. Vrijeme prolazi, mi moramo znati gdje će djeca i zbog natječaja za prijevoz. Cijelu priču oko prebacivanja djece inicirao je ravnatelj Mustapić. Uvijek smo izlazili u susret potrebama roditelja i učenika. Nije mi jasno zbog čega ravnatelj Mustapić sa svojim promjenama raspoloženja zbunjuje i nas, kao osnivača, roditelje, učenike i susjednu školu, dok su u drugoj školi spremni izići u susret svim ponuđenim rješenjima – kaže prof. Zdravko Omrčen.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:02