StoryEditorOCM
Dalmacijapovijesni dan

U Kaštel Novom otvorena nova zgrada OŠ Bijaći; Jovanović: Ovo je škola za 21. stoljeće

Piše PSD.
11. travnja 2014. - 19:23
Povijesni dan u Kaštelima. U Kaštel Novom, uz zvuke orkestra HGD-a "Zrinski" Donja Kaštela, svečano je otvorena reprezentativna školska zgrada OŠ "Bijaći" koja se nakon 103 godine seli u novi objekt, a to je prva škola koja je nakon gotovo 35 godina izgrađena u Kaštelima.

Školu su, uz ravnateljicu prof. Jadranku Šošić, otvorili ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, a ministar Jovanović čestitao je Kaštelanima na novoj školi te izjavio kako je ovo veliki dan za školstvo, kako u Kaštelima i našoj županiji, tako i cijeloj Hrvatskoj.

– Ovo je škola za 21. stoljeće. Ova Vlada i dalje će poticati izgradnju novih škola jer moramo ulagati u našu djecu koja su naša budućnost – kazao je Jovanović.

Župan Zlatko Ževrnja naveo je da je u izgradnju ove škole Splitsko-dalmatinska županija kao investitor uložila oko 60 milijuna kuna te da se uskoro predviđa i završetak nove trodijelne školske sportske dvorane koja je sastavni dio škole.
Ivan Udovičić, kaštelanski gradonačelnik, izrazio je zadovoljstvo što će nova škola otvoriti vrata učenicima i djelatnicima OŠ "Bijaći" te im omogućiti i bolje radne uvjete, te nagovijestio da će Kaštela i dalje ulagati u školstvo iako Grad nije osnivač škola.Ravnateljica je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta, koji je započet u suradnji s kaštelanskim gradonačelnikom Ivanom Udovičićem i Splitsko-dalmatinskom županijom, te izrazila nadu u daljnju dobru suradnju kako bi se započeti radovi okončali, ali pokrenuli i novi projekti u sastavu škole, poput izgradnje bazena i uvođenja produženog boravka, koji do sada nema ni jedna kaštelanska škola.

Naglasila je da se u brizi o djeci svi zajedno moramo posvetiti podizanju standarda i omogućiti im što bolje radne uvjete kako bi buduće generacije rasle u društvu koje prepoznaje njihove potrebe i o njima skrbi jer na mladima svijet ostaje. Ravnateljica Šošić je nazočnima zaželjela sretan i blagoslovljen Uskrs, u čijem ozračju se dogodio i ovaj povijesni dan za OŠ "Bijaći", kao i za cjelokupno školstvo u Kaštelima.

Prigodan program i izložba

Školu je blagoslovio novi generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

U školi, koja je blistala od prigodnih predblagdanskih dekoracija, 23 su nove učionice s pripadajućim kabinetima za učitelje, sportska dvorana, lift, kuhinja, blagovaonica, dvorana za sastanke, uredski prostori, bogato opremljena knjižnica te zanimljivi izložbeni prostor u kojem je Muzej grada Kaštela, pod vodstvom više muzejske savjetnice Sanje Acalija, postavio izložbu koja je nastala prije nekoliko godina, u povodu 100. obljetnice stare školske zgrade od koje se "Bijaći" emotivno teško rastaju. U školi je postavljena i prigodna izložba maketa kaštelanskih kula Zorana Perana.

Prije razgledavanja nove škole, nazočni su uživali u programu u kojem su učenici 2.c, 3.d i 8.b razreda i Bijaćke meštrovice, klapa učiteljica OŠ "Bijaći", prvi put izveli veselu školsku himnu "U našoj školi dijete se voli", za koju je tekst napisala učiteljica Ivana Lukas Bartulović, a uglazbio ju je Ivan Cinotti, roditelj dvojice bijaćkih učenika. Učenici 3.d predstavili su se prigodnom zanimljivom točkom "Dobro došli u novu školu" te izveli igrokaz "Škola za sva vremena" i recital "Hvala". Posebno je zvučala trećašica Nina Sučić koja je, u duhu OŠ "Bijaći" koja godinama ustrajno i brižno njeguje čakavicu, izvela monolog na čakavici "Ča nas je višje, to boje". Program je vodila prof. Lucija Carev.

Uz najbolju kaštelansku klapu Cambi nastupio je i prijatelj škole Duško Mucalo koji je uz prigodne čestitke otpjevao svoj hit "Za milijarde godina", naglasivši da OŠ "Bijaći" nikome "ne bi da za milijarde dolara"!
Bio je to događaj koji će se u Kaštelima dugo pamtiti!


JAKOV ŽARKO
SNIMIO ZVONIMIR BARIŠIN/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 21:16